Οι 5 μύθοι για τα Pit bulls που πρέπει να γνωρίζεις
Οι 5 πιο βασικοί μύθουι γύρω από το όνομα αυτών των στιγματισμένων σκύλων ώστε να μπορέσεις μετά και εσύ να μοιραστείς την γνώση σου σωστά επιτέλους.
- 11/11/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Σε προκαλώ να δοκιμάσεις να ανοίξεις το θέμα «Πίτμπουλ» με όποια παρέα και να βρεθείς ώστε να διαπιστώσεις και μόνος σου την τρομολαγνεία που εμπεριέχουν σχεδόν όλες οι διαστρεβλωμένες και γεμάτες μυθοπλασίες απόψεις των ανθρώπων. Είναι πραγματικά θλιβερό το πόσο βαθιά ριζωμένη είναι η άποψη ότι τα Pit bulls είναι μια αιμοβόρα φυλή σκύλων με δολοφονικά ένστικτα και σαγόνια που κλειδώνουν.
Δυστυχώς, καταλυτικό ρόλο στην προώθηση αυτής της «σατανικής» φύσης των πίτμπουλ έχουν παίξει διάφοροι παράγοντες. Πρωτεύοντα ρόλο θα έλεγα ότι έχει η ανήθικη αναπαραγωγή τους από εγκληματίες (μόνο έτσι θα μπορούσα να τους κατονομάσω sorry) με σκοπό την επίδειξη δύναμης(;) αλλά και την διοχέτευσή τους στο αρρωστημένο «σπορ» των κυνομαχιών. Σαν να μην έφτανε αυτό, τα πίτμπουλ έχουν στοχοποιηθεί από τα ΜΜΕ όσο καμία άλλη φυλή αφού μπορεί να καταγράφονται πολλά περιστατικά δαγκώματος ανά τον κόσμο, όμως αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι σχεδόν αποκλειστικά τα περιστατικά με πίτμπουλ. Τυχαίο; Καθόλου.
Μύθος #1: Η ονομασία Πίτμπουλ αφορά μια ράτσα σκύλων
Υπάρχει μεγάλη σύγχυση όσο αναφορά τον όρο «πίτμπουλ». Ανάλογα με το ποιόν θα μιλήσεις, μπορεί να μάθεις ότι ο όρος αυτός αναφέρεται από 2 έως 5 ή 6 είδη διαφορετικών σκύλων. Όμως, ο πιο ακριβής ορισμός του όρου «πίτμπουλ» αναφέρεται σε 2 μόνο φυλές: Το Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τεριέ (APBT) και το Αμερικάνικο Σταφορντσάιρ Τεριέ (Amstaff). Παρ’ όλα αυτά, μερικοί συμπεριλαμβάνουν και το Σταφορντσάιρ Μπουλ Τεριέ, το Μπουλ Τεριέ, και το Αμερικάνικο Μπουλντόγκ σε αυτή την κατηγορία, επειδή οι φυλές αυτές έχουν παρόμοιο σχήμα κεφαλιού και τύπο σώματος. Βέβαια, ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να ξεχωρίσει την διαφορά ανάμεσα στο Αμερικάνικο Πιτ Μπουλ Τεριέ και σε όλες τις υπόλοιπες φυλές. Έτσι λοιπόν ο όρος «πίτμπουλ» χρησιμοποιείται λανθασμένα και κατ’ επανάληψη για να χαρακτηρίσει σκύλους που μοιάζουν με πίτμπουλ αλλά που δεν ανήκουν σε αυτή την φυλή. Σαν αποτέλεσμα έχει καταλογιστεί πάρα πολύ λανθασμένο φταίξιμο στα πίτμπουλ για πράξεις που δεν έχουν διαπράξει! Δαγκώνει ένας πλατυκέφαλος και μυώδεις σκύλος έναν άνθρωπο; Μα είναι πίτμπουλ φυσικά! Καταλαβαίνεις το μέγεθος του προβλήματος ε;
Μύθος #2: Τα πίτμπουλ είναι κατάλληλα μόνο για κυνομαχίες
Όχι τα πίτμπουλ δεν γεννιούνται έτοιμα να κατασπαράξουν έναν άλλο σκύλο, ζώο ή άνθρωπο. Δυστυχώς αυτή τη «τέχνη» την μαθαίνουν με σκληρή εκπαίδευση από έναν υπάνθρωπο ο οποίος θέλει να τα εκμεταλλευτεί οικονομικά και να τα ρίξει στις αρρωστημένες και παράνομες κυνομαχίες.
Αυτά τα σκυλιά δυστυχώς αναγκάζονται να μάχονται έως θανάτου και όσα δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν αυτό, εγκαταλείπονται (στην καλύτερη των περιπτώσεων) ή θανατώνονται με απάνθρωπους τρόπους. Αυτό σε κάνει να αναρωτιέσαι λοιπόν για το ποιος είναι ο αιμοβόρος. Ο σκύλος ή άνθρωπος πίσω από την εκπαίδευσή του;
Μύθος #3: Τα πίτμπουλ έχουν σαγόνια που κλειδώνουν
Αυτός ο μύθος, όπως και πολλοί άλλοι, είναι απολύτως ψεύτικος. Δεν υπάρχει τίποτα το μοναδικό στην ανατομία των σαγονιών του πίτμπουλ. Τα σαγόνια του είναι λειτουργικά ίδια με αυτά οποιασδήποτε άλλης φυλής, και αυτό έχει αποδειχθεί μέσω εξετάσεων από εμπειρογνώμονες όπως ο Dr. Howard Evans (ειδικός στην ανατομία σκύλων) και η Dr. Sandy deLahunta (ειδική νευρολόγος σκύλων) οι οποίοι δηλώνουν κατηγορηματικά (στο Pit Bull Rescue Central) ότι αυτό το «κλείδωμα σαγονιού» δεν υφίσταται για καμία ράτσα σκύλου.
Ο τρόπος που μάχονται τα πίτμπουλ, όπως και τα άλλα Τεριέ, περιλαμβάνει άρπαγμα και τίναγμα. Σίγουρα είναι δυνατά σκυλιά και επομένως έχουν και δυνατούς μυς στα σαγόνια τους αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αν δαγκώσουν δεν θα ελευθερώσουν μετά από το δάγκωμα.
Για άλλη μια φορά θεωρώ πως αυτός ειδικά ο μύθος έχει διαδοθεί χέρι-χέρι μαζί με την γενικότερη κακή φήμη των πίτμπουλ.
Μύθος #4: Τα πίτμπουλ είναι εκ φύσεως επιθετικά, κακά και επικίνδυνα σκυλιά
Τα πίτμπουλ δεν είναι γονιδιακά επιθετικά. Όταν γεννιούνται είναι ακριβώς όπως είναι ένα οποιοδήποτε κουτάβι. Σίγουρα είναι ενεργητικά και πολύ δυνατά σκυλιά αλλά ταυτόχρονα είναι πολύ τρυφερά. Κάτι που ο περισσότερος κόσμος δεν φαντάζεται. Πολλά, πολλά χρόνια πίσω, τα πίτμπουλ θεωρούνταν «4άποδες νταντάδες» εξαιτίας της τρομερής αφοσίωσης και τρυφερότητας προς τους κηδεμόνες τους. Πολλές φορές τα έβαζαν να κοιμούνται κάτω από τις κούνιες των μωρών για να τα προσέχουν! Αυτό το ήξερες;
Τα πίτμπουλ μπορεί να γίνουν βίαια και επικίνδυνα αν τα κακοποιήσεις, τα παραμελήσεις, δεν τα εκπαιδεύσεις σωστά και τα χρησιμοποιήσεις για ανεύθυνη και συνεχή αναπαραγωγή. Κατά τον ίδιο τρόπο όμως, θα καταστρέψεις ένα σκύλο οποιασδήποτε ράτσας!
Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πως παρά το γεγονός ότι μια φυλή χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τα ζώα της ίδιας φυλής μπορεί να διαφέρουν αρκετά. Μερικοί σκύλοι είναι θαρραλέοι, ενώ άλλοι είναι δειλοί. Μερικοί είναι πεισματάρηδες, ενώ άλλοι είναι καλόβολοι. Ορισμένοι είναι κοινωνικοί, ενώ άλλοι είναι επιφυλακτικοί. Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι διαθέτουν μοναδικές προσωπικότητες. Έτσι λοιπόν κάθε πίτμπουλ είναι διαφορετικό αλλά όλα τους γίνονται οι καλύτεροι σύντροφοι για μια οικογένεια!
Μύθος #5: Τα πίτμπουλ έχουν στο ενεργητικό τους τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη φυλή
Τα στατιστικά δαγκώματος ανθρώπων είναι δύσκολο να μετρηθούν με ακρίβεια. Όπως προανέφερα, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν ένα πραγματικό Αμερικάνικο πίτμπουλ τεριέ ή ένα Άμσταφ από άλλες φυλές σκύλων και μπερδεύονται. Έτσι λοιπόν πολλά καταγεγραμμένα δαγκώματα ή επιθέσεις σκύλων σε ανθρώπους προστίθενται στα στατιστικά στοιχεία των σκύλων που έχουν εσφαλμένα αναγνωριστεί σαν Πίτμπουλ. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό λοιπόν καταλαβαίνεις πως ο πραγματικός αριθμός των επιθέσεων που οφείλεται σε Αμερικανικά Πίτμπουλ τεριέ είναι σημαντικά χαμηλότερος από ότι αναφέρεται.
Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ιστορία, θέλω να συγκρατήσεις ξεκάθαρα στο μυαλό σου πως όλα τα πίτμπουλ δεν είναι κακά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δύσκολα πίτμπουλ, όπως υπάρχουν και δύσκολα λαμπραντόρ ή λυκόσκυλα ή μπόξερ ή τσιουάουα ρε αδερφέ! Το σημαντικό είναι να καταλάβεις πως ένα πίτμπουλ αποτελεί έναν απεριόριστα δοτικό σύντροφο αρκεί να του αφιερώσεις τον χρόνο που απαιτεί και να του δείξεις τον σεβασμό και την αγάπη που χρειάζονται. Για αυτό το λόγο, την επόμενη φορά που θα δεις ένα πίτμπουλ, μην αποτραβηχτείς λες και είδες κατσαρίδα, (sorry κατσαρίδα αλλά ίου) δώσε του μια ευκαιρία. Είμαι σίγουρη ότι θα εκπλαγείς ευχάριστα.
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook.