Real Estate: Στροφή προς τα πράσινα κτίρια – Η διαφορά του Ελληνικού με άλλα big projects
Οι άνθρωποι που χτίζουν τα νέα νότια προάστιαΠρος τα πράσινα κτίρια στρέφονται οι μεγάλοι όμιλοι του real estate, καθώς αυτά υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες για τους επενδυτές αλλά και μειωμένο κόστος για τους χρήστες. Παράλληλα, καθώς στο Ελληνικό θα δημιουργηθεί «μία από τις μεγαλύτερες πράσινες κοιτίδες κτιρίων στην Ευρώπη», φαίνεται πως περνάμε σε μία νέα γενιά φιλικών προς το περιβάλλον projects.
- 15/11/2021
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
Έντονη είναι η στροφή των μεγάλων ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του real estate προς τα λεγόμενα «πράσινα» κτίρια. Εκτός, άλλωστε, από τα προφανή οφέλη που υπάρχουν για το περιβάλλον, τα πράσινα κτίρια υπόσχονται σημαντικές υπεραξίες για τους επενδυτές και μειωμένο κόστος για τους χρήστες. Εκτιμάται για παράδειγμα πως ένα ακίνητο με πιστοποιητικό Breeam πωλείται υψηλότερα κατά 10,5%, σε σχέση με αντίστοιχες ιδιοκτησίες που δεν διαθέτουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση. Επίσης, για τέτοιου είδους κτίρια υπολογίζεται ότι τα ενοίκια είναι υψηλότερα-σε σχέση με τα υπόλοιπα ακίνητα- σε ποσοστά που παίζουν από 3,7% έως 12,3%.
Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 109.520 τ.μ. πράσινων κτιρίων, με πρωταγωνιστές την Prodea, τη Dimand, την Ten Brinke και ορισμένες τεχνικές εταιρείες.
Το «πράσινο» χαρτοφυλάκιο της Prodea και τα επόμενα μεγάλα green projects
Πρόσφατα, ο Θανάσης Καραγιάννης, CIO της Prodea Investments, επισήμανε ότι, στην παρούσα φάση, η Prodea διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της ακίνητα με πράσινη πιστοποίηση, αξίας 301 εκατ. ευρώ, τα οποία θα γίνουν 349 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να αυξηθούν σε 550 εκατ. ευρώ μέσα στους επόμενους 12 -18 μήνες.
Ο κ. Θανάσης Καραγιάννης έδωσε, δε, μια αναλυτική εικόνα για τα πράσινα κτίρια της εταιρείας σε Ελλάδα και εξωτερικό:
- Ακίνητο Καρέλα, 130 εκατ. ευρώ
- Ένα κτίριο γραφείων στο κέντρο της Σόφιας, στην Βουλγαρία (Sofia City Tower), 87 εκατ. ευρώ
- Το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας στο Γέρακα (NBG IT Center), 75 εκατ. ευρώ
- Τα κεντρικά γραφεία της Prodea, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδού Χρυσοσπηλιωτίσσης, 9 εκατ. ευρώ
Αναφορικά με τα επόμενα μεγάλα πράσινα projects που έρχονται, αυτά είναι:
-Το Εlement, στο Μαρούσι, στην οδό Φραγκοκλησιάς, το οποίο είναι προμισθωμένο πριν καν αποπερατωθεί. Ο Κ. Καραγιάννης τόνισε ότι, «φέραμε ειδικούς συμβούλους από την Σουηδία, για το πόσο επηρεάζει ο ήλιος το κτίριο. Αλλάξαμε πρόσοψη, προσθέσαμε σκίαστρα και έτσι, καταφέραμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση».
-Το Moxy, το πρώτο πράσινο πιστοποιημένο ξενοδοχείο, στην πλατεία Ομονοίας, το οποίο ανοίγει τις πύλες του στις αρχές του 2022.
-Το πρώην οικόπεδο της Ιmportex στην Λεωφ. Συγγρού, το οποίο είναι χωρισμένο σε δύο κομμάτια, με το ένα να έχει προπωληθεί και το άλλο να βρίσκεται στη διαδικασία μίσθωσης.
-Το Wave, ένα παλιό κτίριο στην Λεωφόρο Συγγρού 44, το οποίο θα επανακατασκευαστεί σε πιστοποιημένο πράσινο κτίριο.
-Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ. Καραγιάννης και στο έργο του Πύργου του Πειραιά, ο οποίος, μετά την ανακατασκευή του με τη συνεργασία της Dimand, θα είναι πλέον ένας πράσινος πύργος, για τον οποίο προχωρούν με γοργούς ρυθμούς οι συζητήσεις για τις μισθώσεις.
Αναφέρθηκε τέλος, σε δύο ακόμη έργα:
-Στο Funnel, στο Μαρούσι (7.981 τ.μ.), το οποίο έχει ήδη μισθωθεί για τα κεντρικά μεγάλης στοιχηματικής εταιρείας και θα είναι έτοιμο εντός του β’ τριμήνου του 2022.
-Στο Hub 26, στη Θεσσαλονικη (21.200 τ.μ.), στο πρώην εργοστάσιο της Φιξ. για το project, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του α’ τριμήνου του 2023, η εταιρεία μιλάει, «με ιδιαίτερα ενδιαφέροντες χρήστες, που θα φέρουν πολύ προσωπικό στην περιοχή».
45% των πράσινων κτιρίων έχουν παραχθεί από την Dimand
Σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, Πρόεδρος και CEO της Dimand, είχε υπογραμμίσει ότι από το 2009, η εταιρεία του πήρε μια απόφαση και όλα τα κτίρια που έχει δημιουργήσει από τότε, έχουν το πράσινο πιστοποιητικό (το αμερικανικό Lead), έχοντας υπερκαλύψει όλους τους ελληνικούς κανονισμούς. «Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, περίπου το 45% των κτιρίων με πράσινο πιστοποιητικό, να έχει παραχθεί από την εταιρεία μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Η διαφορά του Ελληνικού με άλλα big projects
Για την επόμενη μέρα, ο κ. Ανδριόπουλος ανέφερε ότι, «τώρα, περνάμε στην καινούργια γενιά πράσινων κτιρίων, όπου δεν κοιτάζει κανείς μόνο τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ή την ενεργειακή τους συμπεριφορά, αλλά δίνεται πλέον, σημασία στην παραγωγή όλων αυτών των υλικών, αν έχει γίνει δηλαδή, αυτή με τον σωστό τρόπο, μέχρι την υλοποίηση των κτιρίων».
Πρόσθεσε ότι αυτό το έχει υιοθετήσει όλη η αγορά, κάνοντας αναφορά στο project του Ελληνικού. Ειδικότερα, τόνισε ότι, «η Lamda Development στο Ελληνικό, θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες πράσινες κοιτίδες κτιρίων στην Ευρώπη, σε αντίθεση με αντίστοιχες μεγάλες οικιστικές αναπλάσεις σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, π.χ. το Hafencity στο Αμβούργο, ή τα Docklands στο Λονδίνο ή αυτά που έγιναν στην Βαρκελώνη, που ναι μεν άλλαξαν τις πόλεις, όμως τα κτίριά τους είναι ενεργοβόρα και είναι άλλης γενιάς. Παρά τη μεγάλη καθυστέρηση 20 ετών στην έναρξη του project, ξεκινάει σε μία πολύ καλή στιγμή για την πράσινη ανάπτυξη και το μέλλον».
Ο επικεφαλής της Dimand υποστήριξε ότι, «θα υιοθετηθούν πράσινα κτίρια από πολύ περισσότερες εταιρείες και αυτό αντιμετωπίζεται καλύτερα και από τους θεσμούς, εκεί όμως, που πρέπει να δουλέψουμε πιο συστηματικά, είναι στις αστικές αναπλάσεις», ενώ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι, «από το 2016 έχουμε βάλει στη λογική μας -με αφορμή την αξιοποίηση των παλαιών κτιρίων της Παπαστράτος – ότι πρέπει να βλέπεις εκτός από τα κτίρια, τι ακόμα μπορείς να αλλάξεις για τον Δήμο, την κοινωνία. Σε κάθε επένδυση που κάνουμε, δουλεύουμε με τους δήμους από την αρχή, ώστε αυτό που σχεδιάζουμε, να επηρεάσει, πέραν από την κατασκευή ενός κτιρίου, και τη μικρολειτουργία της γειτονιάς και της πόλης».
Ten Brinke: Κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον
Τέλος, στο 22ο συνέδριο της Prodexpo, ο Φώτης Γιόφτσιος, Διευθύνων Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Ten Brinke Greece, τόνισε μεταξύ άλλων ότι για την Ten Brinke η λέξη «ανάπτυξη» είναι συνώνυμη με την ευελιξία και την δημιουργικότητα. Όπως τόνισε, η εταιρεία βλέπει θετικά τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των θεσμικών παραγόντων, ώστε η χώρα, όχι μόνο να μπει, αλλά και να παραμείνει σε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί μέρος αυτής της ανάπτυξης, επηρεάζει η ίδια την ανάπτυξη και, απέναντι στις προκλήσεις, οδηγείται σε νέες επιλογές, ως προς την κατασκευή κτιρίων φιλικών προς το περιβάλλον, με σκοπό να συμβάλει στη δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης, μένοντας, παράλληλα, προσηλωμένη στα 17 σημεία που πρότεινε ο ΟΗΕ σχετικά με τη βιώσιμη και ποιοτική ανάπτυξη.