Λάζαρος Καρανάσιος: Ο κτηνίατρος που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια οι νότιοι pet owners και όχι μόνο
Επισκεφθήκαμε το πρότυπο ιατρείο μικρών ζώων Vetherapy στη Γλυφάδα και συζητήσαμε με τον κτηνίατρο Λάζαρο Καρανάσιο για το σημαντικό θέμα της διατροφής των τετράποδων φίλων μας.
- 21/04/2023
- Κείμενο: Βικτωρία Καλονάρου
- Φωτογραφίες: Ιωάννα Μορφινού
Έχοντας μεγαλώσει σ ’ένα σπίτι που από την παιδική του ηλικία θυμάται τον εαυτό του να περιστοιχίζεται από ζώα, τα οποία ο ίδιος φρόντιζε, ο Λάζαρος Καρανάσιος ανέπτυξε ένα έντονο ενδιαφέρον και μια μεγάλη αγάπη για την φιλοζωία. Η αγάπη για όλα τα ζωάκια ξεχειλίζει από μέσα του και είναι έκδηλη. Η κτηνιατρική που ακολούθησε στην πορεία λοιπόν, ήρθε στη ζωή του μάλλον ως μια φυσική εξέλιξη και σήμερα, τον βρίσκουμε στο δικό του κτηνιατρικό κέντρο στη Γλυφάδα, το Vetherapy, που κάνει τους μικρούς ασθενείς και τους κηδεμόνες τους να αισθάνονται ασφάλεια, παρέχοντας σύγχρονες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ένα φιλικό περιβάλλον.
Μέσα από μια πολύ όμορφη συζήτηση, ο κτηνίατρος Λάζαρος Καρανάσιος μας διαφώτισε σχετικά με θέματα φροντίδας, διατροφής, εκπαίδευσης των κατοικίδιων, αλλά και για το σημαντικό έργο που προσφέρουν οι φιλοζωικές οργανώσεις και πως ο ίδιος συμμετέχει σε αυτό.
Πώς αποφασίσατε να ακολουθήσετε την κτηνιατρική;
Η εικόνα που δεσπόζει στο μυαλό μου από τότε που ήμουν παιδί είναι να έχω αγκαλιά κάποιο ζωάκι. Είχα την ευτυχία και την τύχη να μεγαλώσω σ’ ένα περιβάλλον και σε ένα σπίτι όπου «κυριαρχούσε» το ζωικό βασίλειο. Δεν εννοώ μόνο τους σκύλους και τις γάτες που είχαμε στο σπίτι, αλλά και τα ζώα εκτός σπιτιού, τις κατσικούλες, τα προβατάκια, τα πουλιά μέχρι και τα ερπετά. Κι ενώ αυτό ήταν η καθημερινότητά μου, μεγαλώνοντας το ενδιαφέρον μου είχε στραφεί στην ιατρική. Μου άρεσε να διαβάζω ιατρικές μελέτες και επιστημονικά άρθρα. Οπότε για μένα, οι σπουδές στην κτηνιατρική ήταν κάτι το αναμενόμενο και απολύτως επιθυμητό, διότι συνδύαζε τις δύο μεγάλες μου αγάπες, τα ζώα και την ιατρική επιστήμη.
Ποιες υπηρεσίες παρέχετε στο κτηνιατρικό κέντρο Vetherapy;
Στο ιατρείο παρέχουμε ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών και συνεχώς ενημερωνόμαστε και ακολουθούμε τις παγκόσμιες εξελίξεις και καινοτομίες στον χώρο μας. Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες που καλύπτουμε αφορούν τους τομείς της παθολογίας, της ογκολογίας, της καρδιολογίας και της οδοντοστοματολογίας. Συγκεκριμένα, αναλαμβάνουμε τη διάγνωση και τη μη χειρουργική αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως για παράδειγμα διαταραχές του μεταβολισμού, παθολογίες γαστρεντερικής, δερματολογικής, νεφρολογικής φύσεως, παθολογίες αναπνευστικού, λοιμωδών και ενδοκρινολογικές.
Στον τομέα της ογκολογίας δίνουμε μεγάλη σημασία λόγω της ιδιαιτερότητάς του. Ευτυχώς, η επιστήμη έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στις θεραπείες του καρκίνου στο πεδίο της κτηνιατρικής. Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να βοηθήσει σε πολλές περιπτώσεις την εξάλειψη της ασθένειας αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των ζώων με καρκίνο, που για μας είναι ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας.
Όσον αφορά την καρδιολογία, η καρδιακή νόσος στα ζωάκια συχνά προκαλεί μη ειδικά συμπτώματα , όπως νυκτερινό βήχα , κόπωση και μειωμένη απόδοση. Στο Vetherapy φροντίζουμε να έχουμε την πλήρη εικόνα της κατάστασης του ζώου και προβαίνουμε αναλόγως είτε σε ακτινογραφία θώρακος, ηλεκτροκαρδιογράφημα και υπερηχοκαρδιογράφημα είτε σε καρδιολογικές εξετάσεις, ανάλογα με την ηλικία και την κάθε περίπτωση.
Ένας άλλος τομέας στον οποίο επιμένουμε είναι η οδοντοστοματολογία. Η σωστή υγιεινή του στόματος είναι πολύ σημαντική όπως άλλωστε και στους ανθρώπους. Τα βακτήρια μπορούν να επηρεάσουν τη στοματική κοιλότητα, αλλά και να προκαλέσουν στοματίτιδα, αποστήματα, ή σπασμένα δόντια με σχετική νέκρωση του προσβεβλημένου τμήματος. Η ποιότητα του σάλιου του κατοικίδιου, η τροφή που καταναλώνει αλλά και η καθημερινή περιποίηση από τον ιδιοκτήτη είναι βασικοί λόγοι που συμβάλλουν στην στοματική υγιεινή του ζώου. Παράλληλα, στο Vetherapy έχουμε εξειδίκευση στις ορθοπεδικές βλάβες οι οποίες κυρίως προέρχονται από τραυματισμούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις ακολουθεί φυσιοθεραπευτική αποκατάσταση σε συνεργασία με τους κηδεμόνες του κατοικίδιου. Εκτός από τα παραπάνω, στο ιατρείο πραγματοποιούμε εμβολιασμούς, τοποθέτηση microchip, δερματολογικές εξετάσεις, λήψη ακτινογραφιών και παρέχουμε συμβουλές για το διατροφικό πλάνο των κατοικίδιων, σε συνεργασία με την εταιρεία Farmina που είναι εξειδικευμένη στα θέματα διατροφής των κατοικίδιων, καθώς έχει αναπτύξει φυσικά και επιστημονικώς επικυρωμένα διατροφικά συστήματα.
Πώς αντιμετωπίζετε τα δύσκολα περιστατικά;
Η αλήθεια είναι ότι στη δουλειά μας ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με σοβαρά και δύσκολα περιστατικά που είτε αφορούν ασθένειες, είτε ατυχήματα, είτε ακόμη και κακοποιήσεις ζώων. Για εμένα είναι πολύ σημαντικό να έχω τη συνεργασία του κηδεμόνα και να τον κρατώ ψύχραιμο, ενώ ταυτόχρονα εκτιμώ την κατάσταση του ζώου και αναλόγως τη διαχειρίζομαι. Αναλύω τον κίνδυνο, επεξεργάζομαι τα στοιχεία και δρω άμεσα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά.
Τι συμβουλές θα δίνατε σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικίδιου;
Αρχικά, θα συμβούλευα όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο, να αναλογιστούν την ευθύνη και να τους γίνει σαφές ότι το ζωάκι θα πρέπει να υπολογίζεται ως μέλος της οικογένειας και όχι ως κάτι άψυχο, ένα ακόμη «παιχνίδι». Θα πρέπει η οικογένεια να το αγαπά και να του συμπεριφέρεται όμορφα, με υπομονή και επιμονή μέχρι να εκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί στο καινούργιο του περιβάλλον. Είναι επίσης, πολύ βασικό να ακολουθούνται οι συμβουλές του κτηνιάτρου και να γίνονται τα τακτικά εμβόλια και οι εξετάσεις που χρειάζονται. Όπως και στους ανθρώπους έτσι και στα κατοικίδιά μας, η πρόληψη είναι πολύ σημαντική προς αποφυγήν δυσάρεστων καταστάσεων.
Εκτός από τον σκύλο και τη γάτα περιθάλπετε και άλλα κατοικίδια;
Όπως είναι φυσικό οι περισσότεροι ασθενείς του ιατρείου είναι οι σκύλοι και οι γάτες. Όμως, ολοένα και περισσότερα νέα κατοικίδια αποτελούν την παρέα του ανθρώπου, όπως κουνελάκια, ινδικά χοιρίδια, παπαγάλοι, χάμστερ και ερπετά. Ζώα τα οποία έρχονται να μας εκπλήξουν με την παθολογία τους. Καθώς είναι πολύ ιδιαίτερα πλάσματα, η φροντίδα τους απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις τις οποίες και διαθέτουμε. Οι ανάγκες των εξωτικών ζώων διαφέρουν κατά πολύ από εκείνες του σκύλου και της γάτας, αλλά ναι, δεχόμαστε και αυτούς τους «επισκέπτες» στο ιατρείο.
Προαναφέρατε ότι μεγάλη σημασία στο πρόγραμμα διατροφής των κατοικίδιων. Τι θα συμβουλεύατε τους κηδεμόνες;
Η διατροφή είναι το Α και το Ω στην απόκτηση αλλά και στη διατήρηση αυτού που λέμε «υγεία και ευεξία». Ο κηδεμόνας λοιπόν, θα πρέπει να κάνει μία σωστή έρευνα αγοράς και να καταλήξει σε μία ισορροπημένη τροφή, που θα συνοδεύει το ζωάκι σε όλα τα στάδια ζωής του, αλλά πολύ περισσότερο σε δύσκολες στιγμές, εννοώντας τις παθολογικές καταστάσεις του κατοικίδιου. H Farmina είναι μια εταιρεία που εμπιστευόμαστε για την ποιότητα των τροφών της, αλλά και γιατί προτείνει εξατομικευμένες λύσεις. Υπάρχουν πολλοί παράμετροι που διαμορφώνουν το διατροφικό πλάνο όπως το φύλο, η ράτσα, η ηλικία, το σωματικό βάρος και η τρέχουσα παθολογική κατάσταση του ζώου. Γι’ αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι η τροφή που θα επιλέξουμε να μπορεί να καλύψει όλες τις παραπάνω απαιτήσεις. Η Farmina με το πρόγραμμα Pet Care διαμορφώνει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πλάνο όπου στην πορεία τροποποιείται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν.
Πώς μπορούμε να βρούμε το σωστό διατροφικό πλάνο για το κατοικίδιό μας;
Μπορείτε να επισκεφθείτε το site της Farmina και να επικοινωνήσετε με τον σύμβουλο διατροφής, ο οποίος είναι στη διάθεσή σας για να σας παρέχει πληροφορίες, καθώς και ένα εξειδικευμένο διατροφικό πλάνο για το κατοικίδιο σας.
Στηρίζετε ενεργά και φιλοζωικές οργανώσεις. Πείτε μας λίγα λόγια για τις κοινές σας δράσεις
Προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι δίπλα στις φιλοζωικές οργανώσεις, βοηθώντας έμπρακτα και πολλές φορές αφιλοκερδώς. Δέχομαι καθημερινά στο ιατρείο μου αδέσποτα ζωάκια που τα φέρνουν οι εθελοντές των φιλοζωικών σωματείων είτε για στειρώσεις είτε για να τους παρέχουμε τις πρώτες βοήθειες σε περιπτώσεις ατυχημάτων ή κακοποίησης που έχουν δεχτεί. Με τα φιλοζωικά σωματεία έχουμε δημιουργήσει μια ουσιαστική σχέση και μία στενή συνεργασία η οποία διέπεται από αλληλοκατανόηση και αγάπη με μοναδικό γνώμονα να φροντίζουμε τα αδέσποτα, αλλά κυρίως να καταφέρουμε να εξαλείψουμε το δυσάρεστο φαινόμενο του να βλέπουμε ζώα στον δρόμο.
Στις δράσεις για τις υιοθεσίες αδέσποτων ζώων καλό είναι να υπάρχουν και κτηνίατροι αλλά και εκπαιδευτές. Ο δικός μου ο ρόλος εδώ, είναι αρχικά να «φιλτράρω» έναν πιθανό νέο κηδεμόνα, αν είναι συνειδητοποιημένος για την απόφασή του να υιοθετήσει ένα ζωάκι. Στη συνέχεια, οργανώνω τα πρώτα βήματα της υιοθεσίας από ιατρική άποψη, δηλαδή πιστοποιώ ότι το ζωάκι είναι υγιές ή ότι έχει κάποιες ιδιαιτερότητες στην υγεία του που χρειάζονται προσοχή και παρακολούθηση. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθώ να τονίζω την πρόληψη στο κομμάτι της υγείας, να δείχνω πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του κτηνιάτρου στη ζωή του κατοικίδιου και πως η πράξη υιοθεσίας θεωρείται μία άκρως συνειδητοποιημένη και πολιτισμένη κίνηση. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, βρισκόμαστε πολύ ψηλά στη λίστα σε πληθυσμούς αδέσποτων ζώων και είναι επιτακτική η ανάγκη να αφιερώνουμε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο μας για να βοηθάμε όσο μπορούμε πιο αποτελεσματικά και εποικοδομητικά στο έργο των φιλοζωικών σωματείων.