9+1 γκάφες που πρέπει να αποφύγεις με το κουτάβι σου
Νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά αλλά παρόλα αυτά το κουτάβι σου επιμένει να σε αγνοεί, να είναι ατίθασο και να κάνει δύσκολη την κοινή σας ζωή; H Mαριλένα Σαρίδη μας απαριθμεί τα λάθη που μερικοί από εμάς κάνουμε σε σχέση με το κουτάβι μας.
- 23/01/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Η άφιξη ενός κουταβιού αποτελεί σίγουρα μια ενθουσιώδης περιόδος για κάθε σπίτι. Όμως μέσα σε αυτό το κλίμα ενθουσιασμού και χαράς, είναι πολύ εύκολο να ξεχαστούν όλα όσα έχεις διαβάσει και σου έχω πει (Τι; Όχι; Αποκλείεται.) όσο αναφορά το σωστό ξεκίνημα μιας υπέροχης σχέσης με το νέο μέλος της οικογένειάς σου.
Δυστυχώς έχω γίνει μάρτυρας περιστατικών όπου η υπερβολική ελευθερία και η «λανθασμένη» αγάπη προς το κουτάβι, δημιούργησαν τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σπίτια. Ανυπαρξία εκπαίδευσης τουαλέτας, ανεξέλεγκτο μάσημα πραγμάτων, γαύγισμα και άλλες προβληματικές συμπεριφορές, πίστεψέ με, μπορούν εύκολα να μετατρέψουν τη χαρά της απόκτησης ενός κουταβιού σε αγανάκτηση ή ακόμα και μετάνιωμα..
Μη μου σκας καθόλου όμως, εγώ είμαι εδώ για να σιγουρέψω ότι κανένα σπίτι ποτέ και πουθενά δεν θα μετανιώσει ξανά για την απόφαση να αποκτήσει ένα τετράποδο συντροφάκι! Δώσε λοιπόν προσοχή στις παρακάτω γκάφες για να ξέρεις ακριβώς τι να αποφύγεις από την πρώτη κιόλας μέρα (μην σου πω και νωρίτερα) απόκτησης του μικρού σου:
1) Παίρνεις κουτάβι νωρίτερα από τις 8 εβδομάδες.
Εκτός και αν το έχεις βρει παρατημένο ή ήδη αποχωρισμένο από την μαμά του. Κλασικό και σπουδαιότατο! Κατά την περίοδο των πρώτων αυτών 8 εβδομάδων της ζωής του, το κουτάβι δέχεται τα πρώτα πολύτιμα εκπαιδευτικά μαθήματα από την μαμά του καθώς και την συμβίωσή του με τα αδέρφια του. Εάν χαθούν αυτά τα μαθήματα, έχει παρατηρηθεί ότι κάποια κουτάβια παρουσιάζουν προβληματικές συμπεριφορές όσο αναφορά την διακοπή του κουταβο-δαγκώματος καθώς και ιδιαιτερότητες στη κοινωνικοποίηση τους με ανθρώπους και ζώα. Απέφυγε το λοιπόν και αν έχεις αποφασίσει να αγοράσεις κουτάβι από πιστοποιημένο εκτροφέα (και μόνο. Αφού θες ράτσα και όχι φάτσα) τότε επέμεινε στην απόκτησή του από τις 8 εβδομάδες και μετά.
2) Καθυστερείς την Βασική Υπακοή.
Για κάποιο λόγο κυκλοφορεί η φήμη ότι ένα κουτάβι 8,10,12 εβδομάδων δεν μπορεί να μάθει τις εντολές ΚΑΤΣΕ, ΚΑΤΩ, ΜΕΙΝΕ κτλ. Σε πληροφορώ ότι αυτό είναι λάθος και όσο νωρίτερα καταπιαστείς με την εκπαίδευση του μικρού σου, τόσο πιο εύκολα θα μπει στο κλίμα της γενικότερης υπακοής. Άσε που δημιουργείς ένα καλύτερο δεσμό με το κουτάβι σου αφού ασχολείσαι μαζί του εποικοδομητικά. Μην κάθεσαι λοιπόν.
3) Δεν χρησιμοποιείς το crate (μεταλλικό κλουβί).
Ακόμα συναντώ αρνητικούς ως προς αυτό το θαυμάσιο εκπαιδευτικό εργαλείο. Όταν χρησιμοποιείται ορθά βεβαίως. Τα σκυλιά λατρεύουν τις φωλιές. Τα μέρη δηλαδή όπου μπορούν με ασφάλεια να χωθούν και να ξεκουραστούν ανενόχλητα. Ε το crate προσφέρει αυτό ακριβώς. Ένα σπίτι, μέσα στο σπίτι σου, για τον σκύλο σου. Αλλά δεν κάνει μόνο αυτό! Εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι ο σκύλος δεν θέλει να λερώνει εκεί που κοιμάται, επομένως μέσω του κλουβιού μπορείς να τον εκπαιδεύσεις ως προς τον τουαλέτα του. Εξάλλου στα έχω πει όλα εδώ.
4) Πολλή ελευθερία, πολύ νωρίς
Η πιο συνηθισμένη αγωνία για τους επιφυλακτικούς, ως προς το crate, είναι το πότε μπορούν να βγάλουν το μπουμπούκι τους από εκεί μέσα και να το αφήσουν ελεύθερο μέσα στο σπίτι. Και είναι το νούμερο ένα σφάλμα που κάνουν. Βιάζονται να το αφήσουν να αλωνίσει στο σπίτι ενώ λείπουν ή κοιμούνται και προς φρίκη τους βρίσκουν μετά καταστροφές ή έρχονται αντιμέτωποι σε πισωγυρίσματα όσο αναφορά την εκπαίδευση τουαλέτας τους. Εσύ όμως δεν είσαι από αυτούς, σωστά; Εσύ ξέρεις πως η ελευθερία του κουταβιού σου θα δοθεί σιγά σιγά και αφού σου αποδείξει πως μπορεί αρχικά να μείνει μόνο του για 20 λεπτά χωρίς να κάνει ζημιά, μετά για 1 ώρα, για 3 ώρες και πάει λέγοντας.
5) Σπρώχνεις το κεφάλι του κουταβιού πάνω απ’ τα περιττώματά του
Συνηθισμένη γκάφα και διαχρονική. Νευριασμένος κηδεμόνας βρίσκει δώρο-έκπληξη στο σπίτι και θεωρεί πως αν πλησιάσει τη μουσούδα κουταβιού προς τα εκεί λέγοντας «Τι έκανες εκεί;!», αυτό θα καταλάβει και δεν θα το ξανακάνει. Ν α ι. Κ α λ ά. Αυτή η κίνηση απλά μαθαίνει στο κουτάβι να φοβάται να κάνει τα κακά του και πιθανόν να πυροδοτήσει συμπεριφορές όπως ή κοπροφαγία ή το να κάνει την ανάγκη του σε κρυφά μέρη. Αν το πιάσεις να τα κάνει σε λάθος σημείο επ’ αυτοφώρω τότε απλά πες του ένα αποφασιστικό ΜΗ και οδήγησέ το εκεί που θέλεις να τα κάνει.
6) Επαναλαμβάνεις εντολές
Μόλις δεις ότι το κουτάβι σου έχει συνδέσει μια συμπεριφορά με μια εντολή, τότε δεν είναι ανάγκη να επαναλαμβάνεις την εντολή αυτή πολλές φορές. Όταν δηλαδή του ζητάς να κάτσει, κάτσει, ΚΑΤΣΕΙ, κααααατσει, ΚΑτσει, κά-τσει και να κάτσει… θα κάτσει μεν αλλά θα μάθει ότι θα πρέπει να του το πεις καμιά δεκαριά φορές για να το κάνει. Αντ’ αυτού, πες του να κάτσει μια φορά, περίμενε μερικά δευτερόλεπτα και αν δεν κάτσει τότε οδήγησέ το εσύ με το χέρι σου και επανέλαβε την εντολή μετά από λίγο σε άλλο σημείο. Μην ξεχνάς να το επιβραβεύσεις μόλις κάτσει με το πρώτο κάτσε.
7) Μαλώνεις το κουτάβι μετά από ώρα
Βρίσκεις μια ζημιά ξαφνικά στο σπίτι. Ταυτόχρονα ξεπροβάλει το κουτάβι σου από την γωνία κουνώντας την ουρά του και έρχεται κατά πάνω σου με χαρά. Αμέσως ξεκινάς να το μαλώνεις για την ζημιά. Που είναι το λάθος; Παντού. Όπως προ είπα, με αυτό τον τρόπο μαθαίνεις στο κουτάβι σου να κάνει την ανάγκη του κρυφά (αν το μαλώνεις για τέτοια «ζημιά») και επίσης χαλάς την σχέση σου μαζί του, αφού αυτό δεν καταλαβαίνει για ποιο λόγο το μαλώνεις. Τα κουτάβια και τα σκυλιά γενικότερα δεν έχουν καλή αίσθηση της ώρας. Επομένως δεν θα μπορέσει το κουτάβι σου να καταλάβει ότι το μαλώνεις για κάτι που δεν έκανε εκείνη την στιγμή. Καλύτερα λοιπόν να μην λες τίποτα και προσπάθησε να προβλέπεις και να αποτρέπεις τυχόν ατυχήματα μέσω της χρήσης του crate ή της μετρημένης ελευθερίας.
8) Δεν του έχεις φτιάξει την ρουτίνα του
Οι σκύλοι αγαπούν το πρόγραμμα. Γεγονός. Θέλουν ρε παιδί μου κάθε μέρα να τρώνε τις ίδιες ώρες πάνω κάτω, να βγαίνουν βόλτες τις ίδιες ώρες και να κοιμούνται κατά τον ίδιο τρόπο. Είναι μια λόξα, αν θες να το δεις έτσι, που τους προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία. Αν αποτύχεις να διατηρήσεις ένα πρόγραμμα για το κουτάβι σου, πιθανόν να το μπερδέψεις και να βρεθείς αντιμέτωπος με ατυχήματα και προβληματάκια συμπεριφοράς. Επομένως, προσπάθησε να το αποφύγεις όσο γίνεται.
9) Δεν κοινωνικοποιείς το κουτάβι σου εγκαίρως
Για το θέμα της κοινωνικοποίησης, τα έχουμε πει ξανά και ξανά. Είναι ότι πιο σημαντικό πρέπει να κάνεις με το κουτάβι σου. Το θέμα είναι να προλάβεις και το παράθυρο της κοινωνικοποίησης το οποίο δυστυχώς είναι ιδιαιτέρως μικρό. Σύμφωνα με την γενικότερη βιβλιογραφία το παράθυρο αυτό ανοίγει στις 8 εβδομάδες και κλείνει στις 16 περίπου. Για να μην αγχωθείς και επειδή πρακτικά αυτό συχνά εμποδίζετε από την σειρά εμβολίων που κάνουν οι κτηνίατροι, θα μπορούσα να σου κρατήσω το παράθυρο ανοιχτό ως τις 20 εβδομάδες. Εσύ λοιπόν φρόντισε μετά το ok του κτηνιάτρου να ξαμοληθείς έξω παρέα με το κουτάβι σου ώστε να το κοινωνικοποιήσεις όσο το δυνατό περισσότερο. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεις την ανάπτυξη των περισσότερων προβλημάτων συμπεριφοράς.
10) Χτυπάς το κουτάβι σου
Εκτός από απαράδεκτη και παλαιολιθική συμπεριφορά, το χτύπημα ενός κουταβιού είτε με εφημερίδα στον ποπό είτε με οποιοδήποτε τρόπο, αποτελεί την βασικότερη αιτία δημιουργίας προβληματικών ενήλικων σκύλων οι οποίοι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στους ανθρώπους. Και γιατί να έχουν άλλωστε; Αφού έτσι έμαθαν. Μην πλατειάσω σε αυτό το θέμα, νομίζω πως έξυπνος άνθρωπος είσαι, σίγουρα κάποια άλλη λύση θα βρεις εκτός του ξύλου για να μάθεις στο κουτάβι σου τα απαραίτητα. Αν δεν μπορείς, ζήτα την βοήθεια ειδικού αλλά μην χτυπήσεις το κουτάβι σου σε καμία περίπτωση.
Με το να αποφύγεις αυτές τις κλασικές γκάφες και με το να είσαι ένας τρυφερός και σταθερός μέντορας για το κουτάβι σου, είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις περίφημα κατά την διάρκεια αυτού του πρώτου και απαιτητικού χρόνου συμβίωσης σας. Παράλληλα, θα αυξήσεις δραματικά τις πιθανότητες που έχεις να δημιουργήσεις ένα ήρεμο σκύλο με αυτοπεποίθηση και προπαντός.. έναν ευτυχισμένο σκύλο! Μην ξεχάσεις να απολαύσεις το ταξίδι, ε!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook.