Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να μάθει ο σκύλος σου
Η Μαριλένα Σαρίδη δεν θέλει να αφήνεις τον σκύλο σου 'αναλφάβητο'. Διάβασε και θα καταλάβεις.
- 15/05/2016
- Κείμενο: NouPou.gr
Φαντάζομαι πως διάβασες τον τίτλο και είπες από μέσα σου: «Άλλο ένα άρθρο για το δάγκωμα σκύλου..» ή «Πάλι να διαβάσω για την εκπαίδευση τουαλέτας; Έλεος!» Κοίταξε να δείς, αυτά τα θέματα είναι όντως πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα με τον σκύλο σου και γι αυτόν ακριβώς τον λόγο, τα έχεις χιλιοδιαβάσει. Σωστά;
Γι’ αυτό λοιπόν θα ήθελα να σου προσφέρω μια νέα τροφή για σκέψη και να σου μιλήσω για κάτι που ίσως να μην έχει περάσει απ’ το μυαλό σου καθόλου, σαν κάτι που θα έπρεπε να μάθει ο σκύλος σου. Είσαι έτοιμος; Πώς να ζητάει αυτό που θέλει. Ναι ναι, καλά διάβασες. Πώς να μάθεις εσύ στον σκύλο σου, να ζητάει αυτό που θέλει αλλά με τον σωστό τρόπο.
Σε κούφανα;
Αν έχεις παιδί ή παιδιά θα έχεις ήδη κατανοήσει (πιο πλήρως δεν πάει) την σημασία του να μαθαίνεις στα παιδιά σου να ζητάνε κάτι με κόσμιο τρόπο. Ένα παιδί δεν γίνεται να ρίχνει καρπαζιές ή αγκωνιές στους γονείς του όταν π.χ θέλει να φάει και αυτό ένα κομμάτι πίτσα. Προφανώς. Ένα παιδί επίσης δεν πρέπει να αδειάζει τα ράφια σε ένα μαγαζί και να απαιτεί να αγοραστούν όλα.
Ενώ είναι απολύτως λογικό οι γονείς να φροντίζουν να μαθαίνουν στα παιδιά τους τρόπους λοιπόν, απ’ την αλλή λίγοι φρόντιζουν να μαθαίνουν το ίδιο στον σκύλο τους.
Ένας σκύλος που δεν έχει μάθει να φέρεται σωστά όταν θέλει κάτι, έχει σαν αποτέλεσμα αυτό που σίγουρα έχεις δει και εσύ ο ίδιος σε σπίτι φίλου σου ή συγγενή σου. (Στο δικό σου σπίτι φυσικά αυτά δεν συμβαίνουν..!) Σκύλος να γαυγίζει ακατάσχετα στον κηδεμόνα του γιατί απλά θέλει προσοχή, να ανεβάζει διαρκώς την πατούσα του πάνω στο πόδι ή στον καναπέ, σπρώχνοντας ακόμα, προκειμένου να φάει καμιά λιχουδιά και γενικώς να χρησιμοποιεί το σώμα του και την φωνή του προκειμένου να περάσει αυτό που θέλει. Σου θυμίζει κάτι;;
Οι λόγοι που τα κάνει όλα αυτά είναι γιατί μπορεί και γιατί έχει δεί ότι πιάνουν. Επόμενως γιατί όχι;
Πάμε τώρα στο ψητό.
Επειδή ο σκύλος σου (ας υποθέσουμε ότι ο δικός σου κάνει όλα τα παραπάνω, που δεν τα κάνει φυσικά, αλλά λέμε τώρα..) δεν μπορεί να μιλήσει ώστε να σου πει: «Με συγχωρείς πατέρα/μητέρα, μήπως παρακαλώ θα μπορούσες να μου δώσεις μια λιχουδιά γιατί θα το ήθελα πολύ αυτή την στιγμή;» Επειδή λοιπόν αυτό δεν γίνεται, κάπως θα πρέπει να μάθει να το ζητάει ευγενικά. Ο τρόπος φυσικά είναι μέσω εκπαίδευσης. Προς ευχαρίστησή σου, δεν θέλει καμία απίθανη και περίπλοκη εκπαιδευτική ρουτίνα αλλά απλές ασκήσεις υπακοής.
Μην μου πεις ότι ο σκύλος σου δεν ξέρει να κάνει την εντολή «Κάτσε» . Αν δεν.. κάνε στον εαυτό σου και σε αυτόν την χάρη και μάθε του την. Μα είναι σαν να αφήνεις τον σκύλο σου αναλφάβητο!
Συνεχίζω λοιπόν, θεωρώντας ότι ο σκύλος σου γνωρίζει αυτή την βασική εντολή. Θα ήθελα την ώρα του φαγητού του να μην αφήσεις απλά το πιάτο κάτω, αλλά άδραξε την ευκαιρία να βάλεις μία εντολή σε αυτή την διαδικασία. Κρατώντας το μπολ του φαγητού του, ζήτα του να κάτσει και εφόσον είναι καθιστός και ήρεμος, τότε άφησε το φαγητό του κάτω. Αν είστε πιό προχωρημένοι, θα ήθελα να ζητήσεις στον σκύλο σου πρώτα να κάτσει και μετά να μείνει εκεί μέχρι να του πείς ok ώστε να ελευθερωθεί και να φάει. Σταδιακά «παίξε» λίγο με το χρονικό διάστημα του «μείνε» ώστε να μην ξέρει πότε θα ελευθερωθεί ο σκύλος σου. Μην γίνεις δηλαδή τόσο προβλέψιμος γιατί απ’ την ανυπομονησία του μπορεί να σπάσει την εντολή εύκολα.
Σε άλλη φάση τώρα, θυμάσαι τι σου είχα πεί τότε στο Μάθε πως θα βγάζεις το σκύλο σου βόλτα αντί να σε βγάζει αυτός; Εκεί που σου έγραφα πως για να βγείς από το σπίτι, θα πρέπει να ζητάς στον σκύλο σου να κάτσει και μετά να βγαίνετε; Ε αυτό λοιπόν αν δεν το κάνεις ήδη, θέλω να ξεκινήσεις να το κάνεις. Τα σκυλιά μαθαίνουν εύκολα (αν είσαι συστηματικός), επομένως μπορεί ο σκύλος σου να μάθει ότι όταν είναι όρθιος και ανυπόμονος, η πόρτα μπροστά του κλείνει, ενώ όταν κάθεται, ανοίγει! Απίθανο ε;
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο όπου οι καλοί τρόποι θα ήταν πολύ (πολύ) χρήσιμοι είναι κατά την είσοδο σου στο σπίτι. Εκεί που ο μικρός κανιβαλάκος σου πηδάει πάνω σου, από την χαρά του φυσικά, ώστε να σε χαιρετίσει. Θα ήταν φρόνιμο πλέον να τον αγνοείς όσο επιδίδεται στην χορογραφία αυτή γύρω σου, να του γυρνάς την πλάτη και να του ζητάς να κάτσει. Μόλις το κάνει, τότε να γυρνάς και να τον επιβραβεύεις. Σιγά σιγά θα πιάσει το νοήμα και θα μάθει τον σωστό τρόπο να σε υποδέχεται. Ο σκύλος σου δεν είναι χαζός. Να το θυμάσαι αυτό!
Το «κάτσε» δεν είναι ο μοναδικός καλός τρόπος ο οποίος μπορεί να μάθει σκύλος σου ότι του αποφέρει λιχουδιές και επιβραβεύσεις. Υπάρχει και το «κάτω» (το ξάπλα δηλαδή) καθώς και όλων των ειδών τα κολπάκια όπως το να δίνει το χέρι του και λοιπές ζογκλερικές κινήσεις. Χρόνο να έχεις να του μαθαίνεις πράγματα! Επομένως η επιλογή είναι δική σου. Αυτό που θα ήθελα να μην ξεχνάς όμως είναι να εναλλάσεις τις εντολές γιατί αν ζητάς συνέχεια την ίδια, ε καταντάει βαρετό και μπορεί να καταλήξεις να έχεις έναν σκύλο ο οποίος κάθεται πάντα και παντού σαν να έχει εγκεφαλική βλάβη!
Οι καλοί τρόποι σε έναν σκύλο είναι κάτι το οποίο θα εκτιμηθεί δεόντως από εσένα αρχικά και μετέπειτα από την οικογένειά και τους φίλους σου. Το γιατί είναι προφανές νομίζω. Παράλληλα όμως η διαδικασία εκμάθησης θα είναι και μια θαυμάσια ευκαιρία να δεθείς ακόμα περισσότερο με τον σκύλο σου και να αναπτύξεις μια υγιή σχέση υπακοής και εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σου. Μην χάνεις χρόνο λοιπόν, ξεκίνα να του μαθαίνεις το savoir vivre από σήμερα!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή απ’ την σελίδα της στο Facebook