Το Συμμαχικό νεκροταφείο στην Ποσειδώνος
Κάθε εβδομάδα, η ομάδα του Nou-pou.gr γράφει για εκείνα τα σημεία των Νοτίων Προαστίων που αποτελούν ορόσημα και «σημάδια» για τον καθένα μας.
- 02/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Το landmark: Το Συμμαχικό Νεκροταφείο (ή Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου) στην Ποσειδώνος.
Τι σου φωνάζει: Στους περισσότερους λίγα πράγματα, καθώς η ιστορία του δεν είναι ευρέως γνωστή, με συνέπεια να μην είναι ξεκάθαρο το “τι είναι” το συγκεκριμένο νεκροταφείο. Ωστόσο, πάνω στην Ποσειδώνος, στα σύνορα του Φαλήρου με τον Άλιμο, το βλέπεις, ρίχνεις κλεφτές ματιές προς τα μέσα και αν είσαι σε λεωφορείο, έχεις ακόμη καλύτερη οπτική και το μάτι φτάνει ως το βάθος όπου στέκει ο Σταυρός της Θυσίας, σύμβολο κάθε συμμαχικού νεκροταφείου στον κόσμο.
Γιατί θα το κληρονομήσουμε στα παιδιά μας: Για να γνωρίζουν. Ότι είναι αφιερωμένο στους πεσόντες, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και ενώ πολεμούσαν τις δυνάμεις του Άξονα μαζί με τις συμμαχικές δυνάμεις. Είναι από τα σημεία – μνημεία που αποτελούν ένα κομμάτι της πολυεπίπεδης ιστορίας της Αθήνας, ακόμη και έξω από το κέντρο της.
Η ιστορία του Συμμαχικού Νεκροταφείου
Αρχικά, η τοποθεσία χρησίμευσε ως κοιμητήριο για τους στρατιώτες της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Εμφύλιο Πόλεμο του 1944-1945. Στη συνέχεια, το Ελληνικό κράτος με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων, αποφάσισαν να μετατραπεί σε κοιμητήριο όλων των στρατιωτών της Κοινοπολιτείας που έπεσαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετέφεραν εκεί τα οστά τους από πεδία των μαχών, από προσωρινά στρατιωτικά νεκροταφεία, αλλά και από κοινά νεκροταφεία όλης της Ελλάδας. Αρχιτέκτονας του κοιμητηρίου ήταν ο Λουί ντε Σουασόν, Γαλλοκαναδός, ο οποίος σχεδίασε πολλά ακόμη κοιμητήρια για νεκρούς του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Στο μνημείο του κοιμητηρίου, το Μνημείο Αθηνών, μνημονεύονται περίπου 2.882 στρατιώτες των οποίων δεν βρέθηκαν τα σώματα, από τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και την Κρήτη το 1941 και την περίοδο 1944-1945, από τα Δωδεκάνησα αλλά και τη Γιουγκοσλαβία μεταξύ 1943 και 1945.
Μέρος του κοιμητηρίου είναι και το μνημείο αποτεφρωμένων, στο οποίο μνημονεύονται 74 Ινδοί στρατιώτες οι οποίοι αποτεφρώθηκαν.
Στη βόρειο-ανατολική πλευρά του κοιμητηρίου υπάρχει τμήμα στο οποίο βρίσκονται τάφοι στρατιωτών και πολιτών που πέθαναν στην Ελλάδα αφού είχαν τραυματιστεί στον Πόλεμο της Κριμαίας και οι οποίοι είχαν αρχικά θαφτεί στο Αγγλο-Γαλλικό Κοιμητήριο του Φαλήρου, στο Νέο Φάληρο, όπου και βρίσκονταν μέχρι το 1966, όταν το εκεί νεκροταφείο μετακινήθηκε στο Πολεμικό Κοιμητήριο Φαλήρου, μετά από αίτημα της Ελλάδας. Στο τμήμα αυτό στο οποίο βρίσκεται δίγλωσση επιγραφή με τίτλο: “Franco British Cemetery – Crimean War” και “Cimetiere Franco Britannique – Guerre de Crimée” βρίσκονται 23 τάφοι, οβελίσκος – κοινό μνημείο για τους Γάλλους και Βρετανούς στρατιώτες και έξη ακόμη επιτύμβιες στήλες