Ο ελληνικός κινηματογράφος ξεκίνησε στα νότια
Αυτό που έχουμε στο μυαλό μας ως παλιός καλός ελληνικός κινηματογράφος γεννήθηκε στα νότια προάστια. Να, που το μάθαμε κι αυτό.
- 04/10/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Γεννημένος το 1908, γεννήθηκε στην Τιθορέα και λάτρεψε από νωρίς τις τέχνες. Ο πατέρας του, παρότι ήταν γιατρός στο επάγγελμα, αποτελούσε έναν από τους πιο γνωστούς κινηματογραφικούς επιχειρηματίες. Λειτουργούσε μεταξύ άλλων τον διάσημο θερινό εκείνης της εποχής, το Αλκαζάρ. Έτσι ο Φιλοποίμην Φίνος μεγάλωσε μέσα στην καμπίνα προβολής, βάζοντας μάλιστα συχνά το χέρι του, όπως στην περίπτωση που κατασκεύασε το μηχάνημα ήχου.
Το 1938 ίδρυσε τα “Ελληνικά Κινηματογραφικά Στούντιο” μαζί με τους Σκούρα, Προβελέγγιο, Χλοΐδη και τους αδερφούς Δραμόπουλους, στον Ζέφυρο στο Καλαμάκι. Λόγω του πολέμου, όμως, τα σχέδια τους αναβλήθηκαν. Ο Φίνος παρουσιάστηκε στον στρατό, γυρίζοντας σκηνές για τα “Επίκαιρα”, μεταφέροντας επί της ουσίας εικόνα από τις μάχες στο αλβανικό μέτωπο.
Τα περισσότερα αρνητικά των “Επίκαιρων” καταστράφηκαν από τους Γερμανούς (όπως και τα μηχανήματα στο στούντιο), αν και ο Φίνος κατάφερε να διασώσει μερικά, τα οποία σήμερα αποτελούν την μοναδική εικόνα που έχουμε από σκηνές εκείνου του πολέμου.
Παρότι τα στούντιο της οδού Αθανασίου Διάκου καταστράφηκαν ολοσχερώς ο Φίνος δεν το έβαλε κάτω και το 1943 ίδρυσε την “Φίνος Φιλμ”, βγάζοντας και δεύτερη ομιλούσα ελληνική ταινία, τη “Φωνή της Καρδιάς”. Κι όλα αυτά ενώ είχε μπει για τα καλά στο μάτι των Γερμανών κατακτητών. Συνελήφθη μαζί με τον πατέρα του, επειδή τροφοδοτούσαν τους αντιστασιακούς με σιτάρι και κριθάρι από τα κτήματα τους. Καταδικάστηκαν και οι δύο σε θάνατα, αλλά μετά από τις σπαρακτικές προσπάθειες του πατέρα του, ο Φιλοποίμην κατάφερε να γλιτώσει τη θανατική ποινή. Τα γερμανικά πολυβόλα στόχευσαν μόνο τον πατέρα του.
Όταν τέλειωσε ο πόλεμος η “Φίνος Φιλμ” πήρε για τα καλά μπροστά σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για τον ελληνικό καλλιτεχνικό χώρο, αλλά και την ελληνική κουλτούρα εν γένει. Η επόμενη ταινία ήταν “Η Βίλλα με τα Νούφαρα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ιωαννόπουλου, για να ακολουθήσουν τα “Πρόσωπα Λησμονημένα”, το “Παπούτσι από τον Τόπο σου” του Αλέκου Σακελλάριου
Ακολούθησαν πολλές ταινίες με τους μεγαλύτερους Έλληνες ηθοποιούς, όπως η “Θεία από το Σικάγο”, το “Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο”, η “Αλίκη στο Ναυτικό”, ο “Κατήφορος”, το “Κορίτσια για Φίλημα”, η “Αρχόντισσα και ο Αλήτης”, η “Υπολοχαγός Νατάσσα”… Η τελευταία έκοψε πάνω από 750.000 εισιτήρια! Στη μακριά λίστα περιλαμβάνεται και η “Ηλέκτρα” η πρώτη ελληνική ταινία που βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, που ήταν παράλληλα υποψήφια για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1963.
H τελευταία ταινία της “Φίνος Φιλμς” βγήκε τον Ιανουάριο του 1977 και ήταν ο “Κυρ-Γιώργης Εκπαιδεύεται” και ολοκλήρωσε μια λαμπρή διαδρομή 34 ετών, η οποία ξεκίνησε από τα νότια προάστια. Για την ακρίβεια η πρώτη ταινία γυρίστηκε στα στούντιο του Καλαμακίου, εκεί όπου μπήκε το πρώτο λιθαράκι μιας εταιρίας που έμελλε να σημαδέψει την Ελλάδα του προηγούμενου αιώνα.