Πέντε τρόποι που σαμποτάρεις την εκπαίδευση του σκύλου σου
Ως γνωστόν πλέον, όλοι οι σκύλοι εκπαιδεύονται. Τώρα αν θα «εκπαιδευτούν» να είναι μικροί κανίβαλοι μέσα στο σπίτι ή θα εκπαιδευτούν να συμπεριφέρονται σωστά ώστε να συμβιώνεις αρμονικά μαζί τους, αυτό εξαρτάται από εσένα φίλε σκυλογονέα.
- 12/10/2013
- Κείμενο: Μαριλένα Σαρίδη
#1. Αφήνεις τον σκύλο σου μόνο του για πολλές ώρες
Σύνηθες φαινόμενο κυρίως για ιδιοκτήτες που έχουν αυλή ή κήπο. Έχεις εξωτερικό χώρο στο σπίτι σου, έχει και καλό κλίμα η Ελλάδα, σε βολεύει να αφήνεις τον τετράποδο φίλο σου μόνο του έξω, γιατί μέσα στο σπίτι δεν είσαι και σίγουρος για το τι θα κάνει. Έχει νερό, φαγητό, καθώς και χώρο για να κάνει την ανάγκη του, σωστά; Όμως δεν βλέπεις το κακό πίσω από αυτό. Οι σκύλοι που μένουν ώρες μόνοι τους έξω τείνουν να αναπτύσσουν πολύ πιο έντονα προβλήματα συμπεριφοράς, όπως είναι το ανεξέλεγκτο γαύγισμα σε οτιδήποτε περνάει απ έξω. Αυτό με τον καιρό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως η επιθετική προστασία του χώρου του και σαν επακόλουθο η γενικότερη επιθετική συμπεριφορά. Το γαύγισμα επίσης, είναι κάτι σαν αυτό-επιβράβευση του σκύλου, επομένως όσο βλέπει ότι μπορεί να γαυγίζει τόσο περισσότερο θα το κάνει, προς δυσαρέσκεια των γειτόνων σου. Προσπάθησε το διάστημα που πρέπει να αφήνεις τον σκύλο σου μόνο του έξω να είναι μικρό ή αν αυτό δεν γίνεται, τότε διάνθησε τον χώρο με έξυπνες εκπλήξεις προς αυτόν όπως είναι κρυμμένα παιχνίδια, παιχνίδια γεμιστά με λιχουδιές ή ότι άλλο μπορείς να σκαρφιστείς.
#2. Ο σκύλος σου φοβάται ή μισεί τον κτηνίατρο και εσύ δεν κάνεις τίποτα γι αυτό.
Μπορεί να λες ότι, σιγά μία στο τόσο πηγαίνετε στον κτηνίατρο και ότι δεν είναι ανάγκη να τον συμπαθεί κιόλας. Αν όντως το λες αυτό, τότε αγαπητέ σκυλογονέα ανήκεις στο 25% των ιδιοκτητών των οποίων ο σκύλος τους μισεί τον κτηνίατρο και κάθε επίσκεψη είναι ένας Γολγοθάς. Όταν ένας σκύλος είναι υπερβολικά στρεσαρισμένος, φοβισμένος ή ακόμα και επιθετικός κατά την διάρκεια της επίσκεψης στον κτηνίατρο τότε δυσχεραίνει το έργο του κτηνιάτρου. Πώς να εξεταστεί ένας σκύλος για παράδειγμα ο οποίος έχει αφρίσει ή χτυπιέται; Τις συνέπειες αυτής της συμπεριφοράς όμως τις επωμίζεται ο σκύλος σου γιατί αν γίνει ελλιπής διάγνωση τότε μπορεί να τεθεί ακόμα και η ζωή του σε κίνδυνο. Φρόντισε να τον εξοικειώσεις λοιπόν από μικρή ηλικία με τον κτηνίατρο κάνοντας την επίσκεψη όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη. Δίνε του λιχουδιές κάθε φορά που πάτε. Με το που φτάσετε και αφού τελειώσει η εξέταση. Πέρνα με τον σκύλο σου έστω και απ έξω από το κτηνιατρείο και δώσε του λιχουδιές, χάδια ή παίξτε με ένα καινούριο παιχνίδι εκεί κοντά. Κάνε το κτηνιατρείο και την περιοχή γύρω κάτι ευχάριστο γι αυτόν και θα δεις πώς θα αλλάξει η συμπεριφορά του στις επόμενες επισκέψεις σας στον κτηνίατρο.
#3. Αποχαιρετάς και καλωσορίζεις τον σκύλο σου με υπερβολικά επιφωνήματα και ένταση
Σε αυτή την κατηγορία θεωρώ ανήκει το 90% των ιδιοκτητών σκύλων. Αφήνω, με μεγάλη επιείκεια, ένα 10% μόνο έξω για όσους έχουν ήδη ενημερωθεί επί του θέματος από επαγγελματίες. Κατανοώ ότι αγαπάς πολύ τον σκύλο σου και ότι θα σου λείψει τις όποιες ώρες δεν θα είστε μαζί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φτάνεις στα όρια οσκαρικής δραματικής ερμηνείας κάθε φορά που φεύγεις από το σπίτι. Αντίστοιχα, όταν γυρίζεις σπίτι, δεν είναι ανάγκη να βάζεις την φωνή κινούμενου σχεδίου και να ρωτάς τον σκύλο σου πού ήταν τόσες ώρες. (Κλασσική ρητορική ερώτηση.)
Να θυμάσαι ότι το σκυλί σου είναι πολύ έξυπνο και καταλαβαίνει αμέσως αυτή την διεγερμένη συναισθηματική σου κατάσταση. Αυτό μπορεί να του χειροτερέψει το άγχος που νιώθει όσο εσύ λείπεις και να οδηγήσει σε άγχος αποχωρισμού με δυσάρεστες ως προς το σπίτι σου συνέπειες. Προσπάθησε να είσαι ήρεμος έως αδιάφορος όταν φεύγεις από το σπίτι και διακριτικά χαρούμενος όταν γυρνάς. Με αυτό τον τρόπο μειώνεις στον σκύλο σου το στρες της απουσίας σου και κάνεις τον ερχομό σου σαν κάτι ευχάριστο γι αυτόν αλλά αποφεύγεις τις υπερβολικές εκδηλώσεις όπως ανεξέλεγκτο πήδημα πάνω σου ή ακράτεια ούρων.
#4. Δεν κοινωνικοποιείς τον σκύλο σου με άλλα σκυλιά γιατί φοβάσαι
Σε αυτή την περίπτωση ο τίτλος τα λέει όλα. Έτσι λοιπόν εγώ θα σου πω ότι αν εσύ φοβάσαι ή είσαι επιφυλακτικός στην θέα άλλων σκυλιών κατά την διάρκεια της βόλτας με τον σκύλο σου, τότε σίγουρα θα είναι και αυτός. Η κοινωνικοποίηση του σκύλου σου με άλλα σκυλιά είναι μια συνεχής διαδικασία η οποία είναι πολύ σημαντική για να μάθει ο τετράποδος φίλος σου να επικοινωνεί σωστά με αυτά. Αν του στερείς αυτές τις γνωριμίες με άλλα σκυλιά από φόβο μην τυχόν και τσακωθεί ή δαγκωθεί, τότε ρισκάρεις να αναπτύξει ανεπιθύμητες συμπεριφορές, κυρίως όταν τον έχεις δεμένο με το λουρί του, όπως το να γαυγίζει έντονα σε άλλα σκυλιά ή ακόμα και να επιτίθεται. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις όταν συναντάς άλλον ιδιοκτήτη με το σκύλο του είναι να μαθαίνεις αν είναι φιλικό ή επιφυλακτικό το άλλο σκυλί και αργά αλλά αποφασιστικά να τα φέρνετε σε επαφή να μυριστούν. Αν ο σκύλος σου είναι αρκετά φιλικός με τα περισσότερα σκυλιά τότε μπορείς να του επιτρέψεις να παίξει ελεύθερος με άλλα γνώριμα σκυλιά σε προστατευμένο χώρο. Έτσι και αυτός θα πάρει τα απαραίτητα κοινωνικά μαθήματα και εσύ θα χαλαρώσεις.
#5. Αφήνεις το σκύλο σου να δαγκώνει τα χέρια σου και το βρίσκεις χαριτωμένο
Αυτό το αθώο, φαινομενικά, ελαφρύ δάγκωμα κατά την διάρκεια παιχνιδιού κυρίως, είναι μία από τις πιο ύπουλες παγίδες. Περνάει απαρατήρητο και αδιόρθωτο κυρίως στην φάση του κουταβιού όπου ξέρω πως ό,τι και να κάνει τότε το μικρό σου, το βρίσκεις χαριτωμένο. Έλα όμως που απ’ την αρχή πρέπει να το διορθώσεις αυτό αντί να συνεχίζεις να παίζεις μαζί του. Αυτή η συμπεριφορά όταν αφήνεται συνήθως γιγαντώνεται και ο σκύλος συνεχίζει να δαγκώνει άγαρμπα και σε μεγαλύτερη ηλικία χωρίς να κάνει διακρίσεις σε ποιους το κάνει ή πότε και πόσο δυνατά. Νευρικά παιχνίδια που περιλαμβάνουν τα χέρια σου μπροστά στο στόμα του σκύλου σου, γρήγορες κινήσεις γύρω του, το μόνο που κάνουν είναι να τον εξιτάρουν περισσότερο και να τον ενθαρρύνουν να δαγκώνει πιστεύοντας ότι έτσι είναι το παιχνίδι. Προκειμένου να το αποτρέψεις αυτό, πρέπει από τα πρώτα κιόλας δαγκώματα να του δείξεις ότι δεν ανέχεσαι κάτι τέτοιο και να σταματήσεις αμέσως να ασχολείσαι μαζί του. Καλό είναι επίσης, να έχεις εύκαιρα παιχνίδια ειδικά για μάσημα ώστε να του τα δίνεις και να διοχετεύει εκεί την φυσική του τάση για δάγκωμα.
Αυτό που θέλω να θυμάσαι είναι ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά. Μόνο ιδιοκτήτες οι οποίοι τα ανατρέφουν λάθος. Πρόλαβε καταστάσεις, πριν προλάβει ο σκύλος σου να τις θεωρήσει μέρος της καθημερινότητάς σας και τότε αγαπητέ σκυλογονέα θα χρειαστείς πολλά αποθέματα υπομονής και προσπάθειας για να ανατρέψεις την κατάσταση.
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook