8 πασχαλινοί κίνδυνοι για τον σκύλο σου και πώς να τους αποφύγεις
Αφιέρωμα: Πάσχα 2024Αυτή την εποχή αλλάζουν αρκετά οι διατροφικές μας συνήθειες αλλά δεν πρέπει να γίνεται το ίδιο και με τον τετράποδο φίλο μας: Εδώ θα βρεις όλα όσα πρέπει να προσέξεις σε σχέση με τον σκύλο σου το Πάσχα
- 03/04/2018
- Κείμενο: NouPou.gr
Καλό το Πάσχα, καλούτσικο το φαγητό που συνεπάγεται (για όσους ορέγονται με αυτά), ακόμα καλύτερες οι διακοπές που περιλαμβάνει. Τι σημαίνει όμως Πάσχα για τον σκύλο σου, ξέρεις; Εντάξει, σημαίνει περισσότερος χρόνος μαζί σου, συμφωνώ, αλλά παράλληλα σημαίνει ότι θα διανύσει μια λιγάκι πιο επικίνδυνη περίοδο για τον ίδιο, ειδικά δε αν το Πάσχα σας θα γίνει στην εξοχή ή σε κάποιο χωριό. Αλίμονό σου λοιπόν, αν δεν διαβάσεις όσα σου παραθέτω παρακάτω με την ίδια ευλάβεια και προσοχή που θα τσουγκρίσεις το αυγό σου την Κυριακή του Πάσχα.
#1. Σοκολάτα
Είπα να ξεκινήσω από τα απλά. Όχι δεν γίνεται να δώσεις σοκολάτες στο σκύλο σου. Καθόλου. Περιέχουν μια ουσία που λέγεται θεοβρωμίνη καθώς και καφεΐνη, κάνοντας την σοκολάτα φοβερά τοξική για τον σκύλο σου. Ιδιαίτερη προσοχή στην πικρή σοκολάτα που είναι η πιο τοξική από όλες καθώς περιέχει την θεοβρωμίνη και την καφεΐνη σε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες.
#2. Γλυκά και Τσίχλες
Συνεχίζω με τα απλά και τα γλυκά λοιπόν. Ορισμένα γλυκά καθώς και αρκετές τσίχλες περιέχουν την ουσία ξυλιτόλη. Η ξυλιτόλη δημιουργεί ταχύτατη απελευθέρωση ινσουλίνης στο αίμα ενός σκύλου προκαλώντας ακραία πτώση του σακχάρου στο αίμα. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει από ηπατική ανεπάρκεια έως και θάνατο αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες. Μεγάλη προσοχή που θα αφήσεις το πακέτο με τις τσίχλες σου λοιπόν.
#3. Κόκκαλα, συκώτια και πέτσες
Μην δώσεις για κανένα λόγο κόκκαλο στο σκύλο σου. Καθώς θα τα μασάει και θα τα θρυμματίζει είναι πιθανό να δημιουργηθούν κοφτερές άκρες που μπορούν να προκαλέσουν διάτρηση λαιμού, εντέρου ή στομάχου. Επίσης μπορούν να προκαλέσουν φραγή του γαστρεντερικού σωλήνα, κάτι το οποίο απαιτεί άμεσα χειρουργείο.
Το συκώτι από την άλλη μεριά, αν καταναλωθεί από τον σκύλο σου σε μικρές ποσότητες είναι ok. Αν όμως αποφασίσεις να του δώσεις μια συκωταριά ολόκληρη τότε πιθανόν να έχεις θέμα καθώς το συκώτι περιέχει υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης Α που μπορεί να οδηγήσει σε υπερβιταμίνωση Α, που με την σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε σκελετικά προβλήματα καθώς και πολλά άλλα θέματα υγείας. Φτού κακά δηλαδή.
Την πέτσα δεν θα πρότεινα ούτε σε σένα να την φας αλλά ούτε να την δώσεις στο σκύλο σου. Πέτσα αρνιού και οτιδήποτε πολύ λιπαρό δεν πρέπει να καταναλωθεί από το σκύλο σου καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ενοχλήσεις στομάχου από βαρυστομαχιές και δυσπεψίες μέχρι κοιλιακό πόνο, αφυδάτωση, απώλεια όρεξης, αδυναμία και πυρετό. Θες να τρέχεις σε εφημερεύον κτηνιατρείο Πασχαλιάτικα; Άστο καλύτερα..
#4. Κρεμμύδια, σκόρδα, σχοινόπρασα και πράσα
Εντάξει, δεν είναι πολύ πιθανό να σου έρθει η φαεινή ιδέα να δώσεις σχοινόπρασο στο σκύλο σου αλλά εγώ οφείλω να στο βάλω στη λίστα με τα don’ts. Όλα αυτά τα ζαρζαβατικά είναι φοβερά τοξικά για τον σκύλο σου και μπορεί να προκαλέσουν από γαστρεντερίτιδα έως αιμολυτική αναιμία! Κάνε γκουγκλ να δεις τι είναι και τα λέμε.
#5. Ωμά αυγά
Ενώ τα βραστά αυγά θεωρούνται μια πολύ ωφέλιμη προσθήκη στο διαιτολόγιο ενός σκύλου, τα ωμά είναι το ακριβώς αντίθετο. Όπως και για τους ανθρώπους, τα ωμά αυγά κρύβουν τον κίνδυνο της σαλμονέλας. Επίσης, υψηλή κατανάλωση ωμού ασπραδιού αυγού μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια βιοτίνης η οποία είναι απαραίτητη για την διατήρηση ενός υγιή μεταβολικού ρυθμού, νευρικού και πεπτικού συστήματος καθώς και για ομαλές καρδιοαγγειακές λειτουργίες. Ου μπλέξεις λοιπόν.
#6. Κάμπιες, μέλισσες και σφήκες
Για να φύγουμε λίγο από τα φαγώσιμα είπα να πάμε στις ιπτάμενες και μη, απειλές. Θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός με όλα αυτά τα έντομα καθώς μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργίες και οιδήματα στο σκύλο σου. Προσπάθησε να τα αποφύγεις στις βόλτες σας στην εξοχή και να έχεις μαζί σου ένα κουτί πρώτων σκυλοβοηθειών για να είσαι προετοιμασμένος. Ο κτηνίατρός σου μπορεί να σε καθοδηγήσει γι’ αυτό το κουτί με ένα τηλεφώνημα. Αξίζει.
#7. Τσιμπούρια, ψύλλοι και λοιπά παράσιτα
Τόσο μικρά, μα τόσο ύπουλα! Φρόντισε ώστε ο σκύλος σου να είναι σωστά αποπαρασιτωμένος πριν αναχωρήσετε για τον Πασχαλινό σας προορισμό. Χρησιμοποίησε ειδική αμπούλα, ειδικό απωθητικό κολάρο για παράσιτα, ότι σε βολεύει αλλά φρόντισε να προφυλάξεις το σκύλο σου από τα εξωπαράσιτα για να μην το μετανιώσεις.
#8. Βεγγαλικά
Σου άφησα για το τέλος τον πιο μεγάλο κίνδυνο από όλους. Επίτηδες. Για να σου εντυπωθεί. Θα μπω κατευθείαν στο ψητό. Τα βεγγαλικά ευθύνονται για τον θάνατο και την απώλεια εκατοντάδων σκύλων κάθε Πάσχα. Τα βεγγαλικά είναι ένα τρομακτικό και επίπονο έθιμο για το σκύλο σου. Οι σκύλοι έχουν πολύ πιο ευαίσθητη ακοή από εσένα και εμένα, έτσι λοιπόν αρκετοί από αυτούς αποκτούν μια φοβία για τους τόσο δυνατούς θορύβους. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται κροτοφοβία και πολλά σκυλιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με αυτό όλο το χρόνο αλλά το θέμα επιδεινώνεται κάθε Πάσχα λόγω των βεγγαλικών. Τα σκυλιά αυτά παθαίνουν πανικό και ακατάσχετο τρόμο κατά την διάρκεια των κροτίδων με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε απέλπιδες προσπάθειες διαφυγής από τον τόσο δυνατό θόρυβο που τα βασανίζει. Όμως, ακόμα και σκυλιά που δεν έχουν κροτοφοβία, μπορεί να τρομάξουν αφάνταστα από τα βεγγαλικά!
Σαν αποτέλεσμα έχουμε σκυλιά που πηδάνε από μπαλκόνια και ταράτσες, σκυλιά που το σκάνε από αυλές (όσο καλά προστατευμένες και αν νομίζεις ότι είναι..), σκυλιά που βρίσκονται κρεμασμένα από ύψη, καθώς το δέσιμο είναι ακόμα χειρότερο σε τέτοιες περιπτώσεις, σκυλιά χαμένα στο δρόμο, σκυλιά χαμένα αλλά και χτυπημένα από αμάξια.. Θέλεις να συνεχίσω;
Το βράδυ της Ανάστασης πρέπει ο σκύλος σου να είναι από νωρίς μέσα στο σπίτι. Πριν φύγεις, θα βεβαιωθείς ότι είναι μέσα (ξανά ναι), θα κλείσεις παντζούρια, τζάμια και πόρτες και θα του αφήσεις μια ελαφριά μουσική ή μια τηλεόραση να παίζει ώστε να του μειώσεις (όσο γίνεται) τον αντίκτυπο του θορύβου που θα έρχεται από τα βεγγαλικά.
Ξέρω ότι εσύ που θα διαβάζεις αυτό το άρθρο, θα τα φροντίσεις όλα όσο πιο σωστά γίνεται, όμως επειδή πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ατυχίας ή κακής στιγμής, σε παρακαλώ (ικετεύω;) φρόντισε ο σκύλος σου να φοράει πάντα ένα κολάρο με χαραγμένο ταμπελάκι που θα αναγράφει το κινητό σου ή και δύο κινητά. Επισης, φροντισε ωστε ο σκυλος σου να εχει μικροτσιπ το οποιο καταχωρει online ο κτηνιατρος σου, ο οποιος θα σου δωσει δυο πιστοποιητικα. Το ενα θα το καταθεσεις στο δημο σου και το αλλο θα το φυλαξεις εσυ (σαν κορη οφθαλμου).
Καλό και ασφαλές Πάσχα εύχομαι σε σένα, στην οικογένεια σου και στο τετράποδο φίλο σου.
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ τη σελίδα της στο Facebook