Νέος σκύλος; Για σένα νοιάσου και προετοιμάσου
Η Μαριλένα Σαρίδη γράφει για εκείνα τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνεις παρέα με τον νέο σου σκύλο.
- 26/03/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Πριν όμως πάρεις αυτή την τόσο σοβαρή και δεσμευτική απόφαση του να φέρεις το νέο σου σκύλο στο σπίτι, θα ήθελα να γνωρίζεις κάποια πράγματα ώστε να προετοιμάσεις καλύτερα εσένα και την οικογένειά σου για τις κάποιες αλλαγές που θα επέλθουν. Να έχεις στον νου σου, ότι ο μικρός ή μεγάλος σκύλος που θα έρθει δεν είναι δυνατόν ούτε να γνωρίζει τους κανόνες του σπιτιού σου αλλά ούτε και να τους μάθει μέσα σε 1 εβδομάδα. Θέλει ασχολία και υπομονή, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της ζωής του και να κατανοήσει τα όρια και τους κανόνες του νέου του σπιτιού.
Σου παραθέτω λοιπόν κάποια μικρά ή μεγάλα μυστικά σωστής προετοιμασίας πριν την πολυπόθητη άφιξη του μαλλιαρού σίφουνα ώστε να έχεις να λες ότι είσαι ο πιο προνοητικός της παρέας αλλά και ένα πλάνο με τα πρώτα αναγκαία που θα πρέπει να κάνεις μετά την άφιξη του σκύλου σου. Κάποια μπορεί να σου φανούν αυτονόητα. Οκ ναι, καλύτερα όμως να τα ακούσεις όλα απ την αρχή για να πάρεις σημειώσεις και να φτιάξεις σωστά την «του-ντου λίστα» σου.
#1. Προμήθειες, προμήθειες και άλλες προμήθειες
Εδώ αναφερόμουν για το κομμάτι «αυτονόητα» που προανέφερα. Πριν έρθει ο μικρός φίλος σου σπίτι αγαπημένε μου σκυλογονέα, ξέρεις ότι πρέπει να κάνεις μια γενναία επίσκεψη σε ένα κατάστημα με είδη ζώων. Φρόντισε να πάρεις τα βασικά πρώτα απαραίτητα όπως είναι τροφή, πιατάκι φαγητού και νερού, κολάρο σκύλου, οδηγός ή λουρί για να τον βγάζεις βόλτα, μια ταυτότητα με χαραγμένο το όνομά του και το κινητό σου (και ας έχει μικροτσιπ ναι. «Better safe than sorry» που λένε και οι ξένοι), παιχνιδάκια μαλακά και κάποια για να ακονίζει τα δόντια του (ώστε να μην το κάνει στα έπιπλά σου) καθώς και ένα άνετο κρεβάτι όπου θα κοιμάται. Ακούγονται πολλά? Ε κάθε σκύλος όμως πρέπει να έχει και την προίκα του! Για να αποφύγεις κάποια έξοδα, φρόντισε τα πρώτα λουράκια και κρεβατάκια να μην είναι ότι πιο ακριβό βλέπεις στο ράφι γιατί μάλλον θα χρειαστεί να τα αντικαταστήσεις αν μιλάμε για κουτάβι.
#2. Προετοίμασε το σπίτι!
Φρόντισε ώστε το σπίτι σου να γίνει σκύλο-προφυλαγμένο. Τι εννοώ? Καλού κακού, μάζεψε τίποτα φυτά που τυχόν διακοσμούν προκλητικά (για τον σκύλο) το σαλόνι σου. Αν δεν θες να μαζεύεις χώματα και να ψαλιδίζεις μαδημένα φύλλα. Επίσης, σου προτείνω να αποθηκεύσεις τις ακριβές σου μπουχάρες για φέτος. Άστο καλύτερα γιατί τα χαλιά σου μπορεί να γίνουν εύκολα η πρώτη τουαλέτα του νέου σκύλου σου. Αν ο χώρος του σπιτιού σου είναι περίπλοκα δομημένος ή υπερβολικά ενιαίος, σου προτείνω να σκεφτείς που θα είναι ο πρώτος λίγο πιο περιορισμένος χώρος που θα μένει το μικρό μέχρι να μάθει να ζει ελεύθερο μέσα σε όλο το σπίτι. Μπορεί να χρειαστεί να προμηθευτείς ειδικά μωρουδιακά κάγκελα και να τα τοποθετήσεις σε καίρια σημεία. Εγώ απλά σου βάζω ιδέες..
#3. Ήρθε το μικρό; Βουρ για τον κτηνίατρο
Δεν ξέρω από πού μπορεί να θες να πάρεις το μικρό σου (αν και ελπίζω ότι θα είναι από καταφύγιο ή κάποιο φιλοζωικό σύλλογο..) όπως και να έχει θα πρέπει να το πας για έναν έλεγχο και ένα άνοιγμα βιβλιαρίου υγείας σε έναν κτηνίατρο της επιλογής σου, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα το παρακολουθεί. Ο κτηνίατρος οφείλει να κάνει τον πρώτο έλεγχο, τα πρώτα εμβόλια, την αποπαρασίτωση εσωτερική και εξωτερική και να σε ενημερώσει για οτιδήποτε αφορά την υγεία του σκύλου σου. Μην παραλείψεις αυτό το πρώτο ραντεβού και περιμένεις πότε θα πάθει κάτι το μικρό (χτύπα ξύλο) για να το πας. Μέγα λάθος.
#4. Σωστές συστάσεις με άλλα ζώα του σπιτιού.
Αν τυχόν έχεις άλλα ζώα στο σπίτι, μην περιμένεις ότι η πρώτη επαφή θα είναι: «αμολάμε μέσα στο σπίτι και ντάξει μωρέ θα τα βρούνε». Δεν πάει έτσι. Σκέψου και προγραμμάτισε ένα μέρος ουδέτερο όπου θα βρεθούν για πρώτη φορά πριν πάτε στο σπίτι. Άφησέ τα να μυριστούν μεταξύ τους, να πλησιάσουν αν θέλουν το ένα το άλλο και μην τα πιέσεις. Καλό θα είναι να έχουν γνωριστεί βέβαια πριν αποφασίσεις να υιοθετήσεις το δεύτερο ώστε να δεις αν όντως μπορούν να συμβιώσουν και αν το πρώτο σου ζώο είναι αρκετά κοινωνικοποιημένο και διατεθειμένο επομένως να δεχτεί το νέο μέλος στο σπίτι σου (του).
#5. Ξεκίνα την εκπαίδευση από νωρίς!
..και όταν λέω νωρίς, εννοώ από την πρώτη μέρα. Μην κάνεις το λάθος να βρίσκεις χαριτωμένο το μικρό σου όταν σου δαγκώνει τα χέρια, μασάει την άκρη του χαλιού όσο παλιό και αν είναι και να μην σε νοιάζει, όταν κάνει πιπί του παντού και εσύ λες να μην το μαλώσεις επειδή είναι μικρό και δεν καταλαβαίνει. Μην κάνεις αυτά και παρόμοια λάθη γιατί μετά θα μπλέξεις! Από την πρώτη μέρα, χωρίς φωνές και ξυλιές, δείξτου τι επιτρέπεται και τι όχι. Διάβασε πληροφορίες στο ίντερνετ ή απευθύνσου σε έναν ειδικό ώστε να σε βοηθήσει να θέσεις σωστά εσύ τους κανόνες του σπιτιού σου πριν προλάβει το μικρό να θέσει τους δικούς του. Ακόμα και ένα ενήλικο σκυλί χρειάζεται μια καθοδήγηση μέχρι να καταλάβει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει. Δεν θέλει κόπο λοιπόν, θέλει τρόπο.
#6. Φτιάξε το καθημερινό σας πρόγραμμα.
Κάτσε και σκέψου πως είναι τα ωράρια τη δουλειάς σου και της ζωής σου γενικότερα και καλό θα είναι αυτό να το κάνεις πριν τον ερχομό του σκύλου σου, ώστε να δεις ποιες ώρες θα το ταΐζεις και πότε θα βγαίνετε τις βόλτες σας. Τα σκυλιά είναι πλάσματα που αγαπούν την ρουτίνα. Πρέπει να ξέρουν πότε είναι να φάνε και πότε δεν είναι να φάνε, πότε πάνε βόλτα και πότε απλά περιμένουν σπίτι για να πάνε βόλτα. (Ενδιάμεσο μάλλον δεν υπάρχει..) Μέσω της βόλτας κιόλας, θα μπορέσεις να ρυθμίσεις και την τουαλέτα του. Έτσι δεν θα έχεις ατυχήματα στο σπίτι και θα έχεις ένα ευτυχισμένο και καλοκουρδισμένο σκύλο!
#7. Εξασφάλισε στον σκύλο σου το δικό του χώρο.
Έχω εξηγήσει αναλυτικότατα εδώ http://www.noupou.gr/articles/pets/kleise-me-se-ena-kloybi-soy-lew/ την σημασία της χρήσης του κέννελ στην ζωή ενός σκύλου. Μην παραλείψεις λοιπόν να προμηθευτείς αυτό το φανταστικό εργαλείο πριν ακόμα από την απόκτηση του σκύλου σου. Μάθε τον να μένει μέσα όταν εσύ θα κοιμάσαι και θα λείπεις ώστε να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και ο σκύλος να είναι ασφαλής και ήρεμος. Μέσω της χρησιμοποίησης του, θα φτάσεις στο σημείο όπου θα έχει μάθει ο μικρός και να μην κάνει ζημιές αλλά και να μένει ελεύθερος μέσα στο σπίτι ακόμα και όταν εσύ θα λείπεις, χωρίς φυσικά να λερώνει μέσα. Μην χρησιμοποιείς το κέννελ σαν τιμωρία γιατί μπορεί να τον κάνεις να το αντιπαθήσει. Και αυτό δεν το θέλεις, πίστεψέ με.
#8. Η υπομονή είναι αρετή. Μεγάλη.
Όπως σου είπα στην αρχή, μην περιμένεις το νέο σου συντροφάκι να τα μάθει όλα με το που έρθει στο σπίτι απλά επειδή θα του έχεις πει 2-3 «Μη!» εσύ. Δεν γίνεται αυτό. Πρέπει να έχεις εκπαιδεύσει τον εαυτό σου από πριν έρθει το μικρό, στην τέχνη της υπομονής και των επαναλήψεων. Είναι ο μόνος τρόπος για να μάθει ο σκύλος σου τι ακριβώς θέλεις από αυτόν. Δείξε πολύ υπομονή για τον πρώτο ειδικά 1,5 μήνα του σκύλου στο σπίτι μέχρι να συνηθίσει το νέο μέρος, τους νέους ανθρώπους και να μπεί σε μια ρουτίνα ζωής. Παράλληλα δείχνε του κάθε μέρα, ξανά και ξανά τι είναι σωστό και τι είναι λάθος με αρκετές επ’ αυτοφώρω διορθώσεις και ασκήσεις. Κοινώς, οπλίσου με υπομονή και επιμονή!
Μέσα σε όλα αυτά τα πολλά ή λίγα, κρίνε εσύ, που σου είπα, μην ξεχάσεις να απολαύσεις τον ερχομό του νέου τετράποδου φίλου σου στην ζωή σου. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή και δεν θα ήθελα να αναλωθείς μόνο στα διαδικαστικά. Ζήσε το, απόλαυσέ το, βρες χρόνο να ασχοληθείς με παιχνίδια μαζί με τον σκύλο και δώσε χρόνο σε αυτή την σχέση ώστε να ωριμάσει και να γίνει ένας από τους πιο δυνατούς δεσμούς της ζωής σου, ο οποίος πίστεψέ με, θα σε σημαδέψει για πάντα. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από την αφοσίωση και την ανιδιοτελή αγάπη που θα λάβεις από τον σκύλο σου. Κάτσε και θα με θυμηθείς..
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook