20 πράγματα που αξίζει να μάθεις για την ιστορία του Άλιμου
Αλήθεια, τα γνωρίζεις όλα για τον Άλιμο;
- 21/05/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Η πιο ξεχωριστή αντίστροφη μέτρηση γύρω από την περιοχή του Αλίμου. Το Nou-Pou ετοίμασε μία λίστα με 20 πληροφορίες για την περιοχή που όλοι πρέπει να γνωρίζετε.
1. Μια απιστία που οδήγησε στο έγκλημα στο Καλαμάκι το 1961, έγινε ταινία λίγα χρόνια αργότερα από τον Ζυλ Ντασέν και την Μελίνα Μερκούρη, με τίτλο “A dream of passion” (“Κραυγή γυναικών” ή “Η άλλη Μήδεια”). Ένα Σαββατιάτικο βράδυ του 1961, η Νίτα Μπέϊκερ, σύζυγος του Αμερικανού λοχία Τζόελ Μπέϊκερ φωνάζει από τον κήπο της μονοκατοικίας στο Καλαμάκι, στη γωνία Θουκυδίδου και Μεγίστης, τα τρία τους παιδιά, τα ταΐζει πουτίγκα και τα βάζει για ύπνο. Κάθεται στο τραπέζι της κουζίνας, ανοίγει τη Βίβλο στο κεφάλαιο “επί του όρους ομιλία”, υπογραμμίζει τη φράση που αναφέρεται στη μοιχεία και την αφήνει ανοιχτή σ’ εκείνη τη σελίδα. Μ’ ένα κορδόνι στραγγαλίζει τα παιδιά και μ’ ένα μαχαίρι προσπαθεί να κόψει την καρωτίδα της. Όμως τα χέρια της τρέμουν και λιποθυμάει πριν καταφέρει να αυτοκτονήσει. Εκείνη την στιγμή επιστρέφει ο άντρας της με έναν συνάδελφο του και αντικρίζοντας αυτό το θέαμα παθαίνει νευρικό κλονισμό.
2. Τις δεκαετίες ’50 και ’60, το κοσμικό κέντρο Αρζεντίνα στο Καλαμάκι, ήταν το στέκι όλης της κοσμικής Αθήνας κατά τους θερινούς μήνες. Εκεί μεταξύ άλλων, έχει τραγουδήσει ο Χιώτης, η Μαίρη Λίντα, ο Σερ Μπιθί (Μπιθικώτσης), έχουν διοργανωθεί καλλιστεία, ενώ υπήρχε πρόγραμμα τύπου Βαριετέ, με μπαλέτα και ταχυδακτυλουργούς.
3. Ο έφιππος ανδριάντας στην παραλιακή είναι του Υποστράτηγου Σαράφη, αρχηγού του Ε.Λ.Α.Σ., βουλευτή του κόμματος της Ε.Δ.Α. και γενικού γραμματέα του Γενικού Συμβουλίου. Το ρολόι έδειχνε δύο παρά είκοσι το μεσημέρι, όταν ο Υποστράτηγος με τη σύζυγό του διέσχιζαν την παραλιακή, στο ύψος του Αλίμου για να πάνε για μπάνιο. Την ίδια στιγμή ο Ιταλοαμερικανός υποσμηνίας Μάριο Μουζάλι, της Αμερικανικής Βάσης του Ελληνικού, κατευθυνόταν προς την Αθήνα με ιλιγγιώδη ταχύτητα, οδηγώντας μια ανοιχτή Buick convertible. Το μοιραίο γίνεται σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Η Buick πέφτει πάνω στα σώματά τους με τρομερή δύναμη και τους αφήνει αιμόφυρτους στην άσφαλτο. Ο θάνατος του Σαράφη θεωρήθηκε από την Αριστερά (ΕΔΑ), ως στοχευμένη δολοφονία, εξαιτίας του γεγονότος πως ο ίδιος αντιτάχτηκε σθεναρά στο δόγμα Αϊζενχάουερ και στη συμφωνία για εγκατάσταση αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, με το τελευταίο άρθρο του να έχει δημοσιευτεί μόλις λίγες μέρες πριν γίνει το μοιραίο, προκαλώντας το μίσος των ιμπεριαλιστών και των ντόπιων συνεργατών τους.
4. Το πρώτο κινηματογραφικό στούντιο του Φίνου ήταν στο Καλαμάκι, στην οδό Αθανασίου Διάκου 4. Εκεί γυρίστηκε η πρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία, το “Τραγούδι του Χωρισμού”, που βγήκε στις αίθουσες στις 15 Απριλίου 1940, με τον Λάμπρο Κωνσταντάρα και τη Λήδα Μιράντα.
5. Σε αεροπορική τραγωδία θα είχε καταλήξει η πτήση της Ολυμπιακής, με δρομολόγιο Ελληνικό-Νέα Υόρκη, στις 9 Αυγούστου του 1978, με 418 επιβάτες αν δεν ήταν οι ικανότατοι πιλότοι Σήφης Μιγάδης ως κυβερνήτης και ο Κ. Φικάρδος ως συγκυβερνήτης. Το αεροσκάφος Boeing B-747 μόλις είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, όταν πήρε φωτιά ο Νο 3 κινητήρας με αποτέλεσμα ν’ αρχίσει να χάνει έδαφος, περνώντας ξυστά πάνω από το Λόφο Πανί, σε ύψος 209 μέτρα, -ο λόφος είναι 200 μέτρα- και ξηλώνοντας κεραίες στο Φάληρο. Παρά λίγο μάλιστα να χτυπήσει και το κτήριο της Interamerican στη Λεωφόρο Συγγρού. Ο κυβερνήτης αποφασίζει να κατευθυνθεί προς το Όρος Αιγάλεω για να μπορέσει να ρίξει το αεροσκάφος σε μη κατοικημένη περιοχή, αλλά για καλή τύχη όλων τους, ένας ξαφνικός αέρας, δίνει ώθηση στο αεροσκάφος και ο Μιγάδης καταφέρνει να το οδηγήσει πίσω στο Ελληνικό για αναγκαστική προσγείωση.
6. Ένα μικρό νησάκι υπήρχε μεταξύ Εδέμ και Καλαμακίου, 500 μέτρα από την ακτή, μέχρι το 1970, που μπαζώθηκε για να διαμορφωθεί η Μαρίνα του Αλίμου.
7. Η κεντρική αγορά του Καλαμακίου στο παρελθόν ονομαζόταν “Αγορά Μαλτέζου”. Δημιουργήθηκε το 1922 από τον Νικόλαο Μαλτέζο, τον πρώτο πρόεδρο της Κοινότητας Καλαμακίου, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Βρισκόταν στην οδό Δαβάκη (τότε οδό Ερμού) και στη Ποσειδώνος (τότε Βασ. Γεωργίου) και αποτελείτο από 15 μαγαζιά.
8. Στο χώρο του ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ δραστηριοποειται πολύ δυναμικά ένα από τα μεγαλύτερα σωματεία στην Ελλάδα, ο Α.Σ Γαία, με πρωταθλητές Ελλάδας και διακρίσεις Πανευρωπαϊκού και Παγκόσμιου επίπεδου, που στελεχώνει κάθε χρόνο την Εθνική Ομάδα με αθλητές.
9. Αρχαία βρέθηκαν μετά από ανασκαφές τη δεκαετία του ’60 στην αυλή του Ιερού Ναού της Ζωοδόχου Πηγής Τραχώνων Συγκεκριμένα, ανακαλύφθηκε η παλαιοχριστιανική βασιλική Αγ. Απόστολοι, -που χρονολογικά τοποθετείται στην περίοδο μεταξύ του 7ου και 9ου μ.Χ αιώνα-, λατρευτική πηγή και πηγάδι, μέσα στο οποίο βρέθηκαν ξίφος μυκηναϊκής εποχής, όστρακα και μυκηναϊκά αγγεία.
10. Το 1980 άνοιξε ένα από τα πιο διάσημα bar του Αλίμου, το “Cactus”. Μέχρι τότε ο κόσμος διασκέδαζε στις Disco και το Bar Cactus αποτέλεσε το πρώτο ορθάδικο της παραλίας, με μια μπάρα 25 μέτρων, D.J που έφερναν οι ίδιοι τους δίσκους από το εξωτερικό με το που κυκλοφορούσαν και φήμη που είχε φτάσει απ’ άκρη σ΄άκρη σε όλη την Αθήνα. Δεν ήταν τυχαίο άλλωστε, πως ήταν γεμάτο κάθε βράδυ. Έκλεισε το 1986 και στη θέση του άνοιξε το Kookai από το 1987 μέχρι το 1993.
11. Τη δεκαετία του ’60 στον Άλιμο, ήταν διαδεδομένο το επάγγελμα του λουτροκόμου. Οι λουτροκόμοι φορούσαν άσπρες μακριές αμάνικες ποδιές, φρόντιζαν για την καθαριότητα των καμπινών και οδηγούσαν τους λουόμενους σε άδεια καμπίνα για να αλλάξουν ρούχα. Ένα συμβολικό φιλοδώρημα ήταν η ανταμοιβή τους.
12. Η Μαρίνα Αλίμου αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μαρίνες της Ελλάδας, με περισσότερες από χίλιες θέσεις ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, η οποία κατασκευάστηκε επί χούντας.
13. Κατά τη διάρκεια του πολέμου, οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το σπίτι της Καλαμακιώτισσας ηθοποιού Μαίρης Αρώνη. Ωστόσο, εκείνη, είχε επιβάλλει στους Γερμανούς να βγάζουν τις μπότες τους κάθε φορά που έμπαιναν στο σπίτι για να μην της χαλάσουν…το παρκέ. Αν είχαν δει το “Μια τρελή τρελή οικογένεια” (που βγήκε πολλά χρόνια αργότερα βέβαια) θα ήξεραν τι τους περιμένει! Το μικρό θέατρο στην Πλατεία Καραϊσκάκη, στο ΄Ανω Καλαμάκι, έχει το όνομά της.
14. Το κέντρο Φαντασία στην παραλιακή του Μιχάλη Μενιδιάτη και των αδερφών του. έχει γράψει ιστορία στη νυχτερινή διασκέδαση της Αθήνας. Από την πίστα του πέρασαν ονόματα όπως Στράτος Διονυσίου, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Ζαμπέτας, ΄Αντζελα Δημητρίου, Δούκισσα, Σταμάτης Κόκκοτας και πολλοί άλλοι. Η Φαντασία έκλεισε το Σάββατο 15 Μαρτίου του 1997, μετά από 30 χρόνια καθημερινής λειτουργίας (εκτός Δευτέρας).
15. Το Καλαμάκι έχει γενέθλια στις 9 Νοεμβρίου, καθώς εκείνη τη μέρα εν ετει 1927 δημοσιεύθηκε το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Παύλο Κουντουριώτη και τον Υπουργό Ανδρέα Ζαΐμη, με το οποίο συστάθηκε η Κοινότητα Καλαμακίου με πρώτο Πρόεδρο τον Νίκο Μαλτέζο, ενώ το πρώτο σχέδιο πόλης εκπονήθηκε ένα χρόνο αργότερα από τον Αντώνη Πιζάνη.
16. Ο Άγγελος Σικελιανός από το 1930 μέχρι το 1933, ζούσε με την γυναίκα του Εύα στο πύργινο σπίτι της οδού Μεταμορφώσεως 5. Οι Καλαμακιώτες τους θυμούνται να τριγυρνάνε στο Καλαμάκι ντυμένοι με χλαμύδες, ως αρχαίοι Έλληνες. Σ’ αυτό το σπίτι ο Σικελιανός έγραψε τον «Τελευταίο Ορφικό Διθύραμβο» (ή αλλιώς « Διθύραμβος του Ρόδου»). Το 1933 το ξενοίκιασαν, όταν το ζευγάρι χώρισε. Κατά την διάρκεια της Κατοχής, το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και το χρησιμοποιούσαν ως μπαρ.
17. Οι φυστικές ευδοκιμούσαν στον Άλιμο. Ως εκ τούτου, στα μαγαζιά της παραλίας, υπήρχαν και οι φιστικάδες. Ηταν κι αυτοί μόνιμοι κάτοικοι Αλίμου, που μεγάλωναν τα παιδιά τους από την πώληση φιστικιών. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν φιστικόδενδρα σε πολλούς κήπους.
18. Το όνομα Άλιμος προέρχεται από την Ομηρική λέξη αλς που σημαίνει θάλασσα ή κόκκο αλατιού ή αρμυρήθρα ή από τη λέξη λιμός και το στερητικό «α» που σημαίνει αυτός που διώχνει την πείνα. Σύμφωνα με άλλη ερμηνεία, η ονομασία προέρχεται από το θαμνώδες φυτό άλιμος (αλιμιά ή αρμυρήθρα), το οποίο ανήκει στο γένος των χηνοποδιιδών (chenopodiaceae) και φυτρώνει στα παραλιακά υφάλμυρα εδάφη.
19. Η ονομασία Καλαμάκι προέρχεται από ένα τρίκλωνο ή τετράκλωνο καλάμι της περιοχής, το οποίο βρίσκονταν σε κάποιο σταυροδρόμι, που εκείνη την εποχή ήταν το κεντρικό σημείο για όλους όσοι διέρχονταν από το δρόμο της Φαληρικής ακτής, με κατεύθυνση τον Άγιο Κοσμά ή το Μπραχάμι.
20. Στη γη που σήμερα ονομάζουμε Άλιμο, στα χρόνια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας γεννήθηκε ο μεγάλος ιστορικός Θουκυδίδης.
Με πληροφορίες από: wikipedia.org/ alimos.gov.gr/ mixanitouxronou.com/ alimosonline.gr / mousalim.gr/ tovima.gr