Γλυφάδα: Μια βόλτα μέσα από φωτογραφίες στη δεκαετία των 70s
Γυρίζουμε το χρόνο πίσω και θυμόμαστε μέσα από φωτογραφίες πώς ήταν η Γλυφάδα τη δεκαετία των 70s.
- 04/02/2020
- Κείμενο: Χριστίνα Ζάχου
Οι πρώτοι κάτοικοι της Γλυφάδας -μόλις 173- σχημάτισαν το 1920 ένα πολύ μικρό προάστιο λίγο πιο έξω από την Αθήνα. Ήταν στα τέλη της δεκαετίας του 1950 όταν ο δήμος Γλυφάδας άρχισε να μεταμορφώνεται λόγω της εγκατάστασης του διεθνούς αεροδρομίου στο Ελληνικό. Την επόμενη δεκαετία (1960) είχε ήδη ιδρυθεί το Γκολφ της Γλυφάδας, σε έκταση άνω των 400 στρεμμάτων.
Και φτάνουμε στη δεκαετία του 1970, που τα έργα στο παραλιακό μέτωπο άρχισαν να μεταμορφώνουν τη Γλυφάδα.
Η οδός Μεταξά αρχές των 70s
1970, Μπιφτεκούπολη: Η οδός Κωνσταντινουπόλεως με τα “θυσιαστήρια των αμνών”, τις ωραίες γευσεις και την “κιτς” εμφάνιση
Στα Αστέρια
1972: “Οι Κώστας Βουτσάς και Σταύρος Ξενίδης στην παραλία του Ζέρβα. Εικόνα από την ταινία Επτά χρόνια γάμου”.
1972: “Ήταν Σαβατόβραδο 21/10/1972 και στη περιοχή της Γλυφάδας επικρατούσε φοβερή κακοκαιρία. Ένα αεροπλάνο της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ, προερχόμενο από την Κέρκυρα, προσθαλασσώθηκε από λάθος υπολογισμό, κοντά στις καμπάνες των Αστεριών, με αποτέλεσμα τον θάνατο από πνιγμό 37 επιβατών, ενώ 16 σώθηκαν κολυμπώντας. Ήταν το μόνο δυστύχημα με αεροπλάνα της ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ που υπήρξαν επιζώντες”
Γλυφάδα το 1975
1977: “Ανατολικό μέρος της Γλυφάδας με πρώτο πλάνο τα Αστέρια. Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, το κολυμβητήριο, το κλειστό του μπάσκετ, η 10οροφη πολυκατοικία χαμηλά στη Λαμπράκη (Φρειδερίκης τότε) στη συμβολή με παραλιακή, το γαλάζιο ξενοδοχείο Florida. Αραιοκατοικημένη, πράσινη, καθαρή. Η δε περιοχή πάνω από τη σημερινή Βουλιαγμένης (τότε χωματόδρομος και χωράφια καθώς η λεωφόρος σταμάταγε στη συμβολή με Λαμπράκη), άκτιστη”.