Νέο κουτάβι στο σπίτι: Η προετοιμασία, οι προμήθειες και οι πρώτες μέρες
Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, o ΣΠΑΖ* μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμαστούμε -και να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σπίτι μας- πριν τη μεγάλη άφιξη ενός νέου τετράποδου συγκάτοικου.
- 22/01/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Νέο κουτάβι στο σπίτι: Μια μεγάλη αλλαγή για όλα τα μέλη της οικογένειας και μια περίοδος στην οποία θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία, ώστε να «χτίσουμε» μαζί με τον σκύλο την καινούργια μας ρουτίνα.
Προετοιμασία του χώρου
Πριν φέρετε το κουτάβι στο σπίτι θα πρέπει να κάνετε κάποιες προετοιμασίες. Τα κουτάβια είναι γεμάτα περιέργεια και ο τρόπος τους να μάθουν είναι με το στόμα τους. Οπότε θα πρέπει να διαχειριστείτε το χώρο ωστε να προφυλάξετε τόσο το κουτάβι όσο και τα πράγματά σας!
- Μην έχετε πράγματα στο πάτωμα και σε μέρη (χαμηλά τραπεζάκια, ράφια) που θα έχει πρόσβαση το κουτάβι με πιθανότητα να τα μασουλήσει ή και να τα καταπιεί, καταστρέφοντας κάτι αγαπημένο σας αλλά και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία του.
- Σκεφτείτε σε ποιο σημείο θέλετε να έχετε το κουτάβι στην αρχή και φτιάξτε το χώρο του χρησιμοποιώντας ειδικά πορτάκια (baby ή dog gates).
- Ελέγξτε το σπίτι σας για αντικείμενα που ενδεχομένως να είναι δηλητηριώδη για τα ζώα. Για παράδειγμα, φάρμακα, φυτοφάρμακα σε γλάστρες, φυτά, απορρυπαντικά κ.ά.
Προμήθειες για το κουτάβι
- Πιατάκια για το φαγητό και το νερό. Αγοράστε έχοντας υπόψη σας το εκτιμώμενο μέγεθος του σκύλου όταν μεγαλώσει. Στα pet shops μπορείτε να βρείτε μεγάλη ποικιλία από πιατάκια πάνω σε βάση, πιατάκια πορσελάνινα, πλαστικά, με το όνομα του σκύλου κ.ά. Εάν είστε πολύ της καθαριότητας μπορείτε να πάρετε και ειδικό πατάκι για να τα ακουμπάτε πάνω ώστε να μην γεμίζει νερά το πάτωμά σας.
- Φαγητό κατάλληλο για την ηλικία του κουταβιού.
- Λιχουδιές για το κουτάβι. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο και ενημερωθείτε από ειδικούς για το ποιες λιχουδιές είναι κατάλληλες για το κουτάβι σας ανάλογα με την ηλικία του.
- Προμηθευτείτε crate και ένα άνετο και μαλακό κρεβάτι. Το κουτάβι θα πρέπει να έχει ένα μέρος που θα νιώθει δικό του, που θα νιώθει ασφάλεια και θα κοιμάται. Διαλέξτε ένα ήσυχο σημείο του σπιτιού για να του φτιάξετε τη «φωλιά» του. Έξω από το crate φροντίστε να βάλετε πάνες ή να του δώσετε πρόσβαση σε έναν περιορισμένο χώρο που θα εξυπηρετεί ως «τουαλέτα».
- Πάνες ειδικές για το πάτωμα για τον πρώτο καιρό της εκπαίδευσης της τουαλέτας. Έχετε υπόψη σας ότι το κουτάβι δεν έχει τη δυνατότητα να κρατηθεί πολλή ώρα, ενώ η ενούρηση προκύπτει με πολλές αφορμές όπως π.χ όταν ξυπνήσει, όταν παίξει, μετά το φαγητό.
- Περιλαίμιο και οδηγό, κατάλληλα για το μέγεθος και την ηλικία του για όταν θα ξεκινήσει τις βόλτες του.
- Ταμπελάκι με το όνομά του και το τηλέφωνό σας.
- Παιχνίδια κατάλληλα για μάσημα. Όπως προαναφέραμε, το κουτάβι μαθαίνει τον κόσμο με το στόμα του οπότε και έχει την τάση να δαγκώνει πολύ. Δώστε του λοιπόν εναλλακτικές με κατάλληλα παιχνίδια. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο ή/και έναν εκπαιδευτή.
- Βρείτε έναν καλό κτηνίατρο. Ρωτήστε πληροφορίες από ανθρώπους με σκυλιά στη γειτονιά σας ή στον ευρύτερο κύκλο σας για κτηνιάτρους που εμπιστεύονται.
Πρώτες μέρες
- Καλό θα ήταν το κουτάβι να έρθει μέρες που στο σπίτι επικρατεί ησυχία.
- Επιλέξετε να φέρετε το κουτάβι σπίτι μέρες που κάθεστε ή να πάρετε άδεια ειδικά για τις πρώτες του μέρες ώστε να μην του προκαλέσουμε επιπλέον άγχος αφήνοντάς το σε ένα τελείως άδειο – άγνωστο για αυτό – χώρο.
- Εάν έχετε παιδιά θα πρέπει να τους έχετε μιλήσει πριν την άφιξη του κουταβιού και να τους έχετει ενημερώσει ότι το κουτάβι θα νιώθει άγχος και θα πρέπει να είναι ήρεμα και ευγενικά απέναντί του.
- Όταν φτάσετε στο σπίτι, κατευθύνετε το κουτάβι στο χώρο που έχετε διαμορφώσει ειδικά για εκείνο. Η γνωριμία με όλους τους χώρους του σπιτιού δεν χρειάζεται να γίνει από τις πρώτες ημέρες και μάλιστα θα ήταν καλύτερο να γίνει σταδιακά, αφού έχει νιώσει πρώτα άνετα στο δικό του χώρο.
- Κανονίστε ραντεβού με τον κτηνίατρο και προετοιμάστε το κουτάβι κατάλληλα για την επίσκεψή σας εκεί.
- Εισάγετε το κουτάβι απευθείας στο καθημερινό σας πρόγραμμα και καθιερώστε μια ρουτίνα αρχικά στο φαγητό, στις ώρες του παιχνιδιού και της εκτόνωσης και γενικότερα στις συνήθειές σας, ρουτίνα η οποία αργότερα θα επεκταθεί και στις ώρες της βόλτας. Το πρόγραμμα βοηθάει τόσο στη συμπεριφορά του σκύλου όσο και στην εκμάθηση της τουαλέτας οπότε είναι πολύ σημαντικό να το ακολουθείτε πάντα.
Πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το κουτάβι δε γνωρίζει ακόμα τι θέλουμε από αυτό και θα πρέπει να του δείξουμε σιγά σιγά ποια είναι η επιθυμητή συμπεριφορά και τι επιτρέπεται να κάνει. Η άφιξη του στο σπίτι είναι μια τεράστια αλλαγή και για εσάς και για εκείνο και πρέπει να δώσετε χρόνο και να γνωρίζετε ότι η σωστή σχέση και η εμπιστοσύνη δε χτίζονται σε μια μέρα αλλά είναι αποτέλεσμα υπομονής, επιμονής, συνέπειας και κατανόησης!
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.