O πύργος του Αλίμου στον οποίο έμενε ο Σικελιανός
Στη δεύτερη παραλιακή στάση Καλαμακίου, βρίσκεται ένα σπίτι-πύργος, στο οποίο έζησε λίγα χρόνια ο Σικελιανός, ο οποίος κυκλοφορούσε στην περιοχή με χλαμύδες.
- 28/02/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ποιητές μας, ο Άγγελος Σικελιανός γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λευκάδα, στη συνέχεια της ζωής του διέμενε στους Δελφούς και τη Σαλαμίνα αλλά κάποια χρόνια ήταν Νότιος, αφού έμενε στον Άλιμο με τη σύζυγό του Εύα, σ’ ένα ιδιαίτερο σπίτι που θυμίζει πύργο και κατοικείται μέχρι και σήμερα. Αλλά ας δούμε την ιστορία αυτού του σπιτιού.
Το σπίτι-πύργος στο Καλαμάκι, επί της οδού Μεταμόρφωσης αρ. 5, χτίστηκε το 1917 από τον Δημήτρη Τσούχλο, ιδιοκτήτη του μεγαλύτερου Οίκου μόδας της Αθήνας εκείνης της εποχής. Ο σκοπός της κατασκευής του ήταν να γίνει χαρτοπαιχτική λέσχη και γι’ αυτό και η διαρρύθμισή του είναι ανάλογη. Αργότερα όμως πουλήθηκε στον Αλέξανδρο Κράλλη,ασφαλιστή και πρόεδρο της κοινότητας Καλαμακίου για κάποια περίοδο, που το εκμεταλλευόταν για ενοικίαση σε διάφορες προσωπικότητες.
Ο Σικελιανός νοίκιασε το σπίτι από το 1930 ως το 1933 και έμεινε εκεί με τη σύζυγό του Εύα. Αρκετοί Αλιμιώτες κάνουν λόγο για μέρες που ο ποιητής με την Εύα τριγυρνούσαν στο Καλαμάκι ντυμένοι με χλαμύδες, ως αρχαίοι Έλληνες, μια συνήθεια που είχε το ζευγάρι. Η κόρη του Κράλλη, Έφη 13 ετών παιδί τότε, είχε δηλώσει κάποια χρόνια αργότερα: «Μικρό κοριτσάκι έπαιρνα από πίσω τον ποιητή, που πήγαινε κάθε μέρα πέρα από το εκκλησάκι της Μεταμόρφωσης σ΄ ένα λοφίσκο τότε. Μαζί του είχε πάντα μία πολύ ωραία νέα γυναίκα. Φορούσαν χλαμύδες. Φτάνοντας στο λοφίσκο, απήγγελναν και οι δύο ποιήματα. Εγώ με άλλα δύο τρία κοριτσάκια…χαζεύαμε». Το σπίτι ξενοικιάστηκε το 1933, αφού το ζευγάρι χώρισε και η Εύα πήγε στην Αμερική, απ’ όπου επέστρεψε όταν ο ποιητής είχε πια πεθάνει. Το σπίτι, πέρασε ως προίκα αργότερα στην πρωτοκόρη του Κράλλη, στο γάμο της με τον Μ. Κεφαλλονίτη. Απ΄ αυτόν πουλήθηκε το 1947 στον Γεώργιο Σταμόπουλο και αργότερα πέρασε στην κόρη του Λία, ζωγράφο και ιδιοκτήτρια του BOOZE Cooperativa.
Στο σπίτι-πύργο ο Σικελιανός έγραψε τον «Τελευταίο Ορφικό Διθύραμβο» ή, αλλιώς «Διθύραμβος του Ρόδου». Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, το είχαν επιτάξει οι Γερμανοί και το χρησιμοποιούσαν ως Μπαρ, λόγω της διαρρύθμισής του. Δυστυχώς, τότε το σπίτι υπέστη μεγάλες φθορές. Αργότερα βρέθηκαν στον κήπο και ενεργά πολεμοφόδια. Χρειάστηκε πολλές επισκευές μέχρι να μπορέσει να ξανακατοικηθεί τις αρχές του 1950.