Αδέσποτες γάτες: Η σημασία της στείρωσης και το προγραμμα του Δήμου Γλυφάδας
Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* γράφει για το μεγάλο θέμα της στείρωσης των αδέσποτων γατιών, εξηγώντας τα τρία σημαντικά πράγματα που κάθε φιλόζωος πρέπει να κάνει, για να διατηρούνται οι γατοαποικίες υγιείς.
- 20/03/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Οι αδέσποτες γάτες στον Δήμο Γλυφάδας, όπως και σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας, είναι ένα καθημερινό θέαμα: γάτες στους κάδους, γάτες στις πυλωτές και στους κήπους, γάτες χτυπημένες από αυτοκίνητο, γάτες να κυνηγιούνται από σκυλιά, γάτες φοβισμένες και τρομαγμένες. Την περίοδο της αναπαραγωγής, που δυστυχώς κρατάει πολλούς μήνες, θηλυκές γάτες να τρέχουν εξαντλημένες να ξεφύγουν από τα πολλά αρσενικά που τις κυνηγούν, αρσενικοί γάτοι με πληγές και αίματα από τους καυγάδες που προκύπτουν κατά τη «διεκδίκηση» της θηλυκής, γάτες να πετάγονται από το πουθενά και ατελείωτα ουρλιαχτά-κάλεσμα ζευγαρώματος.
Πολλοί μας ρωτάνε τι μπορούν να κάνουν για τα γατιά που έχουν στη γειτονιά τους, στον κήπο τους, στην πολυκατοικία τους και πολλοί είναι αυτοί που απαιτούν να έρθει η «φιλοζωική να τα μαζέψει». Άλλες -πολλές- φορές γινόμαστε μάρτυρες πινακίδων που απειλούν με φόλες αν δε μαζέψει η/ο φιλόζωη/-ος που ταϊζει τα «γατιά του».
Πως όμως έχει δημιουργηθεί το πρόβλημα, πόσο υπεύθυνοι είμαστε όλοι και τι κάνουν οι δήμοι και οι φιλοζωικές για το θέμα των στειρώσεων; Ας ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο σημαντικά και αμφισβητούμενα θέματα.
Η στείρωση
Η στείρωση είναι ο μόνος τρόπος να ελεγχθεί και να περιοριστεί ο υπερπληθυσμός των αδέσποτων, είτε μιλάμε για γατιά είτε για σκυλιά. Μιλώντας συγκεκριμένα για γατιά, από μία αστείρωτη γάτα και τους απογόνους της θα γεννηθούν σε 7 χρόνια 420.000 γατάκια! Η στείρωση είναι το μεγαλύτερο δώρο που μπορεί κάποιος να κάνει σε ένα αδέσποτο. Οι γάτες και οι γάτοι ταλαιπωρούνται πολύ τις περιόδους αναπαραγωγής. Αδυνατίζουν, αρρωσταίνουν (επειδή πέφτει το ανοσοποιητικό τους), σκοτώνονται από αυτοκίνητα στο κυνήγι του ζευγαρώματος. Προστατέψτε τις γάτες που φροντίζετε στειρώνοντάς τες. Συντηρήστε μία υγιή, σταθερή σε αριθμούς γατοαποικία. Στειρώστε τις γάτες που ταΐζετε.
61/365Αγαπάτε (κατ)αλλήλους
Δημοσιεύτηκε από ΣΠΑΖ ( Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ,SPAZ Greece) στις Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021
Ο Δήμος Γλυφάδας, σε συνεργασία με τον ΣΠΑΖ, έχει πρόγραμμα για τα αδέσποτα από το 2016 και μέσα σε αυτά τα 5 χρόνια έχουν στειρωθεί πάνω από 1.750 γατιά ενώ άλλα τόσα έχουν στειρωθεί με τη συνεισφορά ιδιωτών. Οι γάτες είναι χιλιάδες, δεν υπάρχει η δυνατότητα να στειρωθούν όλες και σίγουρα όχι από τις δύο εθελόντριες του ΣΠΑΖ (γιατί πρέπει να τονίσουμε για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΠΑΖ στελεχώνεται από εθελοντές και όχι υπαλλήλους, εθελοντές με δική τους ζωή, με δουλειές, με οικογένειες, με προβλήματα και δεν μπορούν να είναι πανταχού παρόντες) οι οποίες τρέχουν να τις πιάσουν με ειδικά κλουβιά και γατοπαγίδες, να τις πάνε στον γιατρό, να τις πάρουν από τον γιατρό και να τις επανεντάξουν. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τη δυσκολία του να πιάσεις ένα αδέσποτο γατί, τα οποία κατά πλειοψηφία είναι φοβισμένα και κατά συνέπεια άγρια, η διαδικασία ολόκληρη είναι αρκετά χρονοβόρα.
Το πρόγραμμα του Δήμου μπορεί να καλύψει συγκεκριμένο αριθμό ζώων. Κάθε χρόνο στειρώνονται πάνω από 400 γάτες. Η διαδικασία έχει ως εξής:
Οι κάτοικοι κάνουν αίτημα στον Δήμο (μέσω της εφαρμογής fixmycity ή καλώντας στο 15464) αναφέροντας:
- πόσες θηλυκές (και αν υπάρχουν έγκυες).
- αν είναι υγιείς (δεν φτερνίζονται/έχουν μύξες). Σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει πρώτα να γίνει καλά η γάτα και μετά να στειρωθεί.
- αν μπορούν να τις πιάσουν μόνοι τους και να τις πάνε σε γιατρό που συνεργάζεται στο πρόγραμμα ή χρειάζονται βοήθεια ώστε να έρθουν με γατοπαγίδες και ειδικά κλουβιά για να πιαστούν τα άγρια γατιά.
- διεύθυνση που βρίσκονται οι γάτες.
- όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο του κάτοικου.
Η υπεύθυνη του προγράμματος από τον Δήμο θα επικοινωνήσει μαζί τους το συντομότερο δυνατόν για να δρομολογηθεί η στείρωση.
Πολύ χρήσιμο θα ήταν επίσης εάν οι φιλόζωοι που θέλουν να στειρώσουν τις γάτες που φροντίζουν προσπαθήσουν να συγκεντρώσουν ένα χρηματικό ποσό από την πολυκατοικία ή/και τη γειτονιά, προκειμένου να συνεισφέρουν οικονομικά και να καλύψουν το κόστος των στειρώσεων. Αυτό θα δώσει μια «ανάσα» στο περιορισμένο κονδύλι του Δήμου ενώ θα επισπευσθεί και η διαδικασία των στειρώσεων.
Οι φιλόζωοι συμπολίτες μας που ταΐζουν τις γάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μια βασική αιτία του υπερπληθυσμού των γατιών είναι ότι ταΐζουμε χωρίς να στειρώνουμε. Μια υγιής γάτα μπορεί να κάνει μέχρι και 5 ή και παραπάνω γατάκια σε κάθε γέννα ξεκινώντας από την ηλικία των 6 μηνών, ενώ η εποχή ζευγαρώματος διαρκεί από τον Φεβρουάριο έως και Σεπτέμβριο, οπότε μπορεί να κάνει και παραπάνω από μια γέννα τον χρόνο!
Η λύση φυσικά δεν είναι να μην ταΐζουμε. Η λύση είναι το τρίπτυχο ΣΙΤΙΣΗ – ΣΤΕΙΡΩΣΗ – ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ.
Σίτιση και αποπαρασίτωση
Στο θέμα της σίτισης θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι πολύ σημαντικό οι αδέσποτες γάτες να βρίσκουν σε καθημερινή βάση τροφή ειδική για γάτες. Δεν θα πρέπει να πετάμε υπολείμματα από τα φαγητά μας, καθώς το πεπτικό σύστημα των ζώων δεν είναι ίδιο με το δικό μας και δεν μπορούν να μεταβολίσουν τις τροφές μας, ενώ κάποιες τροφές θεωρούνται και επικίνδυνες. Απαραίτητο είναι επίσης και το φρέσκο καθαρό νερό αλλά και η χρήση καθαρών πήλινων μπολ που θα μπαίνει η τροφή. Εκτός του ότι στα ζώα αρέσει να τρώνε από καθαρό πιάτο και όχι από το πεζοδρόμιο ή τον δρόμο, είναι και θέμα σεβασμού των συνανθρώπων μας και υγιεινής. Οι γάτες που δεν χρειάζονται να ψάξουν για τροφή θα κινδυνέψουν λιγότερο από αυτοκίνητα και δεν θα μπουν στα σκουπίδια ψάχνοντας κάτι να φάνε (και βεβαίως τα μισά σκουπίδια θα βρεθούν στον δρόμο).
Δημοσιεύτηκε από ΣΠΑΖ ( Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων ,SPAZ Greece) στις Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2020
Τέλος, ένα ακόμα πολύ σημαντικό θέμα είναι αυτό της αποπαρασίτωσης. Οι γάτες που ζουν έξω υποφέρουν από παράσιτα (σκουλήκια εντέρου και ψύλλους). Για να διατηρήσετε τη γατοαποικία που φροντίζετε υγιή, μειώστε λίγο την τροφή και επενδύστε σε χάπια για τα σκουλήκια και αμπούλες για τους ψύλλους (ιδιαίτερα τους ζεστούς μήνες). Οι υγιείς και στειρωμένες γάτες ούτως ή άλλως χρειάζονται λιγότερη τροφή.
Συνοψίζοντας, εάν ένας κάτοικος της Γλυφάδας θέλει να βοηθήσει τις αδέσποτες γάτες της γειτονιάς του, θα πρέπει να έχει υπόψη του τα τρία προαναφερόμενα ζητήματα: Να ταΐζει υπεύθυνα, να αποπαρασιτώνει τακτικά και να στειρώνει πάντα όσες περισσότερες γάτες μπορεί, είτε σε συνεργασία με κατοίκους της γειτονιάς ή ακολουθώντας τη διαδικασία που περιγράψαμε παραπάνω.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.