Τα περιβαλλοντικά σχέδια των νότιων δήμων
Ανακύκλωση, ηλεκτροκίνηση, έργα πρασίνου. Το NouPou καταγράφει τα έργα και τις δράσεις που έχουν οι νότιοι δήμοι στα «σκαριά» για τη νέα σεζόν, σε ό,τι αφορά το Περιβάλλον.
- 06/09/2022
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Η νέα σεζόν συνεπάγεται νέα σχέδια και νέα ξεκινήματα, ακόμη και για τις Δημοτικές Αρχές. Το ζήτημα του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των πόρων, της βιωσιμότητας, της μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος και της ανάπτυξης του αστικού πρασίνου αποτελεί -ή θα έπρεπε να αποτελεί- βασική προτεραιότητα και πεδίο στοχοπροσήλωσης για κάθε Δήμο. Το NouPou επικοινώνησε με τα αρμόδια τμήματα των νότιων δήμων, σε μια προσπάθεια να καταγράψει νέες πρακτικές, δράσεις και έργα που σχεδιάζονται για τη νέα σεζόν σε αυτήν την κατεύθυνση.
Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης
Στη λίστα με τα άμεσα σχέδια του Δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης για το περιβάλλον βρίσκεται η διαχείριση των βιοαποβλήτων της πόλης, αλλά και η ηλεκτροκίνηση, με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.
Ανακύκλωση
Όπως εξηγεί στο NouPou ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης, Βασίλης Κρητικός: «Στόχος μας ήταν και είναι να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, να έχουμε μια πόλη καθαρή και φιλική στον άνθρωπο και ασφαλώς ως αποτέλεσμα αυτών να εξοικονομούμε πόρους από τα δημοτικά τέλη, επιστρέφοντας με ορθή διαχείριση τον αντίκτυπο των ενεργειών μας, πολλαπλά στους δημότες μας». Σε αυτήν την κατεύθυνση, κινείται το πρόγραμμα διαχείρισης αστικών υπολειμμάτων κουζίνας με το οποίο στόχος είναι να αποτρέπεται από τον πράσινο κάδο το 40% των απορριμμάτων. Ο πρωτοποριακός χαρακτήρας του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Κρητικό, έγκειται στο γεγονός ότι ο Δήμος έχει προμηθευτεί 20.000 καφέ οικιακούς κάδους που θα τοποθετηθούν σε όλα τα νοικοκυριά της πόλης. Ταυτόχρονα θα υπάρξει ενημερωτική καμπάνια για τη σωστή χρήση τους, προκειμένου να εφαρμοστεί στο μέγιστο δυνατό και να επιτύχει η ανακύκλωση στον καφέ κάδο.
Παράλληλα, όπως μας ενημερώνει ο κ. Κρητικός, ξεκινά και η κομποστοποίηση. Αυτό σημαίνει πως ειδικοί κάδοι κομποστοποίησης θα τοποθετηθούν σε αυλές σπιτιών, με στόχο τη δραστική μείωση των αποβλήτων που φτάνουν στους πράσινους κάδους αλλά και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικού ως προϊόν της κομποστοποίησης.
Παράλληλα, ο κ. Κρητικός επισημαίνει πως «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι έχουμε καταφέρει ως Δημοτική Αρχή να χρηματοδοτηθούν πολλές από τις δράσεις μας μέσα από προγράμματα όπως Φιλόδημος, ΕΣΠΑ, Αντώνης Τρίτσης και από την Περιφέρεια Αττικής. Από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για παράδειγμα, χρηματοδοτείται ο στόλος οχημάτων καθαριότητας, μικρά φορτηγά με ανατροπή αλλά και ηλεκτροκίνητα λεωφορεία για τη δημοτική μας συγκοινωνία».
Ηλεκτροκίνηση
Το δίκτυο σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων δρομολογείται και τα σημεία φόρτισης θα ανακοινωθούν σύντομα.
Δήμος Αγίου Δημητρίου
Ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, είναι οι «πράσινες» πλευρές, που συνθέτουν μια «βιώσιμη πόλη». Στο πλαίσιο αυτό, σχεδιάζονται δράσεις που αφορούν το πράσινο, την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και την ηλεκτροκίνηση.
Ανακύκλωση – Κυκλική Οικονομία
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου συμμετέχει ήδη σε διάφορα συστήματα ανακύκλωσης (σύστημα των μπλε κάδων της ΕΕΑΑ, μπαταριών, χαρτιού με κάδους στα σχολεία, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών, μεταχειρισμένων ελαστικών και λαδιών των οχημάτων του Δήμου), ενώ για τη νέα χρονιά σχεδιάζεται επίσης η ανακύκλωση των οικιακών τηγανελαίων, αλλά και πρόγραμμα ανακύκλωσης των αποτσίγαρων με ειδικά δοχεία σε διάφορα σημεία της πόλης.
Επίσης, ο Δήμος “αγκαλιάζει” το πρόγραμμα κυκλικής οικονομίας του 6ου Γυμνασίου της πόλης και του ΕΕΕΕΚ για τη συγκέντρωση, ανακύκλωση και μετατροπή παλιών οικιακών σκευών σε χρηστικά αντικείμενα. Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να τοποθετήσει δυο ειδικούς κάδους για παλιά μαγειρικά σκεύη, στο Δημαρχείο και στη Δ/νση Περιβάλλοντος.
Παράλληλα, έχει εγκριθεί σειρά χρηματοδοτήσεων από τον ΕΔΣΝΑ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης (ΕΣΠΑ 2021-2027), που αφορά σε αυτά τα θέματα. Μέσα από αυτά ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σχεδιάζει να δημιουργήσει 63 σημεία για ανακύκλωση: Γωνιές και κιόσκια ανακύκλωσης, πολύκεντρα ανακύκλωσης, “έξυπνες” νησίδες και “έξυπνοι” οικισμοί ανακύκλωσης, υπόγειοι και επίγειοι κάδοι είναι όσα περιλαμβάνονται στα έργα που πρόκειται να υλοποιηθούν την επόμενη χρονιά.
Ο Δήμος έχει λάβει ακόμη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την προμήθεια δύο απορριμματοφόρων για τη συλλογή των βιοαποβλήτων, μια αρπάγη, έναν κλαδοθρυμματιστή, κάδους απορριμμάτων και τέσσερις μηχανικούς κομποστοποιητές για τα οικιακά βιοαπόβλητα και τα προϊόντα κοπής πρασίνου (απόκλαδα κ.λπ.). Το κομπόστ που θα παράγεται θα διατίθεται στους κατοίκους, αλλά προορίζεται και για τις ανάγκες του Δήμου, στους Λαχανόκηπους και την Υπηρεσία Πρασίνου.
Επίσης, το πρόγραμμα συλλογής των βιοαποδομίσιμων υλικών, το οποίο ξεκίνησε με καφέ κάδους στις λαϊκές αγορές και στα καταστήματα εστίασης, θα επεκταθεί σταδιακά και στις γειτονιές της πόλης για την εξυπηρέτηση των νοικοκυριών.
Ηλεκτροκίνηση
Έχοντας ολοκληρώσει το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων της πόλης, ο Δήμος έχει ενταχθεί και θα λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για την ενίσχυση του δημοτικού στόλου με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Έχει προγραμματιστεί επίσης η προμήθεια ενός ηλεκτρικού λεωφορείου, ενός ηλεκτρικού σαρώθρου, δύο μικρών επιβατικών οχημάτων, δύο μικρών βαν των επτά ατόμων και ενός μικρού βαν κλειστού τύπου. Αντίστοιχα, θα χρηματοδοτηθεί και η προμήθεια και εγκατάσταση σταθμών φόρτισης για τα συγκεκριμένα οχήματα.
Πράσινο
Από τον Σεπτέμβριο του 2022, έχει προγραμματιστεί η φύτευση περισσότερων από 500 δέντρων, 800 θάμνων και 2.500 ανθόφυτων σε σχολεία, δρόμους, νησίδες, πλατείες, παιδικές χαρές και κοινόχρηστους χώρους. Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών, έχει προγραμματιστεί η φύτευση δένδρων σε διάφορα σημεία της πόλης, βάσει του προγράμματος 75UN-75 TREES UNAI SDG7s στο οποίο συμμετέχει ο Δήμος σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ.
Δράσεις περιβαλλοντικής αγωγής και ευαισθητοποίησης
Ο Δήμος έχει σκοπό να αξιοποιήσει τον «Βοτανικό Κήπο» της πόλης για την υλοποίηση δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για παιδιά δημοτικών σχολείων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα ξεκινήσει με τη νέα σχολική χρονιά σε συνεργασία με εξειδικευμένη περιβαλλοντική Οργάνωση.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου σχεδιάζει επίσης δράσεις για παιδιά σε χώρους όπως το «Λεμονοδάσος», ο Βοτανικός Κήπος και οι Λαχανόκηποι, όπως βιβλιοπαρουσιάσεις και θεατρικό παιχνίδι, αποκλειστικά περιβαλλοντικού και οικολογικού περιεχόμενου.
Επίσης, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων ζωής των Δημοτικών Λαχανόκηπων, που προσφέρουν είδη σε κατοίκους που το έχουν ανάγκη, σχεδιάζεται μια μεγάλη γιορτή, που θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ξεναγήσεις και περιβαλλοντική εκπαίδευση.
Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, αναφέρει χαρακτηριστικά στο NouPou για τα θέματα περιβάλλοντος: «Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πια εμφανείς σε ολόκληρο τον πλανήτη. Οι πόλεις, ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα, θα πρέπει όχι μόνο να προστατεύουν την εύθραυστη πια φύση από την ανθρώπινη παρέμβαση, αλλά και να γίνονται οι ίδιες περισσότερο ανθεκτικές, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητές τους με στόχο την προστασία των ίδιων των ανθρώπων από την αλλαγή του κλίματος. Όλες οι παρεμβάσεις του Δήμου Αγίου Δημητρίου είναι προς αυτή την κατεύθυνση βάζοντας στο επίκεντρο ανθρώπους και φύση, με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον και για τους δυο».
Δήμος Γλυφάδας
Ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Γλυφάδας αποτελεί σίγουρα το θέμα της δημιουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής, ένα βιοκλιματικό πάρκο για μικρούς και μεγάλους που θα προσφέρεται για άθληση και ψυχαγωγία. Το project βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις εργασίες να προχωρούν.
Πράσινο
Η κ. Μαίρη Μηλιαρέση, Αντιδήμαρχος Πρασίνου και Προστασίας των Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Γλυφάδας, εξηγεί στο NouPou: «Τη σεζόν αυτή θα ολοκληρωθεί το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, αυτό που βρίσκεται στο τετράγωνο των οδών Επαμεινώνδα-Ηφαίστου-Δημελά-Ποσειδώνος, το οποίο μεταξύ άλλων θα έχει φτιαχτεί με βιοκλιματικά υλικά, με συγχρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Σχεδιάζουμε επίσης να κάνουμε αρκετές δεντροφυτεύσεις τη νέα σεζόν. Ο Δήμος μεριμνά όσο το δυνατόν περισσότερο για το πράσινο της πόλης, ενώ παράλληλα δίνει την κατάλληλη φροντίδα που απαιτεί το ήδη υπάρχον πράσινο για τη συντήρησή του».
Ηλεκτροκίνηση
Όπως αναφέρει ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Δήμου Γλυφάδας, Γιάννης Παππάς, μέχρι το 2026 θα έχουν τοποθετηθεί συνολικά 108 επαφές φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλη την πόλη. «Το Σχέδιο Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων έχει σταλεί στο Υπουργείο προς έγκριση, επομένως πρέπει καταρχάς να αναφέρουμε ότι ενδέχεται να τροποποιηθεί. Τα σημεία που θα τοποθετηθούν, βάσει του υπάρχοντος σχεδίου οι φορτιστές, είναι 85, ωστόσο κάποιοι θα είναι διπλοί και τριπλοί. Συνολικά, 108 επαφές δηλαδή. Οι πρώτοι 18 σταθμοί αναμένεται να έχουν τοποθετηθεί εντός του 2023. Μέχρι τότε, θα τοποθετηθεί και ένας ταχυφορτιστής σε κεντρικό σημείο της πόλης, πιθανότητα πέριξ του Δημαρχείου της πόλης. Αργότερα, θα τοποθετηθούν περισσότεροι. Μόλις γνωρίζουμε οριστικά τις θέσεις, θα τις γνωστοποιήσουμε και στους δημότες. Είμαστε ένας Δήμος ο οποίος δέχεται αρκετούς τουρίστες, επομένως στοχεύουμε στο να μπορούμε να εξυπηρετήσουμε όσο τον δυνατόν περισσότερο ανθρώπους οι οποίοι κυκλοφορούν στην πόλη. Ο Δήμος Γλυφάδας “αγκαλιάζει” την ηλεκτροκίνηση και προσπαθεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος».
Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης
Με φόντο την ενεργειακή κρίση και την ευρωπαϊκή προσπάθεια για μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, ο Δήμος 3Β έγινε αυτές τις μέρες ένας από τους πρώτους δήμους της Αττικής που χαμηλώνει τα φώτα στους δρόμους του: Aπό τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, με παρέμβαση μέσω τηλεματικής στην ένταση του οδοφωτισμού, θα μειώσει την ένταση των λαμπτήρων LED σταδιακά από 20% έως 30% τις μεταμεσονύκτιες ώρες στο πρωτεύον και δευτερεύον δίκτυο εντός του αστικού ιστού, στοχεύοντας σε εξοικονόμηση ενέργειας. Παράλληλα, με την έλευση της νέας σεζόν, ο Δήμος στοχεύει καταρχάς στην εφαρμογή του Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, αλλά και την εξάπλωση και ενίσχυση του προγράμματος «Διαλογή στην Πηγή – Κερδίζω όσο Διαχωρίζω» που αφορά την ανακύκλωση.
Ανακύκλωση
Βασική προτεραιότητα του Δήμου είναι το πρόγραμμα «Διαλογή στην Πηγή – Κερδίζω όσο Διαχωρίζω» το οποίο εφαρμόζεται στα Πηγαδάκια Βούλας, να αναπτυχθεί σε όλο τον Δήμο. Σύμφωνα με τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Καθαριότητας, Υπηρεσίας Δόμησης και Τεχνικών Έργων του Δήμου, Νίκο Βάση, έχει μάλιστα ξεκινήσει η διαδικασία εφαρμογής του και στο Δίλοφο Βάρης. Αυτό ουσιαστικά περιλαμβάνει χωριστή συλλογή πόρτα–πόρτα τριών ρευμάτων ανακυκλώσιμων υλικών (χαρτί, πλαστικό/μέταλλο/τετραπάκ – πλαστικές φιάλες-PET) σε σακούλες με αυτοκόλλητα QR codes για την ταυτοποίηση του κάθε νοικοκυριού. Περιλαμβάνει επίσης χωριστή συλλογή πόρτα–πόρτα υπολειμμάτων τροφών σε καφέ κάδο αποκλειστικής χρήσης για την κάθε κατοικία, χωριστή συλλογή γυάλινων συσκευασιών, χωριστή συλλογή των πρασίνων (απορριμμάτων κήπου).
Όσο για το πώς κερδίζει όσο διαχωρίζει τα σκουπίδια ο κάθε πολίτης; Σύμφωνα με τον κ. Βάση, ενεργοποιεί τον 12ψήφιο μοναδικό κωδικό των αυτοκόλλητων, κάνοντας εγγραφή στην ιστοσελίδα www.3v-bas.gr. Προμηθεύεται από την αγορά πλαστικές σακούλες των 60lt και τοποθετεί τα χρωματιστά αυτοκόλλητα πάνω σε αυτές, ανάλογα με την κατηγορία του υλικού. Στη συνέχεια, ο Δήμος κατά τη συλλογή των πλαστικών σακουλών, διαβάζει ψηφιακά τα αυτοκόλλητα, τα ζυγίζει για να καταμετρηθεί η συλλογή και να πιστωθεί η ποσότητα σε κάθε νοικοκυριό.
«Τι εννοούμε με αυτό; Το αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα συνδεθεί με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, για παράδειγμα, και αντί οι δημότες να πληρώνουν με τα τετραγωνικά όπως πληρώνουν μέχρι σήμερα, θα πληρώνουν ανάλογα με τα σκουπίδια τα οποία ανακυκλώνουν. Ο Δήμος δημιουργεί ένα πιστωτικό “κουμπαρά” για τους συμμετέχοντες. Όσο περισσότερο ανακυκλώνουν, τόσο λιγότερα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν. Είναι στην ουσία ένα σύστημα επιβράβευσης».
Επόμενες περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί η Διαλογή στην Πηγή είναι η Μηλαδέζα, τα Δικηγορικά και η Ευρυάλη στη Βούλα. Στη συνέχεια, όπως μας ενημερώνει ο κ. Βάσης, το πρόγραμμα θα «εξαπλωθεί» σε όλο τον Δήμο.
Ενημέρωση για την ανακύκλωση στα σχολεία
«Στόχος μας είναι να μυήσουμε όσο μπορούμε και τη νέα γενιά στην ανακύκλωση ως τρόπο ζωής. Επομένως, για να το επιτύχουμε αυτό, αφενός εφαρμόζουμε την ανακύκλωση με κάδους για κάδε είδους υλικό (γυαλί, χαρτί, αλουμίνιο, υπολείμματα φαγητού) στα σχολεία και παροτρύνουμε τα παιδιά να διαχωρίζουν και να πετούν τα σκουπίδια τους σε αυτούς. Αυτό είναι κάτι το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή σε Δημοτικά Σχολεία και την ερχόμενη σεζόν σκοπεύουμε να το επεκτείνουμε σε Γυμνάσια, Λύκεια και Παιδικούς Σταθμούς. Παράλληλα, θα οργανώσουμε σεμινάρια στα σχολεία, με στόχο την εντατική και ολοκληρωμένη ενημέρωση των παιδιών όσον αφορά θέματα ανακύκλωσης».
Ηλεκτροκίνηση
Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης έχει ορίσει τις διευθύνσεις στις οποίες θα τοποθετηθούν φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ κάποιες έχουν ήδη τοποθετηθεί. «Ως Δήμος δικαιούμαστε να έχουμε 55 θέσεις, εμείς ωστόσο έχουμε βάλει στο πρόγραμμα συνολικά 82 -καθώς κάποιες είναι διπλές, ακόμη και τετραπλές- διότι υπολογίσαμε πως ο πληθυσμός της περιοχής αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Από αυτές, έχουμε ήδη τοποθετήσει τις 20 θέσεις, ενώ υπάρχει και ταχυφορτιστής 50 kw στην πλατεία της Βούλας», δηλώνει στο NouPou ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, Δημήτρης Γεωργιάκος.
Στο επόμενο διάστημα, ο Δήμος θα προχωρήσει στην τοποθέτηση περισσότερων ηλεκτρικών φορτιστών σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Δείτε αναλυτικά τις θέσεις που θα εγκατασταθούν ηλεκτρικοί φορτιστές εδώ.
Άλλες δράσεις
Παραγωγή κομπόστ από τους καφέ κάδους: Μια ακόμη δράση του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, η οποία τρέχει ήδη, είναι η συλλογή κλαδιών για την παραγωγή κόμποστ λιπάσματος. Από τα οργανικά απόβλητα μάλιστα, σε συνδυασμό με τα κλαδιά, παράγεται το ενισχυμένο κόμποστ vita green +, ένα μέρος του οποίου χρησιμοποιεί ο Δήμος στις εργασίες του και ένα μέρος του παρέχεται στους Δημότες (όσοι έχουν καφέ κάδους και συμμετέχουν στο πρόγραμμα των οργανικών αποβλήτων, προμηθεύονται κάθε μήνα με δύο συσκευασίες που στη συνέχεια μπορούν να χρησιμοποιήσουν για τον κήπο και τα φυτά τους).
Ολοκληρωμένο «Πράσινο Σημείο»: Όπως αναφέρει ο κ. Βάσης, το Πράσινο Σημείο είναι μια δράση η οποία θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί σε περίπου δυο χρόνια και αφορά το recycling. «Ουσιαστικά μιλάμε για την ανακύκλωση των ηλεκτρικών συσκευών και των επίπλων που δεν θέλουν πια οι δημότες. Τα αντικείμενα, που μπορεί να μην είναι σε καλή κατάσταση, θα επισκευάζονται και στη συνέχεια θα δίνονται στους πολίτες, είτε εντελώς δωρεάν, είτε με ένα μικρό κόστος».
Δήμος Νέας Σμύρνης
Η ανάπτυξη του πρασίνου στην πόλη αποτελεί βασικό πυλώνα του σχεδίου δράσεων του Δήμου Νέας Σμύρνης για το περιβάλλον, όπως και η βελτιστοποίηση της πρακτικής της ανακύκλωσης.
Πράσινο
Ο Αντιδήμαρχος Αστικού Πρασίνου και Πολιτικής Προστασίας, Πέτρος Κουκάς, εξηγεί στο NouPou: «Έχουν ξεκινήσει ήδη οι εργασίες ενός “φυτωρίου” που θα απευθύνεται στα παιδιά. Πρόκειται για μια κατασκευή, η οποία θα δημιουργηθεί μέσα στο Άλσος Νέας Σμύρνης και θα επιτρέπει στα παιδιά να φυτεύουν δικά τους φυτά και να παρακολουθούν την εξέλιξή τους. Αυτό θα γίνεται στο πλαίσιο του σχολικού ωραρίου και τα παιδιά θα έρχονται στο φυτώριο μαζί με τους δασκάλους τους. Πιστεύουμε πως το έργο θα έχει ολοκληρωθεί σύντομα, ώστε με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να ξεκινήσουν και οι πρώτες φυτεύσεις».
Παράλληλα, ο Δήμος τρέχει ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε ήδη από την προηγούμενη σεζόν και αφορά τις πλατείες της πόλης. Οι περίπου 35 πλατείες της πόλης θα εμπλουτιστούν, σύμφωνα με τα σχέδια, με γκαζόν, δέντρα, και άλλα μικρά ή μεγάλα φυτά.
Ανακύκλωση
Ο Δήμος Νέας Σμύρνης έλαβε χρηματοδότηση ύψους 1.124.667,60€ για την προώθηση της ανακύκλωσης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Κυκλικής Οικονομίας, κ. Γιώργο Κρικρή, η ορθή διαχείριση των ανακυκλώσιμων αποβλήτων είναι προτεραιότητα για τον Δήμο, αλλά και ένα προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο: «Για εμένα, είναι χρέος και ευθύνη προς τους πολίτες της πόλης. Ό,τι σπέρνουμε σήμερα εμείς οι μεγαλύτεροι, θα θερίσουν τα παιδιά της Νέας Σμύρνης στο μέλλον» λέει ο ίδιος στο NouPou.
Το έργο «Δράσεις ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ανακυκλώσιμων Αποβλήτων» αφορά:
- Την προμήθεια εξοπλισμού για τη δημιουργία γωνιών ανακύκλωσης
- Την προμήθεια Α/Φ οχήματος ανακυκλώσιμων υλικών, τύπου πρέσας, χωρητικότητας 14m3 με σύστημα πλύσης κάδων
- Την προμήθεια τεσσάρων containers συλλογής αποβλήτων (δύο ανοικτού τύπου χωρητικότητας 12m³, και δύο με συμπίεση, χωρητικότητας 24m³)
«Έχουμε ανανεώσει πάνω από το 50% του εξοπλισμού καθαριότητας, με στόχο τόσο την ασφάλεια των εργαζομένων, όσο και την αποτελεσματικότητα των εργασιών καθαριότητας και το αμέσως επόμενο διάστημα έχουμε σκοπό να μειωθούν τα απορρίμματα που οδηγούνται στη χωματερή για ταφή. Άρα, αυτή τη στιγμή, και όλη τη νέα σεζόν, αξιοποιούμε 11 εναλλακτικά συστήματα διαχείρισης αποβλήτων, με πρόσφατο σύστημα την ανακύκλωση κλαδιών, ώστε να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους πολίτες να συμβάλλουν στην αλλαγή συνηθειών όσον αφορά τα σκουπίδια κάθε νοικοκυριού» καταλήγει ο κ. Κρικρής. «Ήδη έχουμε εφαρμόσει 600 πιλοτικούς καφέ κάδους για οργανικά απόβλητα σε σπίτια των δημοτών και σκοπεύουμε μέσα στον Σεπτέμβρη να προχωρήσουμε με πέντε νέες γειτονιές, με απώτερο στόχο έως το τέλος του χρόνου να έχουμε καλύψει το 30% της πόλης».
Επίσης, θα συνεχιστούν τα προγράμματα κομποστοποίησης, αλλά και ενημέρωσης των μαθητών όλων των βαθμίδων μέσα από σεμινάρια και διαγωνισμούς ανακύκλωσης.
*Οι Δήμοι Ηλιούπολης, Αλίμου και Παλαιού Φαλήρου δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του NouPou για πληροφορίες σχετικά με τα περιβαλλοντικά τους σχέδια.