Σοφία Μπεφόν: Η ιστορία της ηρωίδας γιατρού από το Παλαιό Φάληρο που σκοτώθηκε σε πτώση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ ανοιχτά του Σουνίου
Βοήθησε τους τραυματίες στο εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999 στην Αθήνα, βρέθηκε ως διασώστρια στο ναυάγιο του Σάμινα Εξπρές το 2000 και, λίγους μήνες αργότερα, έχασε τη ζωή της εν ώρα καθήκοντος ως ιπτάμενη γιατρός, όταν το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ στο οποίο επέβαινε έπεσε ανοιχτά του Σουνίου, παρασύροντας στον θάνατο συνολικά 5 άτομα. Αυτή ήταν η ζωή της Σοφίας Μπεφόν.
- 06/04/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Σοφία Μπεφόν γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1966 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Παλαιό Φάληρο και μάλιστα το 1980, σε ηλικία 14 ετών, βραβεύτηκε από το Δήμο ως η καλύτερη μαθήτρια της πόλης. Ονειρευόταν να σπουδάσει ιατρική, κάτι που τελικά κατάφερε περνώντας το 1984 στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, από όπου πήρε το πτυχίο της το 1991.
Ακολούθησε την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας και εργάστηκε στο Λαϊκό και στο Αρεταίειο. Eπέλεξε τελικά τη σταδιοδρομία του γιατρού διάσωσης του ΕΚΑΒ, επικεντρώνοντας έτσι τη δράση της σε επείγοντα περιστατικά – ξεχώριζε άλλωστε από μικρή για τις κοινωνικές της ευαισθησίες και την ανάγκη της να προσφέρει σε όσους έχουν ανάγκη.
Με αυτήν την ιδιότητα, της γιατρού διάσωσης, βρέθηκε δίπλα στους τραυματίες από τον καταστροφικό “σεισμό της Πάρνηθας” των 5,9 Ρίχτερ. Παρούσα νυχθημερόν στο πεδίο της τραγωδίας, παρείχε ιατρική βοήθεια σε όσους είχαν την τύχη να βγουν ζωντανοί από τα συντρίμμια των κτιρίων που κατέρρευσαν – ανάμεσα σε αυτά και το εργοστάσιο της εταιρείας RICOMEX, όπου υπήρξαν και τα περισσότερα θύματα. Ήταν Σεπτέμβριος του 1999.
Έναν ακριβώς χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2000, βρέθηκε ως διασώστρια στο ναυάγιο του “Σάμινα Εξπρές”, μιας από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, όπου 81 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ενώ διασώθηκαν 457. Τον ίδιο χρόνο απέκτησε το πτυχίο της από την Αεροπορική Ιατρική.
Η μοιραία αεροδιακομιδή με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ
14 Ιανουαρίου 2001: Tο ελικόπτερο SX-XOT του ΕΚΑΒ απογειώνεται από το αεροδρόμιο του Ελληνικού για να πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή σε νοσοκομείο της Αθήνας. Προορισμός η Πάτμος, όπου θα παραλάμβαναν έναν 75χρονο ασθενή που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Στο ελικόπτερο επέβαιναν η ιπτάμενη γιατρός Σοφία Μπεφόν, ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης, ο κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι και ο συγκυβερνήτης Παναγιώτης Καταβέλης. Αφού παραλαμβάνουν τον ασθενή, Αγαπητό Βαρκάδο, αποφασίζεται αρχικά το ελικόπτερο να προσγειωθεί εκτάκτως στη Σύρο, αφού οι καιρικές συνθήκες στην Αθήνα ήταν άσχημες. Ωστόσο, ο κυβερνήτης του ελικοπτέρου, μετά το τελευταίο δελτίο καιρού που έλαβε από το αεροδρόμιο της Μυκόνου, αποφάσισε να συνεχίσει τη μοιραία -όπως θα αποδεικνυόταν σύντομα- πτήση προς την Αθήνα.
Επτά ναυτικά μίλια νότια του Σουνίου, το ελικόπτερο εξαφανίστηκε από τις οθόνες των τριών ραντάρ της Αττικής. Πέντε μέρες αργότερα, εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ανοιχτά του Σουνίου, κοντά στην νησίδα Άγιος Γεώργιος. Έμελλε να περάσουν ακόμα δύο μήνες, πριν -στις 18 Μαρτίου 2001- ψαράδες στην Κρήτη εντοπίσουν το άψυχο σώμα της Σοφίας Μπεφόν. Είχε “ταξιδέψει” μέχρι εκεί όλες αυτές τις εβδομάδες, παρασυρμένη από τα θαλάσσια ρεύματα.
Σήμερα, το νέο κλειστό γυμναστήριο του Παλαιού Φαλήρου φέρει το όνομα της Σοφίας. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν στις 8 Οκτωβρίου του 2017, ενώ ο Δήμος διοργανώνει συχνά εκδηλώσεις προς τιμήν της. Η προτομή της, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μάρκος Γεωργιλάκης, βρισκόταν στην πλατεία Σοφίας Μπεφόν στη συμβολή των οδών Παμφυλίας και Γοργοποτάμου στο Παλαιό Φάληρο, όμως εκλάπη την Τετάρτη 5 Απριλίου 2023.