Ο Πέτρος Παρθένης θέλει -και μπορεί- να μας κάνει όλους κολυμβητικούς τουρίστες
Ο Πέτρος Παρθένης υπήρξε μαραθωνοδρόμος και τριαθλητής, η θάλασσα ήταν όμως αυτή που τελικά τον κέρδισε. Ο ίδιος δεν πίστεψε απλώς στη χειμερινή κολύμβηση, αλλά οραματίστηκε ένα μεγάλο κίνημα από ανθρώπους που κολυμπούν όλο τον χρόνο, χωρίς ανταγωνισμό και προσδοκίες, με στόχο το βίωμα και την ψυχική και σωματική υγεία που φέρνει η επαφή με το νερό.
- 09/02/2022
- Κείμενο: Γεωργία Βαμβακερού
- Φωτογραφίες: Νίκος Μυλωνάς
Ίσως σας φανεί παράξενο αν, κάποια από τις κρύες Κυριακές του χειμώνα, βρεθείτε στην Ακτή της Βουλιαγμένης και διαπιστώσετε ότι η παραλία είναι γεμάτη από λουόμενους που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα παγωμένα νερά του Φλεβάρη. Οι εικόνες θυμίζουν καλοκαίρι και μόνο το θερμόμετρο προδίδει ότι στη θάλασσα η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 13 βαθμούς. Οι χειμερινοί κολυμβητές όμως δείχνουν να το χαίρονται περισσότερο κι από το καλοκαίρι. Είναι οι φίλοι του κινήματος WeSwim, που εμπνεύστηκε ο Πέτρος Παρθένης με σύνθημα «Κολύμπι 365 ημέρες τον χρόνο». Τον συναντήσαμε για να μάθουμε περισσότερα για τους λόγους που η χειμερινή κολύμβηση είναι πολλά παραπάνω από ένα ακόμη χόμπι.
«Προσωπικά κολυμπάω καθημερινά από το 1997 μέχρι και σήμερα. Τότε ταξίδευα πολύ στην Ευρώπη γιατί αρθρογραφούσα σε ποδηλατικά περιοδικά κι ήταν η εποχή που είχε επικρατήσει το τρίαθλο, κολύμπι – ποδήλατο – τρέξιμο. Είδα λοιπόν ότι εκεί το κολύμπι για αυτούς ήταν ζωτικό, σε λίμνες, σε βούρκους, σε ό,τι να ‘ναι. Είπα λοιπόν “γιατί εδώ στην Ελλάδα να μην κολυμπάμε;”. Έτσι ξεκίνησα, αλλά εδώ ήμασταν μόνο οι ηλικιωμένοι, όσοι είχαν λόγους αρθριτικών και θέματα υγείας στη θάλασσα τον χειμώνα. Κι υπήρχε κι άλλο ένα κομμάτι που αφορούσε τους ανταγωνιστικούς, του competitive κολυμβητές. Οπότε ήθελα να γεφυρώσω αυτό το κενό. Με σκοπό να τους ενώσω όλους αυτούς, το 2015 άρχισα τα διαδικτυακά καλέσματα που τα βάφτισα WeSwim, δηλαδή “κολυμπάμε όλοι μαζί”. Kαι από το 2016 είμαστε εδώ, στην Ακτή Βουλιαγμένης, κάθε Κυριακή, με συναντήσεις που προετοιμάζουν τον κόσμο να συνεχίσει, μετά τον Σεπτέμβριο, να κολυμπάει 365 ημέρες τον χρόνο. Είμαστε ένα project, ένα κίνημα, ένα movement. Δεν μαθαίνουμε τον κόσμο να κολυμπάει, αλλά τους παρακινούμε να εκτιμήσουν τα οφέλη της κολύμβησης είτε χαλαρά είτε για εκγύμναση αλλά και να βιώσουν, χωρίς ανταγωνισμό, το κολύμπι της εμπειρίας. Να γίνει κάποιος κολυμβητικός τουρίστας. Να πάει σ’ ένα νησί να κολυμπήσει, να προστατεύσει το περιβάλλον, να δει τον βυθό, να γίνει κομμάτι της θάλασσας. Έτσι θα μπει στη διαδικασία να γίνει και λίγο “θεματοφύλακας του περιβάλλοντος”. Οπότε είναι πιο κοινωνικό το κίνημα αυτό, με γνώμονα όμως την αγάπη που έχουμε όλοι εμείς για το κολύμπι».
«Στο κίνημά μας έχουμε από πρώην κολυμβητές και πολίστες μέχρι κι ανθρώπους που θέλουν απλά να γαλουχηθούν σ’ αυτό το υπέροχο άθλημα. Στην παρέα μας έρχονται γνωστοί καλλιτέχνες, επιστήμονες, στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, αθλητές αλλά και άνθρωποι κάθε επαγγέλματος και ηλικίας. Η συνάντησή μας είναι κάθε Κυριακή εδώ και μόλις αλλάζει η τιμολογιακή πολιτική της Ακτής κάνουμε τα After Office Wednesdays, τις Τετάρτες, κάτω από το εστιατόριο Ακτή, στις 6:30 το απόγευμα. Κάνουμε ένα sunset swim κι ύστερα πηγαίνουμε να φάμε κάτι, ή θερινό σινεμά. Κόβουμε έτσι την εβδομάδα στα δυο. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος που θέλει να μας ακολουθήσει είναι να έρθει. Εμείς δεν παίρνουμε κάποιο fee, είναι δωρεάν η συμμετοχή, πρέπει μόνο να πληρώσει τα τρία ευρώ που κοστίζει η είσοδος στην Ακτή».
«Επίσης, για να έρθει κάποιος, καλό είναι να εφοδιαστεί με τον βασικό εξοπλισμό για κολύμπι ανοιχτής θάλασσας. Χρειάζεται γυαλάκια, σκουφάκι – κάποια neoprene που σε προστατεύουν τον χειμώνα για να μπορείς να έχεις διάρκεια στο κολύμπι σου. Επίσης χρειάζεται να έχεις επισκεφθεί έναν καρδιολόγο κι όταν στο επιτρέψει είσαι έτοιμος. Έχουμε κολυμβητές από όλες τις ηλικίες. Επίσης είμαστε πολύ φιλικοί στις οικογένειες και στα παιδάκια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Ο κόσμος να έρχεται με τα παιδιά του».
«Αυτό που μας διαφοροποιεί είναι ότι γεφυρώνουμε το χάσμα ανάμεσα σε σκληρούς, ανταγωνιστικούς αθλητές και πολύ χαλαρούς τύπους που απλά χαίρονται τη θάλασσα. Κομμάτι του project είναι κι ότι έχουμε δημιουργήσει προϊόντα για κολυμβητές ανοιχτής θάλασσας. Φτιάξαμε πόντσο κολυμβητικό, σημαδούρα ασφαλείας κι ό,τι χρειάζεται κάθε κολυμβητής. Όλα είναι με πολύ ενδιαφέρουσες πινελιές, με αναφορά στην δεκαετία του ‘50, που μας θυμίζουν Κάννες. Τα σχεδίασε η εικαστικός Κανέλλα Αράπογλου και διατίθενται στο eshop μας».
«Μέσα από το WeSwim κάνουμε και δράσεις για το περιβάλλον, όπως καθαρισμούς ακτών από αποτσίγαρα. Βάλαμε μάλιστα με συμβολικό τρόπο το αποτσίγαρο σε ένα σκουφάκι μας και, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανακύκλωσης και με το Τμήμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ, παρακινήσαμε κολυμβητές σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, εν μέσω πανδημίας, να καθαρίσουν ακτές από αποτσίγαρα και να ποστάρουν τις φωτογραφίες μέσω instagram – κάτι που προσπαθώ να επαναλάβω και φέτος. Επίσης τον Φεβρουάριο του 2019 διακόσιοι κολυμβητές μπήκαν στα παγωμένα νερά με σκοπό να στηρίξουν τους άστεγους και τους φίλους μας από το περιοδικό Σχεδία. Κάναμε και τότε πολύ ωραία θεματικά σκουφάκια κι εφέτος θα το επαναλάβουμε αλλά λίγο αργότερα λόγω του covid».
«Επίσης κάνουμε και πολλά τουριστικά events. Το ονομάζουμε “gastro swimming events”. Επενδύουμε στον θεματικό τουρισμό της εμπειρίας και πηγαίνουμε σε μια ωραία περιοχή, με ένα λεωφορείο, βιώνουμε την εμπειρία της περιοχής , δοκιμάζουμε τοπικά προϊόντα, κολυμπάμε, μαθαίνουμε το μέρος, τον βυθό, το περιβάλλον, καθαρίζουμε την παραλία και επιστρέφουμε. Γενικά κάνουμε δράσεις για να ωφεληθεί ο κόσμος και ψυχικά από την κολύμβηση. Γιατί όταν γιατρεύεις ένα κομμάτι της ψυχής γιατρεύεται και το σώμα. Έρχονται οι άνθρωποι στη θάλασσα και δεν θεραπεύουν μόνο δερματικές παθήσεις αλλά και πένθη, απώλειες, καταθλίψεις, ψυχικές ασθένειες. Δεν είναι η θάλασσα μόνο για τους συνταξιούχους».
«Μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να έρχεται μόνο τις Κυριακές. Χωρίς προσδοκίες. Ξέρεις, η προσδοκία είναι κάτι που βάζουμε εδώ στην Ελλάδα πάνω από όλα. Η θάλασσα είναι κάτι άλλο. Είναι σαν να γυρίζεις στην κοιλιά της μαμάς σου. Σε αδειάζει. Σε απενοχοποιεί».