Βούλα: Η χειροποίητη ψηφιδωτή πλατεία Δόγκα, που έχει κάτι από Βαρκελώνη
Αφιέρωμα: ΒούλαΣτην καρδιά της Βούλας βρίσκεται η ιδιαίτερη ψηφιδωτή πλατεία «Γεωργίου Δόγκα» η οποία αποτελεί μια χρωματιστή πινελιά στην περιοχή των 3Β. Η πλατεία είναι αφιερωμένη στον πρώτο Κοινοτάρχη Βούλας, Γεώργιο Δόγκα. Για την ιστορία της, την έμπνευση για το σχέδιο και τις εργασίες κατασκευής μάς μίλησε ο εγγονός του, Δημοσθένης.
- 17/01/2022
- Κείμενο: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
- Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κουτλιάνης
Η πλατεία Γεωργίου Δόγκα στην περιοχή της Βούλας είναι ένα πρωτότυπο, ιδιωτικής πρωτοβουλίας landmark, γεμάτο χρωματιστά ψηφιδωτά τα οποία αποτελούν μέρος σκληρής δουλειάς στο χέρι και απόδειξη πως η έμπνευση μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Η πλατεία βρίσκεται πάνω στην Παραλιακή (ορίζεται από τις οδούς Ζεφύρου, Δάφνης και Νηρέως και τη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή) και είναι φτιαγμένη από ψηφιδωτά σε διάφορα χρώματα και ιδιαίτερα σχέδια, όπως οι χελώνες και τα ψαράκια στο έδαφος τα οποία έχουν την δική τους ιστορία.
Η Πλατεία Γ. Δόγκα πέρασε τρεις φάσεις: Η πρώτη ήταν το 1975, όταν και κατασκευάστηκε για πρώτη φορά, η δεύτερη το 1998 όταν πήρε το όνομά της από τον πρώτο κοινοτάρχη Βούλας Γεώργιο Δόγκα (ο οποίος είχε αναδειχθεί Κοινοτάρχης το 1938) και η τρίτη το 2009, όταν ξεκίνησε η πλατεία να παίρνει τη σημερινή της μορφή. Η Πλατεία είναι φιλική προς ΑμεΑ καθώς δεν υπάρχουν σκαλοπάτια, ενώ υπάρχει γραμμή τυφλών η οποία καταλήγει στο μνημείο. Εκεί, μάλιστα, για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης υπάρχει κείμενο με τη μέθοδο Μπράιγ, κάτι που την κάνει ακόμα πιο ξεχωριστή!
Η ιστορία της Πλατείας Γεωργίου Κ. Δόγκα
Η πλατεία του Γεωργίου Κ. Δόγκα κατασκευάστηκε για πρώτη φορά περίπου το 1975. Εκείνα τα χρόνια έγιναν οι πρώτες φυτεύσεις δέντρων από τον ίδιο τον Γεώργιο Δόγκα, ο οποίος αρκετές δεκαετίες νωρίτερα είχε διατελέσει Κοινοτάρχης της Βούλας. Δικαστής στο επάγγελμα, ο Γεώργιος Δόγκας, με καταγωγή από τον Πύργο Ηλείας, ήταν πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου Βούλας από το 1924, όταν η Βούλα ήταν ακόμα μια παραθεριστική περιοχή.
Το 1998 η πλατεία πήρε το όνομά της προς τιμήν του και το 2009 ξεκίνησε να παίρνει τη σημερινή της πολύχρωμη μορφή, χάρη στον εγγονό του Γεωργίου Δόγκα, Δημοσθένη. Η οικογένεια Δόγκα ανέλαβε μάλιστα εξολοκλήρου τη μεταμόρφωση της πλατείας – από το στάδιο του σχεδιασμού μέχρι και τη συντήρησή της.
Για την κατασκευή της πλατείας χρειάστηκαν πολλές εργατοώρες σχεδιασμού και κατασκευής. Με τον Δημοσθένη Δόγκα ως εντεταλμένο μέλος της οικογένειας των δωρητών συνεργάστηκαν η Αρχιτέκτων – Μηχανικός Νεφέλη Παπαναγιώτου και ο Mηχανικός Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Τα εξειδικευμένα συνεργεία τοποθέτησαν 1200 τ.μ. «σπασμένα» πλακίδια σε διάφορα χρώματα, σε μια έκταση χιλίων τετραγωνικών μέτρων (όλη η πλατεία έχει έκταση 2.439 τετραγωνικά μέτρα). Στην πλατεία ξεχωρίζουν επίσης ιδιαίτερα τρισδιάστατα έργα, όπως οι χελώνες που λειτουργούν σαν γλάστρες, αλλά και τα μικρά ψαράκια. Η κύρια όψη του μνημείου είναι επενδεδυμένη με επισμαλτωμένο ηφαιστειακό πέτρωμα, πάνω στο οποίο είναι τυπωμένη η προσωπογραφία του Γεωργίου Κ. Δόγκα.
«Η έμπνευση για την πλατεία ήρθε από την επίσκεψή μου στο πάρκο Güell του Γκαουντί στη Βαρκελώνη. Θεωρώ πως η χρωματοθεραπεία λειτουργεί θετικά στον επισκέπτη και αλλάζει τη διάθεσή του υποσυνείδητα. Γι ‘αυτό και τα καλλιτεχνικά σχέδια είναι απλά, ώστε τα παιδιά να εμπνευστούν για δημιουργία» λέει στο NouPou ο Δημοσθένης Δόγκας. «Τις τέσσερις χελώνες που θα δείτε πάνω στην πλατεία τις κατασκεύασε ο Κρητικός γλύπτης Σπύρος Στεφανάκης, ο οποίος τις έκανε δωρεά για τη διαμόρφωση της πλατείας. Όσο για τα ψαράκια που συνολικά φτάνουν τα 67 τον αριθμό, είναι τυπωμένα σε μεταλλική μήτρα και σε τρία διαφορετικά μεγέθη. Για την κατασκευή τους και τα βαθουλώματα πέρασε οδοστωτήρας, ενώ μετά με το χέρι εγώ και η ομάδα μου τα φτιάξαμε στο χέρι. Αν έχετε την ευκαιρία να το παρατηρήσετε με αεροφωτογραφία, θα δείτε πως μοιάζει με ενυδρείο!»