Βρήκες έναν αδέσποτο σκύλο; Δες τι πρέπει να κάνεις
Η εκπαιδεύτρια σκύλων Μαριλένα Σαρίδη γράφει για εκείνες τις στιγμές που συναντάς έναν αδέσποτο σκύλο και αποφασίζεις να τον φροντίσεις.
- 07/01/2014
- Κείμενο: NouPou.gr
Συγχαρητήρια. Ανήκεις στην αγαπημένη μου ομάδα ανθρώπων γιατί εν έτει 2014 δεν νοείται ακόμα να αγοράζεις σκύλο όταν υπάρχουν τόσα που έχουν την ανάγκη σου. Βρήκες έναν αδέσποτο σκύλο λοιπόν και αποφάσισες να τον μαζέψεις. Υπέροχα! Διάβασε τα παρακάτω βήματα για να ξέρεις τι πρέπει να κάνεις.
#Βήμα 1ο
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το σκυλί που βρήκες δεν είναι χαμένο. Παρατήρησέ το, είναι εύκολο να διαπιστώσεις αν έμενε σε σπίτι ή όχι. Φοράει κολάρο; Φαίνεται ταϊσμένο και καθαρό; Έτρεχε στο δρόμο σαν να το κυνηγούσαν και έμοιαζε αποπροσανατολισμένο πριν το πιάσεις; Όλα τα παραπάνω είναι σημάδια ότι ίσως κάποιος να το ψάχνει. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό που έχεις να κάνεις είναι να το πας στο κοντινότερο κτηνιατρείο να το σκανάρουν για να δουν αν έχει μέσα του την ηλεκτρονική ταυτότητα ή μικροτσίπ. Αν έχει και είναι καταχωρημένα τα στοιχεία του κηδεμόνα στον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο, τότε θα μπορέσεις να τον ειδοποιήσεις ώστε να έρθει να παραλάβει το σκύλο του. Μην ξεχνάς ότι σύμφωνα με τον νόμο 4039/2012 είναι υποχρεωτική η ηλεκτρονική σήμανση των ζώων συντροφιάς.
#Βήμα 2ο
Αφού διαπιστώσεις ότι το σκυλί που βρήκες δεν ανήκει σε κάποιον, ελέγχεις την φυσική του κατάσταση. Είναι φανερά υποσιτισμένο; Του λείπει τρίχωμα ή έχει πληγές σε διάφορες περιοχές του σώματός του; Κουτσαίνει; Όλα αυτά πρέπει να τα παρατηρήσεις για να κρίνεις πόσο σύντομα πρέπει να το πας στον κτηνίατρο. Αν η κατάστασή του φαίνεται γενικά καλή, και η ώρα ή η μέρα είναι ακατάλληλη, τότε μπορείς απλά να το μεταφέρεις σπίτι σου, να του βάλεις φαγητό, νερό, να φροντίσεις το μέρος που θα κοιμηθεί και την επόμενη μέρα να το πας στον κτηνίατρο για μια γενικότερη εξέταση της υγείας του. Προσοχή, αν δεν είναι μαθημένο σε αμάξι ή στο λουρί, θέλει αρκετή υπομονή και ήπιες κινήσεις κατά την μεταφορά του. Αν το σκυλί που βρήκες είναι πολύ μικρό σε ηλικία, τότε θα πρέπει όσο το δυνατόν γρηγορότερα να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο. Αυτό γιατί τα κουτάβια είναι πολύ πιο επιρρεπή σε αρρώστιες και μικρόβια.
Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να γίνει από τον κτηνίατρο η απαραίτητη εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση καθώς και ο εμβολιασμός του σκύλου, εφόσον κρίνει ο κτηνίατρος ότι είναι υγιής. Για να ξέρεις, τα πρώτα εμβόλια του σκύλου σου είναι πολύ σημαντικά γιατί μόνο αυτά θα τον προστατέψουν από τις πιο σοβαρές και θανατηφόρες αρρώστιες. Σου παραθέτω την λίστα για να γνωρίζεις και ποιά είναι:
• Το εμβόλιο του τύφου (Ιογενής γαστρεντερίτιδας)
• Το εμβόλιο της μόρβας
• Το εμβόλιο της λεπτοσπείρωσης
• Το εμβόλιο του παρβυιού
• Το εμβόλιο της λοιμώδους ηπατίτιδας
• Το εμβόλιο της λύσσας
Εκτός από τα εμβόλια και την γενικότερη υγεία του μην ξεχάσεις να ενημερωθείς από τον κτηνίατρο σχετικά με την, κατά προσέγγιση, ηλικία του σκύλου. Εάν δεν είναι κουτάβι, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να κανονίσεις να το πας για στείρωση άμεσα. Μην το αμελήσεις! Εξάλλου η στείρωση αποτελεί πλέον μια έξτρα ασπίδα για την υγεία του σκύλου σου από προβλήματα όπως η πυομήτρα και άλλες ύπουλες ασθένειες των αστείρωτων σκύλων.
#Βήμα 3ο
Ωραία, τα περί υγείας του σκύλου στα εξήγησα και θα στα εξηγήσει ακόμα καλύτερα ο κτηνίατρος σου. Τι γίνεται τώρα που γύρισες σπίτι με το νέο σου υιοθετημένο συντροφάκι; Εάν ο σκύλος σου είναι ενήλικος ή έχει ζήσει για κάποιο διάστημα στον δρόμο, τότε θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι οι πρώτες 4-6 εβδομάδες θα είναι οι εβδομάδες προσαρμογής του σκύλου σου στο νέο του περιβάλλον. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πρέπει να έχεις μια ανέχεια σε τυχόν λερώματα ή δύσκολες συμπεριφορές. Είναι λογικό εξάλλου! Απ’ τον δρόμο και την διαρκή μάχη για επιβίωση, βρέθηκε σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Τις πρώτες αυτές εβδομάδες λοιπόν, μην έχεις υψηλές απαιτήσεις από τον σκύλο σου αλλά άστον να εξοικειωθεί με το νέο του περιβάλλον και προσπάθησε να τον κάνεις να σε εμπιστευτεί ώστε να χτίσετε μια ισορροπημένη σχέση.
Όμως, από την πρώτη στιγμή θα πρέπει να του δείξεις που θα κοιμάται, τι θέλεις και τι δεν θέλεις να κάνει μέσα στο σπίτι. Απαραίτητες επίσης για την εκμάθηση της τουαλέτας του, είναι και οι βόλτες έξω. Προσοχή όμως! Έναν φρέσκο-υιοθετημένο σκύλο δεν πρέπει ποτέ να τον βγάλεις έξω χωρίς λουρί. Μεταξύ μας, κανέναν σκύλο δεν είναι φρόνιμο να βγάζεις έξω χωρίς λουρί. Σκυλιά που έχουν ζήσει στο δρόμο, μπορεί να έχουν τάσεις φυγής. Μην πληγωθείς. Δεν είναι επειδή δεν περνάνε καλά μαζί σου, αλλά τους βγαίνει μια έμφυτη τάση φυγής προς τα γνωστά πλην επικίνδυνα μέρη τους.
Συμμερίσου το γεγονός ότι ο σκύλος που μάζεψες μπορεί να έχει άσχημα βιώματα. Αυτό μπορεί να τον κάνει λίγο αγχωμένο και επιφυλακτικό τον πρώτο καιρό. Θέλουν χρόνο αυτά τα σκυλιά για να μάθουν να μην κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό το βράδυ. Σκέψου πού ζούσαν και πώς και θα καταλάβεις γιατί.
Αν είσαι από αυτούς που βρήκαν ένα πολύ μωρό-κουτάβι στο δρόμο, τότε ξεκινάς να ζωγραφίζεις σε έναν λευκό καμβά. Το υιοθετημένο σου κουτάβι δεν θα έχει προλάβει να συνηθίσει την ζωή στον δρόμο και συνεπώς δεν θα έχει τις τυχόν τάσεις φυγής που προανέφερα, ούτε θα είναι τόσο επιφυλακτικό. Σε αυτή την περίπτωση η εκπαίδευση θα κυλήσει όπως αν το είχες αγοράσει από έναν πιστοποιημένο εκτροφέα. (Σαν αυτούς που επιμένουν στην ράτσα και όχι στην φάτσα..)
#Βήμα 4ο (Προαιρετικό)
Αν για δικούς σου προσωπικούς λόγους και σεβαστούς, δεν μπορείς να υιοθετήσεις τον σκυλάκο που βοήθησες από τον δρόμο, μην σε πιάνει πανικός και δεν θέλω αυτό να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στις φιλόζωες προθέσεις σου.
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι, να το πας στον κτηνίατρο όπως εξήγησα πιο πάνω, να το στειρώσεις (δεν κοστίζει πια η στείρωση όσο νομίζεις) και να το φιλοξενήσεις για λίγο καιρό μέχρι να βρεθεί μια καλή οικογένεια για να το υιοθετήσει. Στο μεσοδιάστημα, φρόντισε να του βγάλεις όμορφες φωτογραφίες και να τις ανεβάσεις σε μορφή αγγελίας με τηλέφωνο επικοινωνίας, σε διάφορα groups στο facebook καθώς και σε sites ή περιοδικά που προωθούν υιοθεσίες ζώων συντροφιάς.
Πίστεψέ με η ικανοποίηση που θα πάρεις όταν θα έχεις βοηθήσει ολοκληρωτικά έναν αδέσποτο σκύλο να βρει μια οικογένεια, είναι ασύγκριτα πιο μεγάλη από την οποιαδήποτε τυχόν κούραση που θα έχεις περάσει.
Όποια οδό και αν επιλέξεις όσο αναφορά την βοήθεια που θα προσφέρεις σε ένα σκυλάκο από τον δρόμο, σε ευχαριστώ. Εγώ προσωπικά και όλες οι αδέσποτες ζωές που περιμένουν ανθρώπους σαν εσένα να τις βοηθήσει. Δείξε έμπρακτα την φιλοζωία σου και μην μένεις απλός θεατής όταν μπορείς να προσφέρεις τόσα πολλά! Αξίζει. Αλήθεια.
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook