ΠΑΚΟΕ: Η λίστα με τις ακατάλληλες παραλίες των Νοτίων
Τη λίστα με τις παραλίες που έκρινε ακατάλληλες για κολύμβηση δημοσίευσε και φέτος το ΠΑΚΟΕ. Ανάμεσά τους και κάποιες παραλίες των νοτίων προαστίων.
- 06/06/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Στη δημοσιότητα έδωσε το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών τις μετρήσεις του για την καταλληλότητα των νερών κολύμβησης σε παραλίες από τον Πειραιά μέχρι την Ανάβυσσο.
Οι συγκεκριμένες μετρήσεις πραγματοποιούνται συνήθως τον Μάιο, περίπου έναν μήνα πριν την “επίσημη” έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.
Το ΠΑΚΟΕ ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκτυπωθεί ένα φυλλάδιο 32 σελίδων όπου θα παρουσιάζεται η ερευνητική εργασία και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του Μαΐου.
Σε γενικές γραμμές οι παραλίες των νοτίων κρίθηκαν κατάλληλες για τους κολυμβητές. Ως ακατάλληλες με βάση τη λίστα του ΠΑΚΟΕ κρίθηκαν οι εξής:
Πειραιάς
- Μικρή Παραλία Πειραικής Ακτή Θεμιστοκλέους και οδός Αλ. Ζαΐμη.
- Μικρή Παραλία Πειραικής Ακτή Θεμιστοκλέους (Αγωγος)
- Ακτή Θεμιστοκλέους Παραλία Φρεατίδα
Παλαιό Φάληρο
- Παραλία Φλοίσβου Όπισθεν Δημοτικής Πινακοθήκης.
- Παραλία Φλοίσβου Κοντά στο Κιόσκι
- Παραλία Φλοίσβου Κοντά στάση λεωφορείου Παλμύρα
- Παραλία Φλοίσβου Κοντά Ναυτικός Όμιλος Αλιέων και Ιστιοπλόων Παλαιού Φαλήρου.
- Παραλία Μπάτη Παλαιού Φαλήρου Γήπεδο Beach volleyball
- Παραλία Εδέμ Στάση λεωφορείου ΕΔΕΜ
Γλυφάδα
- Οδός Διαδόχου Παύλου Παραλία Γλυφάδας Ακτή Α, μεταξύ Αθλητικός Ναυτικός Όμιλος Γλυφάδας – 2η Μαρίνα Γλυφάδας
Βουλιαγμένη
- Λεωφόρος Ποσειδώνος Λιμανάκι
Βάρκιζα
- Λεωφόρος Ποσειδώνος Παραλία Βάρκιζας, Καναρία Beach Στάση λεωφορείου «Κανάρια »
- Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου Παραλία Βάρκιζας.Περίπου στη μέση της παραλίας
Κορωπί
- Λεωφ. Αθηνών – Σουνίου Παραλία Άλθεας
Ανάβυσσος
- Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου Παραλία Αναβύσσου (μέρος της παραλίας)
“Από τα 61 δείγματα που εξετάστηκαν τα δέκα επτά (17), δηλαδή 27,86%, βρέθηκαν ακατάλληλα (Α) για κολύμβηση, ενώ τα σαράντα τέσσερα (44), δηλαδή 72,13%, βρέθηκαν κατάλληλα (Κ) για κολύμβηση.” αναφέρει το ΠΑΚΟΕ.
Συγκρίνοντας τα στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί πέρυσι από το ΠΑΚΟΕ διαπιστώσαμε ότι τα ποσοστά δεν έχουν μεγάλες διαφοροποιήσεις. Βέβαια το ΠΑΚΟΕ διευκρινίζει ότι, «κάθε δείγμα έχει τη δική του ταυτότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να πάρουμε ένα δείγμα μια στιγμή και μετά από 10 λεπτά, αυτό να είναι διαφορετικό. Συνεπώς, αυτές οι τιμές είναι ενδεικτικές και γι’ αυτό τον λόγο οι δειγματοληψίες γίνονται τον μήνα Μάιο που δεν έχει ξεκινήσει η κολυμβητική περίοδος».
Αξίζει να σημειωθεί το ιστορικό διαφωνιών που έχει το ΠΑΟΚΕ με τους δήμους των νοτίων.
Το 2023 ο Δήμος Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης υπέβαλε μήνυση – έγκληση κατά του ΠΑΚΟΕ και κατά παντός υπευθύνου με αφορμή τη δήλωσε του ΠΑΟΚΕ ότι “οι παραλίες στη Βουλιαγμένη είναι επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία”. Μάλιστα, είχε προηγηθεί έντονη δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του Δήμου 3Β και του ΠΑΟΚΕ.
Η εγκυρότητα των μετρήσεων του ΠΑΟΚΕ αμφισβητήθηκε το 2023 και από τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου που προχώρησε σε δικές του μετρήσεις και ελέγχους δειγματοληψιών δηλώνοντας μάλιστα πως “Η ποιότητα των νερών των παραλιών του Παλαιού Φαλήρου αξιολογείται συνεχώς από την Διεύθυνση Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία αποτελεί και την αξιόπιστη, εντεταλμένη και θεσμοθετημένη Δημόσια Αρχή για την συγκεκριμένη αξιολόγηση.”
Μάλιστα, ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου σημείωσε στην ανακοίνωσή του πως “το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑ.Κ.Ο.Ε.) δεν έχει διαπιστευθεί από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης και άρα είναι προφανές ότι στις σχετικές μετρήσεις και δειγματοληψίες του δεν ακολουθούνται οι απαιτήσεις των εναρμονισμένων προτύπων που απαιτούνται, κάτι που θέτει εν αμφιβόλω την ικανότητα του και την τεχνική του επάρκεια, προκειμένου να παράγει έγκυρα και αμερόληπτα αποτελέσματα.”