Εσύ ξέρεις τι είναι το Πρόγραμμα «Κίτρινος Σκύλος»;
Το Yellow Dog Project αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα και απευθύνεται στους κηδεμόνες σκύλων όπου απαιτούν ειδική προσέγγιση ώστε να πάρουν το χώρο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Ας μάθουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
- 05/06/2018
- Κείμενο: Μαριλένα Σαρίδη
Σε προκαλώ να προσπαθήσεις να βγάλεις βόλτα έναν άσπρο (καθόλου τυχαίο το χρώμα), φοβικό ή επιφυλακτικό σκύλο σε ένα πολυσύχναστο δρόμο, σε ένα πάρκο ή να κάτσεις μαζί του σε μια καφετέρια. Στο υπογράφω πως θα έχεις μηδέν πιθανότητες να απολαύσεις την όποια δραστηριότητα σας χωρίς να εκνευριστεί πρώτα ο σκύλος σου και μετά εσύ φυσικά.
Αργά αλλά σταθερά, έχει αρχίσει και στη χώρα μας να αλλάζει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε τους τετράποδους σύντροφούς μας. Ο κόσμος έχει κάνει σημαντική πρόοδο με το θέμα του μαζέματος των περιττωμάτων, έχει ενημερωθεί και επιλέγει ολοένα και περισσότερο την στείρωση για τα ζώα του και έχει αρχίσει να συμμορφώνεται σε θέματα σεβασμού ως προς τα ζώα. Όμως δυστυχώς ακόμα παραμένουμε λιγάκι πίσω όσο αναφορά θέματα βασικής συμπεριφοράς προς τους σκύλους.
Γι’ αυτό τον λόγο, ένας έξυπνος και επικοινωνιακός σκυλογονέας δημιούργησε το «Πρόγραμμα του Κίτρινου Σκύλου» (Yellow Dog Project).
Τι είναι το «Πρόγραμμα του Κίτρινου Σκύλου» (Yellow Dog Project);
Το Yellow Dog Project όπως αναφέραμε, αποτελεί ένα παγκόσμιο κίνημα και απευθύνεται στους κηδεμόνες σκύλων όπου απαιτούν ειδική προσέγγιση ώστε να πάρουν το χώρο που χρειάζονται κατά τη διάρκεια των περιπάτων. Όταν περπατάς σε ένα δημόσιο χώρο, είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπίσεις ένα αντιδραστικό ή ανήσυχο σκυλί εκτός αν είσαι ειδικός στη γλώσσα σώματος ενός σκύλου. Εάν έχεις ένα αντιδραστικό ή ανήσυχο σκυλί, το πρόγραμμα κίτρινου σκυλιού συνιστά να δέσεις μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του σκύλου σου ώστε να σηματοδοτήσεις στους άλλους ότι ο σκύλος σου χρειάζεται χώρο.
Γιατί πρέπει να είναι κίτρινη η κορδέλα;
Κοίταξε να δεις, το κίτρινο χρώμα γενικώς σημαίνει προσοχή και επιβράδυνση όπως και η κίτρινη ταινία της αστυνομίας (τόσα αστυνομικά έχεις δει!) και τα κίτρινα φανάρια. Όταν επιλέγεις μία κίτρινη κορδέλα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις μια φαρδιά κορδέλα με έντονο κίτρινο χρώμα για να κάνεις έναν μεγάλο φιόγκο, ώστε να φαίνεται εύκολα από απόσταση. Φυσικά, αν ο σκύλος σου φοβηθεί το φιόγκο, είναι καλύτερο να το εισάγεις αργά-αργά στις βόλτες σας μέχρι να καταλάβει πως η κίτρινη κορδέλα είναι αυτή η οποία κάνει.. λιχουδίτσες να εμφανιστούν! Κοινώς, με την χρήση επιβράβευσης κάθε φορά που εμφανίζεται ο κίτρινος φιόγκος, απευαισθητοποιείς τον σκύλο σου ως προς αυτόν.
Πως λειτουργεί και σε ποια είδη σκύλων απευθύνεται το Yellow Dog Project;
Το Yellow Dog Project είναι ένας φανταστικός τρόπος για να εξασφαλίσεις ότι οι ξένοι δεν θα πλησιάσουν τον σκύλο σου, δεδομένου βέβαια πως οι ξένοι θα καταλάβουν τι σημαίνει η παρουσία μια κίτρινης κορδέλας πάνω στο λουρί ενός σκύλου. Εξού και η ιδέα αυτού του άρθρου, η διάδοση αυτού του κινήματος. Όταν όλοι πια θα έχουν μάθει τι σημαίνει η κίτρινη κορδέλα στο λουρί ενός σκύλου, τότε και μόνο τότε θα μάθει ο κόσμος να μην προσεγγίζει έναν σκύλο που την φοράει και θα πάψει να κρίνει. Πολύ βασικό.
Να ξεκαθαρίσουμε κάτι:
Η παρουσία κίτρινης κορδέλας στο λουρί ενός σκύλου, δεν σημαίνει απαραίτητα πως ο σκύλος αυτός είναι επιθετικός.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ένας σκύλος μπορεί να έχει μια κίτρινη κορδέλα στο λουρί του. Ένας συνηθισμένος είναι η έλλειψη κοινωνικοποίησης, όμως δεν είναι μόνο αυτό. Άλλος λόγος είναι η αντίδραση στο λουρί (Leash Reactivity) αρκετά συνηθισμένος και διαδεδομένος ανάμεσα στα δεσποζόμενα σκυλιά. Κάποιος «κίτρινος σκύλος» μπορεί πολύ απλά να είναι υπό ιατρική περίθαλψη, να πονάει, να είναι άρρωστος, να είναι ηλικιωμένος ή να βρίσκεται σε μετεγχειρητικό στάδιο. Ένας άλλος πάλι μπορεί να εκπαιδεύεται π.χ. στο να μην πηδάει πάνω σε ανθρώπους και φυσικά να μην επιτρέπεται να τον χαϊδεύει άτσαλα ο οποιοσδήποτε γιατί ακυρώνει την εκπαίδευση. (Πονεμένη ιστορία.) Ακόμη, ένας σκύλος μπορεί να έχει βιώσει πρόσφατα κάποια τραυματική εμπειρία και να βρίσκεται σε φάση ανάρρωσης από αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, ο κηδεμόνας ενός σκύλου έχει κάθε δικαίωμα να μην θέλει να χαϊδέψουν τον σκύλο του, αν αυτό νιώθει ότι θα τον βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο.
Είναι καιρός πια να μάθουμε πως πρέπει να προσεγγίζουμε σωστά ένα σκύλο και να μάθουμε να σεβόμαστε τον προσωπικό του χώρο αλλά και την επιθυμία του κηδεμόνα του.
Βοήθησε και εσύ γι’ αυτό. Διέδωσε το!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για τη δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ τη σελίδα της στο Facebook