Κωνσταντίνος Καραπάνος: Ο πρώτος Γλυφαδιώτης που άλλαξε την ιστορία
Ο πρώτος Γλυφαδιώτης ήταν ηπειρώτης και αυτός που σήκωσε 10 χαμόσπιτα, για να φτάσουμε στη σύγχρονη εποχή του real estate. Διαβάστε (λίγη από) την ιστορία του Κωνσταντίνου Καραπάνου.
- 26/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Ο Καραπάνος προσπαθεί τότε να αναβαθμίσει την περιοχή, αφού αυτό που αντίκρυζες ήταν νομάδες κτηνοτρόφους που είχαν καταλήξει στους πρόποδες του Υμηττού από τα ορεινά της Ρούμελης (ναι, σοβαρά μιλάμε). Μόνιμες κατοικίες δεν υπήρχαν και το κτήμα (το ποιο;) έσπερναν διάφοροι κολίγοι των γειτονικών χωριών. Ωστόσο, ο ανάμεσα σε άλλα, Υπουργός Οικονομικών, Κων. Καραπάνος έκτισε 10 σπίτια εκεί όπου τώρα είναι η πλατεία Γλυφάδας και η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου.
Σε αυτά τα δέκα σπίτι, έμεναν πλέον οκτώ οικογένειες χωρικών, που ήταν οι μόνιμοι καλλιεργητές του τσιφλικιού της Γλυφάδας. Οι οικογένειες αυτές (στην παρακάτω φωτογραφία βλέπετε κατοίκους, η φωτό είναι από μαθητικό αφιέρωμα του 7ου γυμνασίου Γλυφάδας) προέρχονταν από τους Τράχωνες, το Κορωπί, τη Βάρη, αλλά και την Αθήνα.
Όλα αυτά συμβαίνουν κοντά στα 1900 και επί της ουσίας μιλάμε για τους πρώτους μόνιμους κατοίκους της Γλυφάδας. Τι άλλο ισχύει τότε;
Εκεί όπου τώρα είναι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, υπήρχαν στάβλοι, πατητήρια και αλώνια, αλλά και ένα μικρό εκκλησάκι του Αγ. Κωσνταντίνου. Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου ήταν στη θέση του, ενώ δίπλα στο παλιό δημαρχείο (κοντά στη θάλασσα δηλαδή) ήταν και το πανδοχείο-ταβερνάκι του Αντωνόπουλου. Ποιοί πήγαιναν εκεί; Οι κυνηγοί από τις ρεματιές και τα δάση της περιοχής. Τι περίμενες; Τους θαμώνες του Egomio;
Αυτή είναι η πρώτη, αρχική εικόνα της Γλυφάδας, αυτήν που έφτιαξε επί της ουσίας ο Κων. Καραπάνος, ένας ηπειρώτης που έμεινε στην ιστορία ως ο πρώτος ουσιαστικός Γλυφαδιώτης. Στη σημερινή Γλυφάδα δεν υπάρχει “οδός Καραπάνου”, καθώς έχει μετονομαστεί σε “Σάκη Καράγιωργα”. Ναι, την ξέρετε όλοι. Δεν ήταν δύσκολο.
Λίγα λόγια για τον Καραπάνο
Γεννήθηκε στην Άρτα το 1840. Σπούδασε στην Αθήνα νομικά και οικονομολογία στο Παρίσι. Χρημάτισε γενικός γραμματέας του Οθωμανικού Κράτους, ενώ το 1864 πήγε στην Κωνσταντινούπολη και έγινε τραπεζίτης. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με την αρχαιολογία και τη συλλογή του δώρισε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1882 εξελέγη βουλευτής Άρτας και διετέλεσε Υπουργός σε διάφορες κυβερνήσεις. Ήταν παντρεμένος με δύο παιδιά και πέθανε στις 22 Μαρτίου 1914 στην Αθήνα.
Τα μαθήματα ιστορίας θα συνεχιστούν. Αυτό ήταν το Α, μέχρι το Ω έχουμε καιρό.