Οι αρχαιολογικοί χώροι της Βούλας
Μήπως δεν έχεις ιδέα για τους αρχαιολογικούς χώρους της Βούλας; Ας πάμε για μια μίνι ξενάγηση.
- 17/05/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Για να μπεις στο κλίμα, θα ξεκινήσω με την αρχαία ονομασία της Βούλας, η οποία ήταν “Αλαίς Αιξωνίδες”. Η λέξη Αλαί υποδηλώνει ότι υπήρχαν στην παραλία του δήμου αλυκές οι οποίες εντοπίζονται σήμερα στις ακτές του ΕΟΤ Βούλας. Η λέξη, Αιξωνίδες έχει σαν βασικό συνθετικό τη λέξη Αίξ που στα αρχαία σημαίνει κατσίκα, στοιχείο που υποδηλώνει κτηνοτροφική δραστηριότητα.
Η ξενάγησή μας θα έχει ως πρώτη στάση τα αρχαία στο κτήμα Καλαμπόκα επί της οδού Καλύμνου. Πρόκειται για ένα οικιστικό σύνολο 6-7 σπιτιών γύρω από τα οποία υπάρχουν δρόμοι. Τα σπίτια αυτά, διέθεταν 3-4 δωμάτια, κουζίνα και λουτρό, υποδηλώνοντας το ανεπτυγμένο βιοτικό επίπεδο των πρώτων κατοίκων της Βούλας.
Αλλά η Βούλα είχε και Ακρόπολη! Σ’ ένα λόφο ύψους 100 μέτρων στα σύνορα των σημερινών δήμων Βούλας, Βάρης και Βουλιαγμένης είναι χτισμένη η Ακρόπολη και ονομάζεται Καστράκι. Η θέση της, όπως κάθε Ακρόπολη είναι ζωτική, αφού έχει θέα σε ολόκληρη τη Βούλα, σε ένα μέρος της Βάρης και στον κεντρικό Σαρωνικό. Από την κορυφή του λόφου παρά το γεγονός ότι είχε μικρό πλάτωμα 100Χ40μ., ήταν εύκολος ο έλεγχος των κινήσεων στο εσωτερικό του Δήμου και στο δρόμο προς τον Αναγυρούντα και τα Μεσόγεια.
Το νεκροταφείο της αρχαίας Βούλας βρισκόταν στα Πηγαδάκια σε αρκετά μεγάλη έκταση και διασχίζονταν από δρόμους, ο σημαντικότερος από τους οποίους έχει αποκαλυφθεί κατά μήκος της οδού Ελευθερίας. Βέβαια έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές από αρχαιοκάπηλους στον προηγούμενο αιώνα και δεν έχουμε πολλά ευρήματα.
Τον επόμενο αρχαιολογικό χώρο έφεραν στο φως οι ανασκαφές της ΚΣΤ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Ευρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μυστρά, Αθηναΐδος και Λεωφόρου Βάρης. Αποτελείται από 12 δωμάτια διαφόρων διαστάσεων που αναπτύσσονται γύρω από μία κεντρική αυλή. Στα δωμάτια, και κυρίως σε αυτά που αναπτύσσονται προς την ανατολική πλευρά της κεντρικής αυλής, βρέθηκαν 40 νομίσματα, εκ των οποίων 2 ασημένια και τα υπόλοιπα χάλκινα, 45 υφαντικά βάρη και 47 μολύβδινα σταθμία (μονάδες μέτρησης βάρους).
Με πληροφορίες από το κείμενο του Ιστορικού Μάκη Σταύρου, “Η Βούλα στην αρχαιότητα” (έκδοση Εναλλακτική Δράση)