Γιατί η Καλλιθέα έχει ως έμβλημα τον Θησέα;
Το 1934, ο νεοσύστατος τότε Δήμος Καλλιθέας επέλεξε για έμβλημά του έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της Ελληνικής μυθολογίας και το Nou-Pou.gr έψαξε και βρήκε το λόγο γι' αυτό.
- 14/03/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Στο κυκλικό μετάλλιο του δημοτικού σήματος της Καλλιθέας, βλέπουμε έναν ήρωα να σηκώνει έναν τεράστιο βράχο. Ο ήρωας αυτός είναι ο Θησέας και σύμφωνα με τη μυθολογία, ο πατέρας του ο Αιγέας, είχε κρύψει κάτω από την πελώρια αυτή πέτρα τα σανδάλια και το ξίφος του, πολλά χρόνια πριν τα βρει ο 16χρονος Θησέας. Ο μύθος λέει πως ο Θησέας γεννήθηκε από την ένωση του βασιλιά των Αθηνών Αιγέα με την Αίθρα, κόρη του βασιλιά της Τροιζήνας. Όμως ο Αιγέας, φοβόταν για τη ζωή του γιου του, γιατί οι Παλλαντίδες, που διεκδικούσαν το θρόνο του, μπορούσαν να σκοτώσουν το παιδί ανά πάσα ώρα, για να μην τον διαδεχτεί και να πάρουν τη θέση του. Έτσι ο Αιγέας, αποφάσισε ο γιος του να μεγαλώσει κρυμμένος στη γενέτειρα της μητέρας του, αγνοώντας για την ταυτότητα του πατέρα του.
Έκρυψε τα σανδάλια και το ξίφος του κάτω από ένα βράχο στην Τροιζήνα και αν το παιδί γινόταν αρκετά δυνατό ώστε να μπορέσει να μετακινήσει το βράχο όταν μεγάλωνε, τότε θα έπρεπε να τα πάρει και να πάει στην Αθήνα για να σμίξει με τον πατέρα του, αφού θα του αποκάλυπτε τα ευρήματά του. Όταν ο Θησέας έγινε δεκαέξι ετών, η Αίθρα τού αποκάλυψε την αλήθεια σχετικά με την ταυτότητα του πατέρα του και τον οδήγησε στο βράχο. Ο νεαρός ήρωας τον μετακίνησε με ευκολία και ξεκίνησε αμέσως το ταξίδι του για την Αθήνα, προκειμένου να συναντήσει τον πατέρα του.
Χωρίς να αποκαλύψει ποιος είναι, ο Θησέας εμφανίστηκε στον πατέρα του ως ξένος. Ωστόσο η Μήδεια κατάλαβε την ταυτότητά του και φοβήθηκε ότι θα πάρει τη διαδοχή από τον γιο που στο μεταξύ είχε αποκτήσει η ίδια με τον Αιγέα. Για το λόγο αυτό έπεισε τον βασιλιά ότι έπρεπε να εξοντώσουν τον ξένο και έφτιαξε ένα δηλητήριο με βάση το «ακόνιτον», θανατηφόρο βότανο που προερχόταν από τα σάλια του Κέρβερου. Αλλά την ώρα του δείπνου ο Θησέας τράβηξε το σπαθί του για να κόψει το κρέας, οπότε ο πατέρας του αναγνώρισε το όπλο που είχε κρύψει στην Τροιζήνα. Τότε ο Αιγέας παρενέβη αμέσως και γλίτωσε τον γιο του από το δηλητηριασμένο φαγητό και η Μήδεια αναγκάστηκε να φύγει από την Αθήνα με τον γιο της.
Λίγα χρόνια αργότερα, ο Θησέας αποφάσισε να πάει στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο Μίνωας, για να τιμωρήσει τους Αθηναίους επειδή σκότωσαν το γιο του κήρυξε πόλεμο και νίκησε, επιβάλλοντας ποινή στους Αθηναίους κάθε 9 χρόνια, 7 νέοι Αθηναίοι και 7 νέες Αθηναίες να στέλνονται στην Κρήτη για να κατασπαράζονται από τον Μινώταυρο μέσα στο Λαβύρινθο. Ο Θησέας αποφάσισε να ταξιδέψει ως την Κρήτη και να θέσει τέλος στη ντροπιαστική εισφορά σε αίμα. Πήρε τη θέση ενός από τους 7 νέους και απέπλευσε μαζί τους από το Φάληρο. Πριν την αναχώρηση του, πατέρας κια γιος είχαν συμφωνήσει ότι ο Θησέας θα σήκωνε τα λευκά πανιά αν ολοκλήρωνε με επιτυχία την αποστολή, αλλιώς οι σύντροφοί του θα άφηναν τα μαύρα, με τα οποία είχαν αναχωρήσει, σε ένδειξη πένθους. Στην Κρήτη ο Θησέας κατάφερε να σκοτώσει το Μινώταυρο με τη βοήθειας της κόρης του Μίνωα Αριάδνης και του μίτου της. Επιστρέφοντας όμως, κανένας δεν θυμήθηκε να αλλάξει τα πανιά. Ο Αιγέας βλέποντας το πλοίο να φθάνει από μακριά με μαύρα πανιά από το ακρωτήριο Σούνιο αυτοκτόνησε από την απελπισία του πέφτοντας κάτω από το βράχο, δίνοντας έτσι στο Αιγαίο Πέλαγος το όνομά του.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, το πλοίο του Θησέα προσάραξε στον Φαληρικό όρμο, στην παραλία των σημερινών Τζιτζιφιών. Εκεί τέλεσε τις θυσίες που είχε υποσχεθεί στους θεούς, εφόσον σκότωνε τον Μινώταυρο και γύριζε σώος στην πατρίδα του. Εκεί επίσης τελέστηκαν και οι εορτασμοί από τους Αθηναίους για την επιστροφή του. Έτσι ο συσχετισμός της Καλλιθέας με τον Θησέα έχει να κάνει με τον τόπο επιστροφής του από την Κρήτη.
Ο Δήμος Καλλιθέας ωστόσο, δεν έχει χαρίσει μόνο το έμβλημά του στον Θησέα αλλά και το μεγαλύτερο δρόμο του, τη λεωφόρο Θησέως, γνωστή σήμερα και ως Ελ. Βενιζέλου.