Αρχαίο νεκροταφείο με ταφικό περίβολο στο ισόγειο σύγχρονης οικοδομής στη Βούλα
Στη συμβολή των οδών Βάρης-Κορωπίου και Αθηναΐδος υπάρχουν αρχαία ευρήματα που σχετίζονται χρονολογικά και λειτουργικά με τα αρχαία αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, που είχαν εντοπιστεί στο γειτονικό οικόπεδο (ιδιοκτησίας Σκλαβενίτη Α.Ε.).
- 03/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Πενήντα τάφους έφεραν στο φως οι αρχαιολόγοι της ΚΣΤ Εφορείας Αρχαιοτήτων, σε ένα οικόπεδο της Βούλας 700 τμ, που χρονολογούνται από τον 6ο αιώνα, αλλά και ένα εκτεταμένο κτηριακό συγκρότημα του 4ου αιώνα π.Χ. Από τις 50 ταφές να σημειωθεί ότι οι 42 ήταν ταφικές πυρές, οι έξι ήταν απλοί ενταφιασμοί ενώ υπήρχαν επίσης ένας κεραμοσκεπής τάφος και μία ταφή σε πήλινη λάρνακα.
Ανάμεσα στα ευρήματα, ξεχώρισαν ο τάφος ενός νεαρού αθλητή της αρχαιότητας που συνοδευόταν εκτός των άλλων από τη χάλκινη στλεγγίδα του (εργαλείο απομάκρυνσης του ελαίου με το οποίο άλειφαν οι αθλητές το δέρμα τους) και 15 αγγεία αλλά και ο τάφος ενός μικρού παιδιού που είχε τοποθετηθεί με ιδιαίτερη φροντίδα επάνω σε ξύλινη κλίνη και οι γονείς του είχαν εναποθέσει δίπλα του το αγαπημένο του παιχνίδι. Οι αρχαιολόγοι Μαίρη Γιαμαλίδη και Κορνηλία Νταϊφά ανακάλυψαν πλήθος αγγείων τα οποία ήταν προσφορές στους νεκρούς, συγκεκριμένα 77 ακέραια (λήκυθοι, σκύφοι, πυξίδες, αλάβαστρα).
Δίπλα από τον ταφικό περίβολο, βρέθηκε αγροτική εγκατάσταση του 4ου αιώνα π.Χ. από το οποίο ήρθαν στο φως αμφορείς και πιθάρια, λεκανίδες, οινοχόες, χυτρίδια, πινάκια, φιάλες, κάνθαροι, σκύφοι, αλατοδοχεία, μεγάλος αριθμών κυψελών, μελαμβαφείς λύχνοι, υφαντικά βάρη, μολύβδινοι σύνδεσμοι, χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα, λίθινα τριβεία, τμήματα από μυλόπετρες, λίθινος λουτήρας, αλλά και πέντε χάλκινα νομίσματα. Ωστόσο η εγκατάσταση φαίνεται να εγκαταλήφθηκε νωρίς, στις αρχές του 3ου αι.π.Χ. κάτι που οι ανασκαφείς συνδέουν με τα γεγονότα του Χρεμωνιδείου Πολέμου (267-262 π.Χ.) που έφερε αντιμετωπους Αθηναίους και Σπαρτιάτες.
Τα ευρήματα διατηρούνται ορατά και επισκέψιμα στον ακάλυπτο χώρο, στο ισόγειο και το άιθριο της σύγχρονης οικοδομής σε ένα συνονθύλευμα παρόντος και παρελθόντος.