Οι 5 λάθος «εντολές» που δίνουμε στον σκύλο μας, σύμφωνα με εκπαιδευτές και κτηνιάτρους
Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* γράφει για τους τρόπους με τους οποίους καμιά φορά στέλνουμε μπερδεμένα μηνύματα στον σκύλο μας, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να «συνεννοηθούμε» μαζί του.
- 17/04/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Το μεγαλύτερο ποσοστό εκπαιδευτών σκύλων και κτηνιάτρων είναι της άποψης ότι η εκπαίδευση που έχει ως βάση την αμοιβή, είναι η πιο κατάλληλη για όλους τους σκύλους. Μια λιχουδιά είναι καλύτερο κίνητρο από ένα χάδι στο κεφάλι (ή από το τίποτα). Εννοείται βέβαια πως κάθε σκύλος είναι μοναδικός και οφείλουμε να εξετάσουμε περισσότερες από μία μεθόδους ώστε να καταλήξουμε στην πιο κατάλληλη. Σε εκείνη που θα ανταποκρίνεται πιο πολύ. Σε κάθε περίπτωση, καθιερώνοντας ένα υγιές πλαίσιο βασικών και σταθερών κανόνων υπακοής από νεαρή ηλικία, μπορούμε να εξασφαλίσουμε μια καλή συμπεριφορά και μετέπειτα.
Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιες λέξεις και εκφράσεις που χρησιμοποιούμε εντελώς φυσιολογικά για να επικοινωνήσουμε με τον σκύλο μας, οι οποίες όμως δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα.
Βασική συμβουλή: Να θυμάστε ότι ο σκύλος δεν είναι άνθρωπος. Να το υπενθυμίζετε στον εαυτό σας όσο πιο συχνά μπορείτε. Μπορεί να σας φαίνεται ότι λειτουργεί σαν άνθρωπος, αλλά δεν είναι. Σίγουρα μπορεί να είναι η καλύτερη συντροφιά. Αλλά δεν είναι άνθρωπος. Είναι σκύλος. Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητος ένας τρόπος επικοινωνίας ο οποίος θα επιτρέπει στον σκύλο μας να αφομοιώνει τις πληροφορίες και να αντιλαμβάνεται καλύτερα αυτά που θέλουμε.
Να λοιπόν 5 πράγματα που πρέπει να σταματήσουμε να λέμε στον σκύλο μας, σύμφωνα με εκπαιδευτές και κτηνιάτρους:
«Όχι!»
Το «όχι» για τον σκύλο είναι εντελώς ασαφές. Ποια συμπεριφορά προσπαθείτε να σταματήσετε; Το «όχι» μπορεί να αναφέρεται στο γαύγισμα του σκύλου, στη θέση στην οποία γαυγίζει ή στον τρόπο που γαυγίζει. Είναι αδύνατο για τον σκύλο να καταλάβει σε τι απ’ όλα πηγαίνει το «όχι». Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι η λέξη «όχι» δεν του λέει τι θέλουμε να κάνει αντί αυτού που μας ενοχλεί. Είναι λοιπόν καλύτερα να του δώσουμε μια συγκεκριμένη εντολή, δίνοντάς του να καταλάβει τι ακριβώς θέλουμε να κάνει. Εντολές όπως «άσ’ το» ή «κάτσε,» αναγνωρίζονται από τον σκύλο ως συγκεκριμένα πράγματα που μπορεί να κάνει αντί αυτού που κάνει ήδη. Επιπρόσθετα, η λέξη «όχι» μπορεί να ενθαρρύνει αρνητικές συμπεριφορές, αφού δίνεται στον σκύλο η προσοχή που επιζητά, ακόμα κι αν είναι «αρνητική».
Οι φωνές (γενικά)
Οι σκύλοι δεν έχουν την ίδια λογική με εμάς, ούτε την ικανότητα να σκέφτονται όπως εμείς. Αυτό που θα καταφέρετε με τις φωνές είναι να γεμίσετε τον σκύλο σας φόβο, για εσάς, για το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και για συγκεκριμένες συμπεριφορές. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιου είδους αντίδραση από την πλευρά του. Επίσης και στην περίπτωση αυτή υπάρχει μεγάλη ασάφεια και δεν θα αποτρέψει τον σκύλο να ξανά κάνει αυτό που σας δυσαρεστεί. Μπορεί να το κάνει όταν λείπετε ή όταν δεν κοιτάτε. Μελέτες έχουν δείξει ότι ένας σκύλος μπορεί να έχει τάσεις απαισιοδοξίας με τέτοιου είδους συμπεριφορές και να περιμένει μονίμως κάτι αρνητικό από μας.
«Έλα!» (όταν πρόκειται για κακό)
Όταν φωνάζετε τον σκύλο σας με την εντολή «έλα» και πρόκειται να τον κάνετε μπάνιο για παράδειγμα, ή πρόκειται για επίσκεψη στον κτηνίατρο, ή για κάποια άλλη δυσάρεστη κατάσταση, αυτός συνδέει αυτόματα την εντολή με, τι άλλο, μια δυσάρεστη κατάσταση. Αν προσπαθήσετε να τον κοροϊδέψετε κιόλας, ότι θα πάρει λιχουδιά, ενώ το μόνο που θα πάρει είναι το δυσάρεστο τσίμπημα μιας ένεσης, θα σταματήσει να έρχεται όταν τον φωνάζετε. Επίσης είναι πολύ πιθανό να σταματήσει να σας εμπιστεύεται και σε άλλες εντολές. Αντ’ αυτού λοιπόν, χρησιμοποιείστε μια μέθοδο εκπαίδευσης η οποία θα βασίζεται στην αμοιβή. Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, ή το μπάνιο μπορούν να συνδεθούν με μια ξεχωριστή και πολύ λαχταριστή λιχουδιά. Αλλά μην προσπαθείτε να τον ξεγελάσετε.
«Κάτω» (όταν ο σκύλος ξέρει, για παράδειγμα, το «άσ’ το»)
Ας υποθέσουμε ότι ο σκύλος σας έχει κάτι στο στόμα του, που θα θέλατε να αφήσει. Αλλά πάνω στον πανικό της στιγμής, του λέτε «κάτω,» δηλαδή, «άστο κάτω!» Παρόλο που δεν συμβαίνει επίτηδες, το να στέλνετε μπερδεμένα μηνύματα στον σκύλο, δεν έχει θετικό αποτέλεσμα. Το κλειδί για την επίτευξη θετικών συνηθειών και συμπεριφορών είναι η παροχή και η διατήρηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος. Οι σκύλοι είναι ευτυχισμένοι με τη ρουτίνα, σε αντίθεση με εμάς, και θέλουν να μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται καλύτερα νέες καταστάσεις. Οπότε, όταν εξασκείτε μια εντολή, να το κάνετε σε πολλά και διαφορετικά μέρη με διαφορετικά ερεθίσματα κάθε φορά. Με τον τρόπο αυτό, ο σκύλος σας θα θυμάται και θα υπακούει εντολές σε κάθε κατάσταση και σε κάθε μέρος κι αυτό προσφέρει περισσότερη ασφάλεια σε όλους. Κι επειδή οι σκύλοι αγαπούν τους κανόνες, μην τον μπερδεύετε με λάθος εντολές στη λάθος κατάσταση. Μπορεί για μας το «κάτω» και το «άσ’ το» να είναι το ίδιο πράγμα. Στους σκύλους όμως προκαλεί σύγχυση.
Τίποτα
Το να αγνοήσετε μια προβληματική συμπεριφορά είναι εξίσου επιβλαβές. Ίσως λειτουργεί στο σπίτι, δηλαδή σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Στον πραγματικό κόσμο, οι υπόλοιποι άνθρωποι σχεδόν σίγουρα δεν θα μπορούν να αγνοήσουν συμπεριφορές όπως το να πηδάει πάνω τους ο σκύλος, να κλαψουρίζει και να μασάει διάφορα πράγματα. Η εκμάθηση και η πρακτική εξάσκηση βασικών εντολών (κάτσε, μείνε, άσ’το, κάτω) θα βοηθήσουν τον σκύλο σας να σταματήσει τέτοιου είδους συνήθειες και θα καταλαβαίνει καλύτερα τι ζητάτε από εκείνον.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.