Βιώσιμη ανάπτυξη στην Αττική Ριβιέρα: Το στοίχημα για ένα παραλιακό μέτωπο πράσινο και προσβάσιμο στους πολίτες
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Νίκος Παπαδάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για το Περιβάλλον και επικεφαλής της παράταξης «Αττική Πράσινη Περιφέρεια», μιλά στο NouPou για τα μεγάλα έργα στα νότια προάστια, αυτά που, όπως δηλώνει ο ίδιος, «στοχεύουν σε ένα καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και έχουν σκοπό να συνδέσουν τους πολίτες με τη θάλασσα».
- 05/06/2021
- Κείμενο: Γεωργία Βαμβακερού
- Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης
Πράσινη ανάπτυξη σημαίνει ευημερία και ευζωία των πολιτών. Σε αυτό δηλώνει πως στοχεύει, με τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Αθηναϊκή Ριβιέρα, η Περιφέρεια Αττικής, καθώς το παραλιακό μέτωπο περνάει πλέον στη δεύτερη φάση του. Πόσο τα έργα αυτά θα επηρεάσουν το φυσικό περιβάλλον και πόσο το αποτύπωμά τους θα είναι θετικό για την ποιότητα της ζωής μας εδώ στα Νότια;
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Νίκος Παπαδάκης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη για το Περιβάλλον και επικεφαλής της παράταξης Αττική Πράσινη Περιφέρεια (της Αυτοδιοικητικής παράταξης του Πράσινου Κινήματος), μας μιλάει για τη ζωή στα νότια προάστια αλλά και για όλη την Αττική, όπως αυτή διαμορφώνεται με τα νέα έργα του παραλιακού μετώπου. Όραμα του ίδιου αλλά και της παράταξής του, που προχώρησε σε σύμπραξη με την παράταξη του κ. Πατούλη, η ανάπτυξη μιας πράσινης πολιτικής στην πληγωμένη περιβαλλοντικά Αττική μας.
«Η σύμπραξη που κάναμε με τον κ. Πατούλη έγινε σε προγραμματική βάση πάνω σε δεκατρείς άξονες. Ο ένας αφορούσε τις αστικές αναπλάσεις και την καινούρια νοοτροπία που βασίζεται στην πολιτική οικολογία και έχει ως προτεραιότητα τις αστικές αναπλάσεις με πράσινο και οικολογικό πρόσημο. Οι παρεμβάσεις που γίνονται στην Αθηναϊκή ή Αττική Ριβιέρα στοχεύουν σε καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κυρίως όμως στην ευημερία και ευζωία των πολιτών, κι αυτός είναι ο στόχος. Δηλαδή να συνδέσουμε τους πολίτες με τη θάλασσα. Στο πλαίσιο αυτό έχουν δρομολογηθεί τα έργα του παραλιακού μετώπου».
«Ένα εμβληματικό έργο είναι η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου με την κατασκευή του οικολογικού πάρκου, στη δεύτερη φάση του έργου. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Σε έναν δυο μήνες ολοκληρώνεται η πρώτη φάση και έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για να περάσουμε στη δεύτερη. Με ενέργειες της διοίκησης και με πρωτοβουλία Πατούλη, το έργο το απεντάξαμε από τους ίδιους πόρους της περιφέρειας, που είχε αρχικά ενταχθεί από την κυρία Δούρου. Έτσι εξασφαλίσαμε όχι μόνο την κατασκευή αλλά και τη βιωσιμότητα, τη συντήρησή του και τη λειτουργία του. Κυρίως του Οικολογικού Πάρκου, που θα είναι ένας μεγάλος πνεύμονας για την περιοχή. Η ανάπλαση του Φαληρικού όρμου είναι ένα πολύ σημαντικό έργο. Θα γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, η καινούρια Ποσειδώνος, η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, το οικολογικό πάρκο, θέσεις πάρκινγκ. Και κυρίως είναι σημαντικό γιατί συνδέει τους πέριξ Δήμους, την Καλλιθέα, το Μοσχάτο, τον Ταύρο, το Φάληρο με τη θάλασσα. Το έργο αυτό θα έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και οικολογικό ισοζύγιο».
«Στο πλαίσιο αυτής της ανάπλασης εντάσσεται και ο ποδηλατόδρομος, του οποίου τα πρώτα 22 χιλιόμετρα θα είναι από τον Πειραιά μέχρι τη Βουλιαγμένη, καθώς και ο πεζόδρομος. Είναι προς τιμήν του κ. Πατούλη που θέλησε να συμπράξει με το πράσινο κίνημα βάσει της προγραμματικής σύμβασης σε δεκατρείς άξονες κι αυτό γιατί ήθελε να συμμετέχουμε στον σχεδιασμό και στην προώθηση όλων των πράσινων πολιτικών, με τις οποίες ήταν απόλυτα σύμφωνος. Ο περιφερειάρχης πραγματοποιεί στο ακέραιο όσα είχαμε συμφωνήσει και τα υποστηρίζει με κάθε τρόπο».
«Αυτήν τη στιγμή, η Αττική έχει αλλάξει τελείως ως προς τον τρόπο αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών θεμάτων. Έχουμε πάει σε μια άλλη διάσταση, σε πολλά θέματα, όπως για παράδειγμα στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων. Ο κ. Πατούλης έλαβε υπόψιν του και την εισήγησή μας κι έδωσε ημερομηνία κλεισίματος της χωματερής της Φυλής. Το θέμα της ανακύκλωσης άλλαξε εντελώς φιλοσοφία. Αυτήν τη στιγμή είναι έτοιμος καινούργιος ΠΕΣΔΑ (Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμάτων), ο οποίος μιλάει για διαλογή στην πηγή, επανάκτηση, επαναχρησιμοποίηση. Μιλάμε πλέον για χίλιες γωνιές ανακύκλωσης στην Αττική, με ρεύματα για το γυαλί, για το κουτί κλπ, με ξεχωριστή διαλογή των δύο αποβλήτων, που είναι το 40% των αποβλήτων στην Αττική και ήδη έχουμε δώσει 100 απορριμματοφόρα στους Δήμους της Αττικής μόνο για βιοαπόβλητα. Και τώρα έρχονται άλλα 120 τέτοια απορριμματοφόρα για τους Δήμους και γύρω στους 40.000 καφέ κάδοι για να μεγαλώσει το δίκτυο για τα βιοαπόβλητα».
«Εκεί που ήμασταν στο μηδέν, είμαστε πλέον στο ένα. Δεν το έχουμε λύσει το θέμα, όμως υπάρχει ένας σχεδιασμός, ένα πρόγραμμα και μία άλλη κατεύθυνση. Προσπαθούμε να φθάσουμε σε αυτό που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να επιτευχθεί αυτό θα γίνουν τρία πράσινα εργοστάσια, ένα στο Σχιστό, ένα στη Φυλή κι ένα στο Γραμματικό, κάτι αντίστοιχο με αυτά που υπάρχουν στην Βιέννη, στη Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, ώστε να γίνεται η διαλογή και να αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα, ώστε να φθάσουμε κι εμείς στο 10%. Όλα αυτά είναι μέσα στους άξονες που έχουμε υπογράψει καθώς εμείς σαν “Αττική Πράσινη Περιφέρεια” έχουμε μοντελοποιημένο όλο το σύστημα για την ανακύκλωση. Και από αυτό βγαίνουν πάνω από τρεισήμισι χιλιάδες πράσινες αυτοχρηματοδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας για την Αττική».
«Πριν από λίγο καιρό άνοιξε η συζήτηση και φέραμε στο περιφερειακό συμβούλιο, μάλιστα ήμουν εγώ εισηγητής, το θέμα για το Προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, μετά από σχεδόν σαρανταπέντε χρόνια. Καταλαβαίνετε ότι το προεδρικό διάταγμα του ‘75 δεν έχει καμία σχέση με ό,τι συμβαίνει τώρα. Φανταστείτε ότι οι μισοί οικιστές γύρω από τον Υμηττό είναι εκτός σχεδίου πόλεως».
«Στο θέμα του Ελληνικού σαν περιφέρεια δεν εμπλεκόμαστε, αλλά σαν πράσινο κίνημα θα πω ότι η σύμβαση είναι ασύμφορη για το δημόσιο. Δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις γενικά, όμως στην περίπτωση του Ελληνικού οι ουρανοξύστες μαζί με τις κατοικίες θα αλλάξουν όλο το μικροκλίμα της περιοχής. Αντιθέτως, η επένδυση στα Αστέρια της Γλυφάδας, που η κάλυψη απ’ ό,τι μαθαίνω θα είναι σε μονοψήφιο αριθμό, μας βρίσκει σύμφωνους. Αυτό είναι κάτι πάρα πολύ καλό για τον τόπο και το περιβάλλον. Φανταστείτε μέσα στα Αστέρια να χτιζόταν το 40-50% τι καταστροφή θα γινόταν».
«Στην Ελλάδα, επειδή η αντίληψη αυτού που λέμε πράσινες πολιτικές ήρθε πρόσφατα από την Ευρώπη, ο κάθε Δήμος έκανε αποσπασματικά κάτι. Άλλοι περισσότερα, όπως η Γλυφάδα με τον Γιώργο Παπανικολάου για παράδειγμα, κι άλλοι λιγότερα. Αλλά αυτό για το σύνολο της Αττικής δεν έφτανε. Το στοίχημα λοιπόν ήταν να υπάρξει ένας σχεδιασμός που θα είναι ενιαίος και για τους 66 Δήμους. Έτσι μόνο θα έχουμε αποτελέσματα καθολικά σε όλη την Αττική. Κι αυτό ισχύει πλέον για όλα. Για την ανακύκλωση, τα απόβλητα, τις ενεργειακές αναβαθμίσεις των κτιρίων, το παραλιακό μέτωπο, τον Υμηττό υπάρχει πλέον ένα σχέδιο με κέντρο συντονισμού την περιφέρεια».
«Στα Νότια Προάστια ειδικότερα δουλεύουμε ώστε να έχουμε περισσότερο πράσινο. Κυρίως με το οικολογικό πάρκο αλλά και σε κάθε δήμο ξεχωριστά, στα πλαίσια του παραλιακού μετώπου. Αυτό θα λύσει επίσης κατά πολύ και το κυκλοφοριακό πρόβλημα των Νοτίων και θα βελτιώσει τη μετακίνηση των πεζών. Για την πρόσβασή τους προς τη θάλασσα για παράδειγμα έχουν προβλεφθεί πέντε αερογέφυρες κατά το πρότυπο της γέφυρας του Αλίμου».
«Ένα άλλο μεγάλο πρόγραμμα που έχουμε στα σκαριά είναι το λεγόμενο Smart City, ένα πρόγραμμα με έξυπνα πεζοδρόμια, έξυπνα φανάρια καθώς κι ένα τεράστιο πρόγραμμα ηλεκτροκίνησης. Το αιτούμενο είναι όλες οι παρεμβάσεις να έχουν θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να μην είναι στο πλαίσιο της στρεβλής ανάπτυξης αλλά να οδηγούν στην ευημερία και στην ευζωία. Γιατί τι να το κάνω αν φτιάξω ένα καταπληκτικό παραλιακό μέτωπο κι αυτό δεν είναι προσβάσιμο στους πολίτες;».