Σαν σήμερα η συμφωνία της Βάρκιζας
Σαν σήμερα, πριν από 76 χρόνια, έγινε η συμφωνία της Βάρκιζας, ένα ιστορικό γεγονός και μελανό σημείο για κάθε αριστερό και κομμουνιστή, που πήρε το όνομά του από μια περιοχή των νοτίων προαστίων.
- 12/02/2021
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Συμφωνία της Βάρκιζας υπογράφτηκε στις 12 Φεβρουαρίου 1945, τερματίζοντας και τυπικά την ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη του ‘44 ανάμεσα στον ΕΛΑΣ και τα κυβερνητικά στρατεύματα. Υπογράφηκε στη μεγάλη αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών αλλά ονομάστηκε «Συμφωνία της Βάρκιζας» καθώς, για την επίτευξή της, είχε προηγηθεί διάσκεψη από τις 2 ως τις 12 Φεβρουαρίου 1945, μεταξύ αντιπροσωπειών του ΕΑΜ και της κυβέρνησης Πλαστήρα -υπό την υψηλή επιτήρηση και τον έλεγχο των Άγγλων- στη βίλα Κανελλοπούλου που βρισκόταν δύο χιλιόμετρα από την παραλία της Βάρκιζας και λίγο πιο έξω από το χωριό Βάρη.
Η εφημερίδα «Ελευθερία» είχε δημοσιεύσει έναν χάρτη (16/1/1945) που έδειχνε ότι ο ΕΛΑΣ κατείχε -μετά τον Δεκέμβρη- τα τρία τέταρτα της επικράτειας της χώρας, δηλαδή 27 περιοχές επί συνόλου 31.
Τα βασικά σημεία της συμφωνίας ανάμεσα σε άλλα ήταν: η άρση του στρατιωτικού νόμου, η αμνηστία των πολιτικών αδικημάτων (αλλά με την εξαίρεση των κοινών αδικημάτων), που πραγματοποιήθηκαν μετά τις 3 Δεκεμβρίου 1944, η πλήρης απελευθέρωση των συλληφθέντων από τον ΕΛΑΣ, η αποστράτευση του ΕΛΑΣ και ο πλήρης αφοπλισμός του, η εκκαθάριση των δημοσίων υπηρεσιών και των σωμάτων ασφαλείας και η διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το πολιτειακό ζήτημα και εκλογών με συμμετοχή διεθνών παρατηρητών.
Ωστόσο, ενώ παραχωρούνταν αμνηστία στους αντάρτες του ΕΛΑΣ, δεν υπήρχε πρόνοια για τα ποινικά αδικήματα που διαπράχθηκαν στην περίοδο των Δεκεμβριανών, μια παράλειψη με μοιραίες επιπτώσεις στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας.