H Mάχη του Αναλάτου
Σαν σήμερα, 24 Απριλίου του 1821, πραγματοποιείται μια μάχη με αιματηρή κατάληξη για τους επαναστατημένους Έλληνες. Εδώ, στα νότια, στην περιοχή που τότε ήταν γνωστή ως «Ανάλατος».
- 24/04/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Στα όρια του Νέου Κόσμου με τον Δήμο της Νέας Σμύρνης και στο ύψος περίπου του Αγίου Σώστη στη λεωφόρο Συγγρού, υπήρχε στο παρελθόν η περιοχή «Ανάλατος».
Ο μύθος λέει πως πήρε το όνομά της από ένα πηγάδι, το μοναδικό της περιοχής που είχε γλυκό νερό. Λόγω του ότι η θέση του πηγαδιού ήταν κοντά στην παραλία, θεωρήθηκε περίεργο που το νερό του δεν ήταν γλυφό, με αποτέλεσμα, το όνομα «Ανάλατος» να καθιερωθεί.
Στο μέρος αυτό, το 1821, λαμβάνει χώρα μια ιστορική μάχη με καταστροφικό αποτέλεσμα για τους Έλληνες. Όλα ξεκίνησαν όταν εκείνοι, με σκοπό να διασπάσουν την πολιορκία της Ακρόπολης από τις δυνάμεις του Κιουταχή, προετοίμαζαν επί αρκετές ημέρες την επίθεσή τους με ηγέτη τον Γεώργιο Καραϊσκάκη.
Μια μέρα πριν τη μάχη, ο Καραϊσκάκης σκοτώνεται σε συμπλοκή με Τούρκους ακροβολιστές στο σημείο μάλιστα που σήμερα βρίσκεται το ομώνυμο γήπεδο. Με κατεστραμμένο ηθικό και χωρίς ηγέτη πλέον, την επόμενη μέρα οι Έλληνες πείθονται από το σχέδιο των Άγγλων στρατηγών και επικεφαλής των ελληνικών δυνάμεων, Λόρδου Κόχραν και Τζορτζ (αρχιναύαρχος του ελληνικού στόλου ο πρώτος και αρχηγός των χερσαίων δυνάμεων ο δεύτερος, με απόφαση της Εθνοσυνέλευσης της Τροιζήνας), για το οποίο επέμεναν εξ’ αρχής. Ποιο ήταν αυτό; Το να δώσουν μάχη στα ίσα με τους Τούρκους. Ακόμη και πριν το θάνατο του Καραϊσκάκη, υπήρξε διχογνωμία γι’αυτό, καθώς ο τελευταίος διαφωνούσε. Η επιμονή τους όμως, τον έκανε να συμφωνήσει.
Κι ενώ προετοιμαζόταν στο Φάληρο για να καταστήσει την επιχείρηση πιο ασφαλή, τραυματίστηκε σε μια μικροσυμπλοκή και εξέπνευσε. Ο Κόχραν, χωρίς να υπολογίσει τον ψυχολογικό παράγοντα για τους Έλληνες, από τον θάνατο του Καραϊσκάκη, επέμενε στην άμεση πραγματοποίηση της επίθεσης κατά του Κιουταχή, εκβιάζοντας με αποχώρηση στην αντίθετη περίπτωση.
Έτσι, ο ελληνικός στρατός επιχειρεί μάχη σε ανοιχτό μέτωπο. Εκείνη την ημέρα οι ελληνικές δυνάμεις μέτρησαν γύρω στους 2.000 νεκρούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ενώ οι Άγγλοι έπεισαν τους Έλληνες να προχωρήσουν σε μάχη με τους Τούρκους, δεν τους εφοδίασαν με το κατάλληλο υλικό, καθώς δεν τους προμήθευσαν με τα κατάλληλα εργαλεία για την κατασκευή οχυρωματικών έργων. Ο Καραϊσκάκης μάλιστα, είχε ζητήσει 1000 αξίνες και φτυάρια. Το μόνο που έλαβε ήταν εβδομήντα. Από πολλούς ιστορικούς μάλιστα, η μάχη του Ανάλατου χαρακτηρίστηκε ως ομαδική αυτοκτονία και ως αποτέλεσμα της αγγλικής πολιτικής, που με την εξουδετέρωση των επαναστατικών κινημάτων της Στερεάς Ελλάδας επεδίωκε το περιορισμό της Επανάστασης στην Πελοπόννησο.
Η περιοχή του «Ανάλατου» είναι σήμερα μια πυκνοκατοικημένη περιοχή, που ένα τμήμα της ανήκει στον Δήμο Αθηνών και ένα άλλο σε αυτόν της Νέας Σμύρνης. Το μόνο που θυμίζει πια τον «Ανάλατο», είναι η οδός Μάχης Αναλάτου, που αποτελεί τη συνέχεια της Λεωφόρου Ελευθερίου Βενιζέλου, από τη Νέα Σμύρνη προς το Νέο Κόσμο.
Πηγές: sansimera.gr, avgi.gr