Η αμερικανική βάση του Ελληνικού και ο εμβληματικός υδατόπυργος της λεωφόρου Βουλιαγμένης
Η ιστορία της αμερικανικής βάσης στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού.
- 20/03/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Από το 1938 ως το 2001 στο Ελληνικό λειτουργούσαν στην αρχή ένα, στη συνέχεια δυο και τελικά τρία αεροδρόμια: Το ομώνυμο Αεροδρόμιο Αθηνών (ή Ανατολικό, που στεγάστηκε από το 1969 στο ιστορικό πλέον κτίριο Saarinen), το Αεροδρόμιο Εσωτερικού (ή Δυτικό) και το πολεμικό αεροδρόμιο της αμερικανικής βάσης που εξυπηρετούσε και την ελληνική αεροπορική βάση του Ελληνικού.
Ήταν το 1947 όταν η περίφημη USAF (United States Air Force) εγκαταστάθηκε στην περιοχή του αεροδρομίου του Ελληνικού και για πρώτη φορά επισήμως οι ΗΠΑ σηματοδότησαν την εμπλοκή τους στον ελληνικό εμφύλιο.
Η Ελλάδα εισέρχεται στο ΝΑΤΟ το 1952 και το 1953 η κυβέρνηση Παπάγου υπογράφει τη συμφωνία για την ανάπτυξη αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Έτσι η Αμερικανική βάση του Ελληνικού αρχίζει να παίζει τον ρόλο της στην περιοχή. Από το 1960 ήταν το κέντρο ηλεκτρονικού ελέγχου και είχε στην εποπτεία της ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.
Παρέμεινε στον χώρο μέχρι το 1993, οπότε και ξηλώθηκε. Με κάποια «καθυστέρηση», αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου, από τη νίκη του στις εκλογές του 1981, είχε ως βασικό σύνθημα «έξω οι Βάσεις του θανάτου».
Ο ασπροκόκκινος υδατόπυργος
Ο Υδατόπυργος χτίστηκε το 1953 για να μπορεί το αμερικανικό στρατόπεδο να έχει πάντα σταθερή πίεση νερού στο πυροσβεστικό σύστημα της βάσης. Έχει ύψος 36 μέτρα και η δεξαμενή που βρίσκεται στην κορυφή του έχει ύψος 5,5 μέτρα και διάμετρο 8,2 μέτρα και αποτελείται από 6 χαλύβδυνους πυλώνες.
Μετά την αποχώρηση των αμερικανών, άλλες από τις εγκαταστάσεις της Αμερικανικής βάσης χρησιμοποιήθηκαν από τον Ελληνικό Στρατό και τις υπηρεσίες που στέγασε στην περιοχή, όπως το ΚΕΑ (Κέντρο Ελέγχου Αεροσκαφών) ενώ άλλα κτίρια δόθηκαν για χρήσεις στον Δήμο Ελληνικού και σε κοινωνικούς φορείς.
Τα μικρά χαμηλά κτίρια, κάτω ακριβώς από τον υδατόπυργο, στεγάζουν σχολικές μονάδες για ΑΜΕΑ, και βρίσκονται στα δεξιά μας όπως μπαίνουμε από τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης. Αριστερά, στο ίδιο σημείο η κλειστή καγκελόπορτα οδηγεί στα δύο γήπεδα baseball που χρησιμοποιούσαν στρατιώτες και πολιτικό προσωπικό την εποχή που οι αμερικανοί λειτουργούσαν τον χώρο.
Τον πύργο αλλά και τον χώρο της πρώην αμερικανικής βάσης κινηματογράφισε με drone ο φωτογράφος Ζήσιμος Ζήζος.
Πηγές: βικιπαίδεια, mixanitouxronou.gr