Η Λίμνη της Βουλιαγμένης: Υπάρχουν ακόμα νεράιδες στην Αττική;
Summer In The CityΕντυπωσιακοί βράχοι, επιβλητικό τοπίο, σμαραγδένια νερά και μερικές τρομακτικές ιστορίες από το παρελθόν. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα μοναδικό σημείο αναφοράς των νοτίων προαστίων, τη Λίμνη της Βουλιαγμένης.
- 01/06/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Είναι αλήθεια πως άνθρωποι που προσπάθησαν να γνωρίσουν καλύτερα το βυθό της Λίμνης της Βουλιαγμένης δεν ξαναβγήκαν ποτέ στην επιφάνεια. Αιτία του θανάτου τους δεν ήταν όμως τα φαντάσματα (ή οι νεράιδες) για τα οποία μιλούν οι παλιότεροι κάτοικοι της περιοχής, αλλά η απειρία των επίδοξων δυτών, σε συνδυασμό με τους κινδύνους που έτσι κι αλλιώς κρύβει ένα τέτοιο εγχείρημα.
Σύμφωνα με τον θρύλο πάντως, οι νεράιδες που ζουν στο σπήλαιο της Λίμνης είναι αυτές που «τραβάνε» στα νερά της τα νέα παλικάρια που προσπαθούν να την εξερευνήσουν.
Το σπήλαιο της Λίμνης δεν έχει προς το παρόν χαρτογραφηθεί πλήρως. Οι υποβρύχιες διαδρομές τους -που κανείς ακόμα δεν ξέρει το ακριβές μήκος τους- παραμένουν μια τεράστια πρόκληση για τους έμπειρους σπηλαιοδύτες. To σπήλαιο αποτέλεσε μάλιστα αντικείμενο του πρώτου επεισοδίου του ντοκιμαντέρ Underwonder.
Συνδεδεμένο πιθανώς με το σπήλαιο είναι και το «στοιχειωμένο» πηγάδι, το Πηγάδι του Διαβόλου, που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της περιοχής, στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης (και συγκεκριμένα στο δεύτερο λιμανάκι). Εκεί έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τέσσερα άτομα, τρεις Αμερικανοί και ένας Έλληνας, στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν μία -αχαρτογράφητη στο σύνολό της- υποβρύχια σήραγγα που σπηλαιολόγοι υποστηρίζουν πως φτάνει στη λίμνη της Βουλιαγμένης.
Και τώρα ας αφήσουμε τη φαντασία, τα δυσάρεστα γεγονότα και τις φήμες και ας περάσουμε στο προκείμενο. Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης θα κάνεις μπάνιο, αφού είναι η μόνη λίμνη στην Αθήνα που στο επιτρέπει, και θα συναντήσεις γιαγιάδες που θα έχουν να σου πουν όλες από μία παράξενη ιστορία και τα καλύτερα για το ιαματικό της νερό. Και θα έχουν δίκιο: η Λίμνη Βουλιαγμένης συγκαταλέγεται στις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές της Ελλάδας. Το νερό αναβλύζει από ιαματικές πηγές βάθους 50 έως 100 μέτρων και η θερμοκρασία του κυμαίνεται σταθερά μεταξύ 22-29° καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, έτσι η κολύμβηση εδώ μετατρέπται σε μια ολιστική εμπειρία ευεξίας.
Στο παρελθόν, μάλιστα, συχνά ο κόσμος μάζευε λάσπη από το βυθό της και την κρατούσε σε βαζάκια για να την κάνουν μάσκα προσώπου (κάτι που βέβαια στη συνέχεια απαγορεύτηκε).
Υπάρχει επίσης ένα είδος ανεμώνης το οποίο ζει αποκλειστικά στη Λίμνη της Βουλιαγμένης. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1980 και λέγεται Paranemonia vouliagmeniensis.
Τι άλλο θα κάνεις στη Λίμνη; Θα χαλαρώσεις κάτω από τις ομπρέλες ή θα κάνεις ηλιοθεραπεία στις ξαπλώστρες, πίνοντας τον καφέ σου. Στη Λίμνη της Βουλιαγμένης λειτουργεί επίσης εστιατόριο. Είναι ανοιχτά από το πρωί μέχρι αργά το βράδυ, ενώ στις εγκαταστάσεις θα βρεις επίσης αποδυτήρια και ντους. Είναι με λίγα λόγια ενας ιδανικός προορισμός για μια ολοήμερη απόδραση.
Σημείωσε πάντως πως θα χρειαστεί να πληρώσεις είσοδο. Για να δεις αναλυτικά τις τιμές εισόδου και όλες τις επιλογές στη Λίμνη Βουλιαγμένης, μπορείς να πατήσεις εδώ.
Η Λίμνη της Βουλιαγμένης και το τεράστιο σπήλαιο
Οι εντυπωσιακοί βράχοι που αγκαλιάζουν τα γαλήνια σμαραγδένια νερά της λίμνης κάνουν το τοπίο επιβλητικό. Το πευκοδάσος που εκτείνεται περιμετρικά ολοκληρώνει τη μαγευτική εικόνα.
Η λίμνη βρίσκεται μέσα σε μια ελλειψοειδή κοιλότητα με μήκος 260 μέτρα και πλάτος 145 μέτρα, ενώ είναι μισό μέτρο ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Το σπήλαιο της Λίμνης, που διαθέτει τη μεγαλύτερη υποβρύχια αίθουσα στην Ευρώπη, είναι ουσιαστικά μια τεράστια υποβρύχια σήραγγα. Εικάζεται πως έχει συνολικά μήκος 700-800 μέτρα και το βάθος υπολογίζεται στα περισσότερα σημεία του μεταξύ 80 και100 μέτρων. Το συνολικό μήκος των 14 υπογείων σηράγγων του σπηλαίου της λίμνης υπολογίζεται πως φτάνει τα 4,3 χιλιόμετρα.
Όσο για το πώς δημιουργήθηκε η Λίμνη; Πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο διαμορφώθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια. Το άφθονο θερμό νερό που έτρεχε μέσα στο τεράστιο υπόγειο σπήλαιο της Λίμνης, έκανε ένα κομμάτι της οροφής του να καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να δώσει στο σημείο το σχήμα που έχει σήμερα.
Το παράδοξο είναι πως η λίμνη δεν αναφέρεται σε κανένα αρχαίο κείμενο, παρότι βρίσκεται πολύ κοντά στην Αθήνα, λίγο περισσότερα από 20 χλμ. με αυτοκίνητο.
Η περιοχή έχει ανακηρυχθεί φυσικό μνημείο και έχει καταλογογραφηθεί ως προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000. Ακόμη λοιπόν κι αν δεν πας για μια βουτιά, αξίζει να την επισκεφθείς για να δεις αυτό το ξεχωριστό μνημείο της φύσης, που βρίσκεται μια ανάσα μακριά μας, γνωρίζουμε όμως στην πραγματικότητα λίγα ακόμη πράγματα για αυτό, αφού η συνολική εξερεύνηση και χαρτογράφηση του σπηλαίου μοιάζει προς το παρόν μακρινή.