Στα Nότια προάστια το Μεγάλο Καβούρι τρώει το Μικρό
Η ανάπλαση της παραλίας στο Μεγάλο Καβούρι που έγινε παράλληλα με την αποκάλυψη του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου αμαξιτού δρόμου, μας προσφέρει ένα από τα πιο όμορφα τοπία στα ΝΝότια και μας "στέλνει"...διακοπές!
- 08/04/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Το Μεγάλο Καβούρι υπάρχει στην ανάμνησή μου από τα σχολικά κυρίως χρόνια, όταν πηγαίναμε με το πούλμαν εκδρομή σε μια μεγάλη έρημη γη, στην οποία υπήρχαν μονάχα δύο με τρεις καντίνες με τραπεζάκια που σέρβιραν από καφέ μέχρι ποικιλίες ψαρικών. Το βράδυ πάλι, γέμιζε με αυτοκίνητα και ερωτευμένα ζευγαράκια που πάρκαραν κοντά στον πεζόδρομο με άσφαλτο που χώριζε την αμμώδη παραλία από την χωμάτινη έκταση.
Παρόλο που αποτελούσε πάντοτε προορισμός για μια χαλαρή βόλτα δίπλα στη θάλασσα των ΝΝοτίων Προαστίων και για μεζεδοκατάνυξη με ουζάκι και παρέα, ήταν ένας ανεκμετάλλευτος και συχνά βρώμικος χώρος. Ώσπου μια μέρα πάω βόλτα προς τα ‘κει, η ξενιτεμένη και βρίσκω ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο (με μοναδική εξαίρεση τις καντίνες που παραμένουν) με δέντρα του φυσικού τοπίου να έχουν φυτευτεί, λουλούδια, ποδηλατόδρομους στρωμένους με χαλίκι, διαδρόμους για περίπατο και μια καινούρια παιδική χαρά. Τόσο όμορφα διαμορφώθηκε η περιοχή που πλέον απέχει παρασάγγας από το Μικρό Καβούρι (παρότι έχει βελτιωθεί αισθητικά κι εκείνο) που βρίσκεται λίγο πιο πίσω, κάτω από το ξενοδοχείο Divani.
Αυτό όμως για το οποίο το πάρκο στην παραλία του Καβουρίου είναι μοναδικό πανευρωπαϊκά είναι ο αρχαίος δρόμος που ανακαλύφθηκε. Η ανάπλαση της παραλίας και του περιβάλλοντα χώρου, έγινε την ίδια στιγμή που λάμβανε χώρα και η αρχαιολογική έρευνα και αποκάλυψη του μεγαλύτερου σωζόμενου αρχαίου αμαξιτού δρόμου, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να απολαμβάνουμε στο χώρο ένα συνονθύλευμα φυσικής μεσογειακής ομορφιάς και ευρήματα ανθρώπινης παρουσίας από τον 5ο π.Χ. αιώνα. Η αρχαία αυτή διαδρομή σύμφωνα με τους αρχαιολόγους εξυπηρετούσε το εμπόριο της εποχής. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα σε θέματα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Δήμου κ. Χρήστου Διονυσόπουλου, ο δρόμος οδηγούσε σε ένα διπλό λιμάνι της εποχής, του οποίου ένα μέρος μόνο προβάλλει πλέον ως νησίδα, λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας κατά 1,5 μ. από την αρχαία εποχή μέχρι σήμερα.
Η θέα από το Καβούρι την ώρα που πέφτει ο ήλιος και τα χρώματα πίσω από το Καβουρονήσι που βρίσκεται ακριβώς απένταντι (στο οποίο μπορείς να πας με τα πόδια), ήταν και είναι ένα πολύ όμορφο θέαμα, αλλά η ανάπλαση του χώρου σίγουρα μεγάλωσε την οπτική, αισθητική και ποιοτική μας απόλαυση.
Το έργο ανάπλασης της παραλίας και του χώρου που υλοποιήθηκε από το Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, χρηματοδοτήθηκε κατά 80% από κοινοτικούς πόρους μέσω ΕΣΠΑ και κόστισε πάνω από 1,8 εκατ. ευρώ. Δεν ξέρω κατά πόσο η παραλία είναι κατάλληλη για μπάνιο το καλοκαίρι (έχω χρόνια να κολυμπήσω εκεί) αλλά η διαδορμή ενδείκνυται για ποδηλατάδα, τρέξιμο, περατζάδα για οικογένειες με καρότσια, ρακέτες ή βόλευ, ρομαντικούς περιπάτους ή απλά μια βόλτα για να θαυμάσεις τη ΝΝότια θέα, τρώγοντας παγωτό!
Μετά τις πολλές βροχές του φετινού καιρού που μας ταλαιπώρησε βέβαια, υπάρχουν μερικά αναχώματα στην παραλία, κάποια φυτά που χρειαζόντουσαν μεγαλύτερη περιποίηση αλλά και μια παλιά καντίνα που έχει απομείνει σε άθλια κατάσταση και ξενίζει σε σχέση με το γενικότερο σύνολο.
Ελπίζουμε τώρα που φτιάχνει ο καιρός, να φροντιστεί ο χώρος όπως του αρμόζει μετά την ανάπλασή του για να τον χαρούμε και να τον απολαύσουμε τους όμορφους μήνες που ακολουθούν!
Φωτογραφίες: Nou-Pou.gr