#NouPouLandmarks: Ο Ναός της Παναγίας Μυρτιδιώτισσας στον Άλιμο
Η επιβλητικότητα της μεγαλοπρεπούς εκκλησίας «Παναγία Μυρτιδιώτισσα» του Αλίμου, αλλά και το γεγονός ότι θυμίζει αρκετά κυκλαδίτικο ναό, την καθιστούν σημείο αναφοράς της περιοχής. Μάθαμε την ιστορία της.
- 24/09/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Εντός του αστικού ιστού, είναι λίγα εκείνα τα σημεία που θα μπορούσαν να μας θυμίζουν κάτι από τα αγαπημένα μας, Κυκλαδίτικα νησιά. Ωστόσο, εδώ στα νότια υπάρχουν αρκετές τέτοιες γωνιές και κυρίως εκκλησίες και μικρά ξωκκλήσια, που η θέα τους μπορεί να μας μεταφέρει νοερά σε κάποιο Κυκλαδονήσι. Μια από αυτές είναι και η κατάλευκη και μεγαλοπρεπής εκκλησία «Παναγία η Μυρτιδιώτισσα» του Αλίμου.
Η ονομασία Μυρτιδιώτισσα, ως προσωνύμιο της Παναγίας, προέρχεται από την εικόνα που βρέθηκε στα Κύθηρα από έναν βοσκό, πιθανότατα τον 14ο αιώνα, ανάμεσα σε μυρτιές. Από εκεί, οι Κυθήριοι, κάτοικοι του Αλίμου πια, έφεραν αυτή την παράδοση και διέδωσαν την τιμή στην Παναγία την επονομαζόμενη και Μυρτιδιώτισσα.
Ο νεόδμητος Ναός του Αλίμου βρίσκεται στη λεωφόρο Κυθηρίων και αριθμό 71, στο οικοδομικό τετράγωνο που ορίζεται από τη Λεωφόρο δυτικά, την οδό Αντικυθήρων, την οδό Ηρούς και την οδό Δήμητρος και ο επιβλητικός τρόπος με τον οποίο δεσπόζει στο σημείο τον καθιστούν αδιαμφισβήτητα σημαντικό τοπόσημο και σημείο αναφοράς για την περιοχή.
Πρόκειται για Ναό Βυζαντινού ρυθμού, πεντάτρουλο σταυροειδή, με το ύψος του κεντρικού τρούλου να αγγίζει τα 14 μέτρα και να διαθέτει περίτεχνες καμάρες βόρεια, νότια και δυτικά, που δημιουργούν εξαιρετικής τέχνης περιστύλια.
Η έκταση του Ναού είναι 1.000 τμ, ενώ διαθέτει μεγάλο γυναικωνίτη 180 τμ. και πέντε καμπάνες διαφόρων μεγεθών. Χαρακτηρίζεται από το κατάλευκο χρώμα του.
Στην είσοδό του ένας μεγάλος και άνετος προαύλιος χώρος, γίνεται πόλος έλξης για ατελείωτο παιχνίδι. Μια εικόνα που μας θυμίζει νοσταλγικές στιγμές από τις γειτονιές του παρελθόντος.
Παναγία Μυρτιδιώτισσα Αλίμου: Η μακριά ιστορία του Ναού, από την προσπάθεια για ανέγερση, μέχρι τις τελικές εργασίες
Από τη στιγμή της απόφασης για τη δημιουργία του ναού, μέχρι την ανέγερσή του, ομολογουμένως πέρασαν αρκετά χρόνια. Συγκεκριμένα, το 1985 εκδόθηκε Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ιδρύεται η Ενορία της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Αλίμου. Υπεύθυνος Ιερέας ορίστηκε ο εφημέριος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίας Φωτεινής Νέας Σμύρνης π. Αθανάσιος Διονυσόπουλος, ο οποίος και ανέλαβε τις διαδικασίες για το ξεκίνημα της νέας ενορίας και το χτίσιμο του Ναού. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1986 μεταφέρθηκε από τα Μυρτίδια των Κυθήρων – το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Μυρτιδιωτίσσης- και τίθεται η θεμέλια πλάκα από τον τότε Μητροπολίτη Κυθήρων Ιάκωβο. Αμέσως, οι κάτοικοι της περιοχής οργανώθηκαν στην αρχή άτυπα και κατόπιν συγκροτημένα με τη σύσταση της Ερανικής Επιτροπής για την ανέγερση του Ιερού Ναού.
Ακόμη και όταν δεν υπήρχε ο ναός της Μυρτιδιώτισσας, κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Αλίμου τελούσαν τη Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία και αμέσως μετά κερνούσαν καφέ και γλυκίσματα τους πιστούς. Ταυτόχρονα, μαζεύονταν στα σπίτια, ώστε να οργανώσουν τις πρώτες κινήσεις για την εύρεση πόρων με σκοπό την ανέγερση του Ναού.
Το 1992 τελέστηκε την Κυριακή, μετά τις 24 Σεπτεμβρίου που γιορτάζει ο Ναός, η πρώτη Θεία Λειτουργία στον ημιτελή (με τα τούβλα) υπόγειο χώρο. Σιγά σιγά, γίνονταν κι άλλες εργασίες. Τον χειμώνα του 1994 – 1995 δεντροφυτεύτηκε ένα μέρος του περιβόλου, με τη βοήθεια πολλών κατοίκων της περιοχής και πρωτεργάτη τον πατέρα Αθανάσιο. Το 1995 ξεκίνησε η λατρευτική «ζωή» του Ναού, τα κατηχητικά σχολεία και γενικότερα η όλη δραστηριότητα της ενορίας. Το 1998 δημοπρατήθηκε η δεύτερη φάση του έργου και προχώρησαν περαιτέρω έργα.
Τον Φεβρουάριο του 2006 διορίστηκε εφημέριος ο πατήρ Πολύκαρπος Κεντικελένης, ο οποίος από τον Νοέμβριο του ιδίου έτους ανέλαβε και προϊστάμενος, εντατικοποιώντας τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση των έργων του Ιερού Ναού. Ήταν το 2010 όταν πραγματοποιήθηκαν τα θυρανοίξια του Ναού μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Από το 2006 έως το 2010 έγιναν τα περισσότερα έργα ανέγερσης καθώς και η διαμόρφωση της πλατείας. Το 2013 τοποθετήθηκε το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Ναό και το 2014 οι εικόνες επ’ αυτού. Παράλληλα, διαμορφώθηκαν οι εξωτερικοί χώροι κατάλληλα, ενώ ο υπόγειος χώρος μετατράπηκε σε μία αίθουσα τελετών και εκδηλώσεων, χώρους των κατηχητικών σχολείων, κυλικείο, τροφαποθήκη, γραφεία, τουαλέτες κτλ.
Το 2015 ολοκληρώθηκε πλήρως η ορθομαρμάρωση του Ιερού Ναού, διαμορφώθηκε τελικά η αίθουσα και οργανώθηκε η τροφαποθήκη και τα γραφεία του κατηχητικού, ενώ ο Ναός περικοσμήθηκε με καντήλια στο τέμπλο και σε κάθε προσκυνητάρι. Στις 8 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα Εγκαίνια του Ναού. Το 2020 ολοκληρώθηκαν τα έργα στον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού.
Κάθε 24η του Σεπτέμβρη, η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας γιορτάζεται. Το απόγευμα της Παραμονής, στον Ναό του Αλίμου γίνεται Εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ, με σύμμαχο των καλό καιρό της αρχής του φθινοπώρου, η εικόνα βγαίνει στο προαύλιο και την καθιερωμένη λιτάνευση, συνοδεία μουσικής μπάντας της περιοχής, δημιουργώντας μια άκρως κατανυκτική ατμόσφαιρα.
Με πληροφορίες από: myrtidiotissa-alimou.gr, Facebook