Πριν υιοθετήσω έναν σκύλο: Ο απόλυτος οδηγός
Μέσα από τη νέα του στήλη στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* αναλύει διεξοδικά το θέμα της υιοθεσίας: Τα έξοδα, ο χρόνος, οι «παγίδες» και πολλά ακόμη που δεν είχες σκεφτεί, αλλά πρέπει πρώτα να απαντήσεις στον εαυτό σου για να είσαι σίγουρος πως πράγματι μπορείς να υιοθετήσεις έναν σκύλο.
- 19/12/2020
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Το κείμενο που ακολουθεί ίσως σου φανεί μεγάλο, αλλά, αν σκέφτεσαι να υιοθετήσεις έναν σκύλο, είναι προτιμότερο να το διαβάσεις πριν βρεθείς μπροστά σε υιοθεσία… βουνό.
Ζούμε σε μια χώρα με αριθμούς αδέσποτων που πλησιάζουν τα 3.000.000. Είναι πάρα πολύ εύκολο να βρεις ή να υιοθετήσεις έναν σκύλο ή ακόμα και να αγοράσεις. Εμείς, στον ΣΠΑΖ, το βλέπουμε λίγο διαφορετικά και παραθέτουμε κάποια ερωτήματα τα οποία μπορεί να κάνει ο καθένας στον εαυτό του πριν επικοινωνήσει μαζί μας ή με οποιοδήποτε άλλο σωματείο για να υιοθετήσει ένα ζώο.
Η υιοθεσία δεν είναι υποχρεωτική, όταν όμως αποφασίσεις να αποκτήσεις έναν σκύλο, έχεις την υποχρέωση να διαβάσεις, να ακούσεις και να μάθεις τι υποχρεώσεις έχεις και τι ανάγκες έχει εκείνος.
Ερωτήσεις προς όλους:
-Το πιο βασικό. Γιατί θέλεις σκύλο;
– Είσαι έτοιμος-η να διαμορφώσεις το χρόνο σου διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι τώρα; Το ωράρια σου (κοινωνικά, εργασία) επιτρέπουν την απόκτηση ενός σκύλου;
– Έχεις σκεφτεί τι θα γίνει με τον σκύλο αν θέλεις να πας διακοπές ή χρειαστεί να φύγεις κάποιες ημέρες;
– Ζεις μόνος-η; Οι υπόλοιποι στο σπίτι είναι σύμφωνοι με την απόκτηση σκύλου; Αν νοικιάζεις, ο ιδιοκτήτης επιτρέπει κατοικίδια;
-Είσαι έτοιμος-η για παραπάνω τρίχες και σκόνη στο σπίτι; Υπάρχει κάποιος με θέματα αλλεργίας στο σπίτι;
– Υπάρχουν εντάσεις και τσακωμοί στο σπίτι σου; Τέτοιο περιβάλλον μπορεί να στρεσάρει πολύ ένα σκύλο.
– Υπάρχει κάποιος-α (ενήλικος) που θα αναλάβει την καθημερινή βόλτα του σκύλου;
– Έχεις άλλο σκύλο; Αν ναι, είσαι σίγουρος-η ότι θα δεχτεί έναν νέο σκύλο; Είναι στειρωμένος ο σκύλος που έχεις; Είναι ενημερωμένα τα ιατρικά του; Έχεις αρκετό χρόνο για εκείνον;
Άλλες ερωτήσεις:
-Πώς έχεις φανταστεί τον σκύλο και τη συμβίωση με τον σκύλο; Είσαι άνθρωπος του έξω και της φύσης και της βόλτας και του βουνού ή είσαι άνθρωπος του καναπέ;
– Αν σκέφτεσαι να αποκτήσεις νεαρό σκύλο, έχεις τον χρόνο και την υπομονή που χρειάζεται για να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες του; Χρειάζονται πολλές επαναλήψεις, πέρασαν οι εποχές που χτυπούσε ο κόσμος το κουτάβι με την εφημερίδα αν λέρωνε μέσα.
-Είσαι διατεθειμένος-η να δουλέψεις με έναν σκύλο που έχει κάποια θέματα ή θέλεις έναν «εύκολο» σκύλο;
-Υπάρχουν παιδιά στο περιβάλλον; Είναι σημαντικό να αποκτήσεις ένα σκύλο που θα είναι καλός με παιδιά;
Τα έξοδα ενός σκύλου
-Οι ενήλικοι σκύλοι που δίνονται για υιοθεσία δίνονται στειρωμένοι, πρόσφατα αποπαρασιτωμένοι και με πρόσφατες εξετάσεις και εμβολιασμένοι. Δεν υπάρχει κάποια χρέωση, μπορείς όμως να κάνεις κάποια δωρεά (αν θέλεις) η οποία θα βοηθήσει τον ΣΠΑΖ να βοηθήσει κάποιο επόμενο σκύλο.
-Αν υιοθετήσεις ένα κουτάβι, είσαι υποχρεωμένος/η να το στειρώσεις περίπου στο έτος.
Ένας σκύλος έχει κάποια πάγια έξοδα, κάποια από αυτά είναι:
-Το φαγητό του
-Η μηνιαία αποπαρασίτωση
-Περιλαίμια, οδηγοί (λουριά), ταυτότητα, σακουλάκια για κακά (πολλά!)
-Crate ή πάρκο, κρεβάτι
-Παιχνίδια
-Κούρεμα ή μπάνιο
-Ετήσιος εμβολιασμός και εξετάσεις
Άλλα έξοδα που μπορεί να προκύψουν είναι:
– Μαθήματα με κάποιον επαγγελματία εκπαιδευτή (όχι το φίλο μας τον Μπάμπη που διάβασε στο ίντερνετ)
– Κτηνιατρικά έξοδα λόγω ατυχήματος
Χρόνος: Το μεγάλο Χ.
– Οι ενήλικοι σκύλοι χρειάζονται ιδανικά 3 βόλτες την ημέρα. Αν ο τρόπος και οι ρυθμοί της ζωής σου δεν τις επιτρέπουν, θα πρέπει να κάνει τουλάχιστον 2 μεγάλες βόλτες και θα πρέπει να βρεις τρόπο να τον απασχολήσεις για τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας. Είναι άδικο να ζητήσουμε από ένα σκύλο να κάθεται 23 μόνος και να μην κάνει ζημιές, να μη γαβγίζει κλπ.
– Τα κουτάβια χρειάζονται τουλάχιστον 4 ή 5 βόλτες, είναι ο μόνος τρόπος να μάθουν την τουαλέτα τους. Επίσης, τα κουτάβια στην ηλικία των 2 με 4 μηνών δαγκώνουν και οι δαγκωνιές τους πονάνε!
– Οι ενήλικοι σκύλοι μπορούν να φάνε δύο φορές την ημέρα, τα κουτάβια χρειάζονται περισσότερα γεύματα.
– Υπάρχουν σκύλοι με διαφορετικά επίπεδα ενέργειας, άλλοι χρειάζονται μεγαλύτερη βόλτα και εκτόνωση άλλοι ικανοποιούνται με λιγότερη ώρα.
– Ο σκύλος σου κάποια στιγμή θα γεράσει, ίσως χρειαστεί να του διαθέσεις περισσότερο χρόνο, ίσως χρειάζεται φάρμακα σε συγκεκριμένες ώρες, ίσως χρειαστεί συχνές επισκέψεις σε κτηνίατρο. Τα γηρατειά φέρνουν άλλα θέματα, πχ άνοια, ακράτεια. Θα έχεις την υπομονή και το χρόνο να ανταπεξέλθεις;
Άλλες πληροφορίες:
– Μη «τσουβαλιάζεις» τις φυλές και τους σκύλους. Πχ ό,τι μπεζ μεσαίο μέγεθος δεν είναι λαμπραντόρ και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχει χαρακτηριστικά της φυλής. Ό,τι άσπρο και μικρό δεν είναι κανίς ή μαλτέζ, ό,τι μαύρο δεν είναι Βέλγικο λυκόσκυλο, ό,τι μπεζ μικρό δεν είναι κοκόνι, ό,τι τρίχρωμο μπιγκλ, ό,τι με μακριά αυτιά κυνηγόσκυλο, ό,τι ανοιχτό καφέ Ροδεσιανό κ.ο.κ
-Μην πάρεις την απόφαση να υιοθετήσεις βασιζόμενος/η σε συναίσθημα ή συναισθηματισμούς ή ακόμα και σε ενθουσιασμό. Σκέψου μακροχρόνια και όχι επιπόλαια. Πάντα και παντού θα υπάρχουν σκύλοι σε άσχημη κατάσταση και με ανάγκες, το θέμα είναι να κάνουμε τη ζωή τους και τη δική μας καλύτερη, όχι πιο δύσκολη και σίγουρα όχι να ζουν μόνα ή απομονωμένα σε ένα μπαλκόνι ή σε μία αυλή.
-Μη φοβηθείς να δώσεις την ευκαιρία σε έναν ενήλικο σκύλο ή ακόμα και σε ένα γεροντάκι. Δεν υστερούν σε τίποτα, μαθαίνουν τα πάντα και προσαρμόζονται και δείχνουν κάθε μέρα απέραντη ευγνωμοσύνη.
7 ακόμα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την υιοθεσία ενός σκύλου
- Θα ξοδέψεις χρήματα. Ακόμα και αν έχεις υπόψιν ένα νούμερο, να ξέρεις πως δεν θα είναι αυτό.
- Νομίζεις ότι έχεις ή ότι θα έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο; Δεν θα έχεις, θα τον έχει ο σκύλος.
- Η εκπαίδευση δεν είναι στον αυτόματο, δεν την κάνει άλλος και δεν αφορά μόνο τον σκύλο. Αφορά και τους δύο σας, κάθε μα κάθε μέρα.
- Δεν θα είναι όλα ρόδινα. Θα υπάρχει κάποιος που θα τον/την κακομαθαίνει, κάποιος που χαλάει το πρόγραμμα, τα όρια, κάποιος που δίνει παραπάνω λιχουδιές. Εκτός αν μένεις μόνος-η.
- Ξέχασε αυθόρμητα Σαββατοκύριακα, ξενύχτια και ύπνους αλλού.
- Είχες ξανά σκύλο; Ξέρεις από σκύλους; Ξέχασε ό,τι ήξερες, ένας νέος σκύλος δεν θα είναι σαν αυτόν που είχες και τα πράγματα δεν θα είναι όπως τα γνώριζες.
- Δεν θα είναι σε καμία περίπτωση αυτό που περίμενες. Θα υπάρξουν καλές στιγμές, θα υπάρξουν και κακές στιγμές. Θα κουραστείς, θα απογοητευθείς, θα νευριάσεις, αλλά επίσης θα γελάσεις, θα χαρείς, θα αγαπήσεις και, κυρίως, θα αγαπηθείς πολύ.
Περί ΣΠΑΖ
Τέλος, σε ό,τι αφορά τις υιοθεσίες που κάνει ο ΣΠΑΖ, παρακαλούμε έχετε υπόψιν τα εξής:
– Δεν κάνουμε έλεγχο στους ανθρώπους. Αν αισθανόμαστε ότι πρέπει να ελέγξουμε κάποιον δεν υπάρχει η σχέση η οποία επιθυμούμε και επιδιώκουμε (πολλές επιτυχημένες υιοθεσίες θα σας το επιβεβαιώσουν). Κάνουμε συζήτηση, ενημέρωση, παρέα. Δεν γινόμαστε φορτικοί, γινόμαστε φίλοι.
– Δεν δίνουμε σκύλους για υιοθεσία εκτός Αττικής. Ο άνθρωπος που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει έναν σκύλο από εμάς θα πρέπει να έρθει να τον δει, να τον δούμε και εμείς και να συζητήσουμε όλα τα παραπάνω. Δεν στέλνουμε σκύλους, πολύ ευχαρίστως να σας στείλουμε λουλούδια και να σας κατευθύνουμε προς τα τοπικά σας σωματεία και τους εθελοντές, για να βοηθήσετε ένα πλάσμα κοντά σας.
– Δεν δίνουμε σκύλους σε σπίτια όπου υπάρχουν σκύλοι μη στειρωμένοι, χωρίς τσιπ και χωρίς ό,τι άλλο προβλέπει ο νόμος. Αν δεν έχετε χρήματα να στειρώσετε το ζώο σας, σίγουρα δεν θα έχετε χρήματα να φροντίσετε ένα δεύτερο.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.