Το σπήλαιο της Βούλας που “κατάπιε” δύο πυροσβέστες
Το σπήλαιο του Νότιου Υμηττού, που ανακαλύφθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, προσελκύει το ενδιαφέρον όλων των σπηλαιολόγων της Αθήνας.
- 29/04/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Η Συκιά ή Θρακιά Συκιάς, όπως ονομάζεται το σπήλαιο, βρίσκεται κοντά στο νεκροταφείο Βούλας, 25 μέτρα νότια του δρόμου, στη θέση Κρεμαστός Λαγός, στο δρόμο για το Σπήλαιο του Νυμφόληπτου. Το όνομά του προέρχεται από μια μεγάλη αγριοσυκιά που φύτρωσε και γιγαντώθηκε στον πυθμένα του, εκμεταλλευόμενη την προστασία και τις ιδανικές συνθήκες του φυσικού ανάγλυφου του σπηλαίου. Από την άλλη, το όνομα Θρακιά είναι η ονομασία που χρησιμοποιείται για τα βάραθρα που βρίσκονται στον Υμηττό και τη Λαυρεωτική. Η Θρακιά Συκιάς βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 300 μέτρων και παλιότερα δεν υπήρχε πρόσβαση γιατί το σπήλαιο ήταν κλειστό. Μια μέρα όμως η οροφή του κατέρρευσε. Εξού και το βάραθρο.
Οι διαστάσεις του ανοίγματος της οροφής είναι 28 x 21 μέτρα και έχει βάθος περίπου 20 μέτρα. Ο πυθμένας έχει διαστάσεις 54 x 24 μέτρα και καταλήγει σε μια μικρή απόφυση η οποία σήμερα έχει επιχωματωθεί. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως στο εσωτερικό του έχουν σχηματιστεί σταλακτίτες! Αν το εξετάσει κανείς αρκετά καλά θα παρατηρήσει σταλαγμιτικό διάκοσμο στα τοιχώματα, καθώς και δύο μεγάλους σταλακτιτικούς καταρράκτες. Αυτά τα στοιχεία οδήγησαν στο συμπέρασμα πως η οροφή έπεσε με αποτέλεσμα το σπήλαιο να “ανοίξει” αφού, ως γνωστόν, οι σταλαγμίτες και σταλακτίτες μπορούν να δημιουργηθούν μόνο στο κλειστό περιβάλλον των σπηλαίων.
Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν άγνωστη μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν ένας Βρετανός Πιλότος που πετούσε στην περιοχή της Βάρης παρατήρησε μια στρογγυλή σπηλιά στο βουνό. Την επόμενη μέρα διενεργήθηκε επιτόπια έρευνα ενώ τον Φεβρουάριο του 1946, ερευνήθηκε και επίσημα από σπηλαιολογική ομάδα.
Δυστυχώς, η Συκιά έγινε γνωστή εξαιτίας ενός τραγικού συμβάντος στις 15 Ιουλίου του 1999, όπου ένα πυροσβεστικό όχημα που είχε σπεύσει για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή, εξετράπη της πορείας του και έπεσε μέσα στο βάραθρο με αποτέλεσμα το θάνατο δύο πυροσβεστών και το σοβαρό τραυματισμό ενός τρίτου.
Σημαντική ήταν η πρωτοβουλία καθαρισμού του βαράθρου, στις 14 Απριλίου 2013, ως δράση για την Παγκόσμια ημέρα καθαρισμού «Let’s Do It! World». Σύμφωνα με πληροφορίες, από το βάραθρο απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια γερανών μέταλλα συνολικού βάρους 2,5 τόνων, λάστιχα, πλαστικά και άλλα σκουπίδια. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους καθαρισμούς βαράθρων που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως.
Η Συκιά έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον των σπηλαιολογικών κύκλων εξαιτίας της φυσιολογίας του αλλά και επειδή η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, αποτελώντας πεδίο εκπαίδευσης και προπόνησης των μελών τους.