Τα 10 μεγαλύτερα λάθη που κάνεις με τον σκύλο σου
Μέσα από τη στήλη του στο NouPou, ο ΣΠΑΖ* εξηγεί ποια είναι τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων. Γιατί δεν αρκεί να τους αγαπάμε, πρέπει και να τους φροντίζουμε σωστά.
- 27/02/2021
- Κείμενο: ΣΠΑΖ
Όλοι, ή οι περισσότεροι τουλάχιστον, κηδεμόνες σκύλων αγαπούν τον σκύλο τους. Όμως αγάπη δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μόνο αγκαλιές και φιλιά. Σημαίνει ευθύνες και υποχρεώσεις επίσης. Διάβασε τα 10 πιο συχνά λάθη και δες για ποια από αυτά είσαι ένοχος κι εσύ.
- Επιλογή λάθος σκύλου – είτε αγορά, είτε υιοθεσία.
Έχουμε πει ξανά ότι η απόκτηση ενός σκύλου πρέπει να γίνεται κατόπιν ώριμής σκέψης και όχι σε συναισθηματικό αναβρασμό. Προτού αποφασίσετε θα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήματα όπως:
- Έχετε το χρόνο και τη φυσική κατάσταση που χρειάζεται για βόλτα, εκτόνωση κτλ;
- Έχετε υπόψιν ότι οι σκύλοι μαδάνε, κάνουν κάποιες ζημιές, αρρωσταίνουν;
- Μπορείτε να υποστηρίξετε οικονομικά ένα σκύλο;
- Ο σκύλος που θα επιλέξετε είναι αυτός που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας;
- Έλλειψη κοινωνικοποίησης
Όλοι οι σκύλοι χρειάζονται κοινωνικοποίηση, όλοι οι σκύλοι χρειάζονται και εκπαίδευση. Πώς θα μάθει ο σκύλος τους «κανόνες» που θα του θέσετε; Τα όρια; Η εκπαίδευση δεν αφορά τους σκύλους με θέματα συμπεριφοράς, αφορά όλους μας.
Η κοινωνικοποίηση, σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο περισσότερος κόσμος, δεν είναι το να είναι ο σκύλος μας καλός με άλλους σκύλους, είναι να έχουμε ένα σκύλο που είναι συνηθισμένος σε όλα τα ερεθίσματα της κοινωνίας όπως παιδιά, άλλους σκύλους, αυτοκίνητα και ποδήλατα, τον αέρα, τις καταιγίδες, χωρίς φοβίες. Η έλλειψη της κοινωνικοποίησης δημιουργεί μη επιθυμητές συμπεριφορές και δεν αφορά μόνο κουτάβια. Ένας σωστά κοινωνικοποιημένος σκύλος μπορεί να κυκλοφορήσει με άνεση σε δημόσιους χώρους, πάρκα, καταστήματα. Είναι πιο ευτυχισμένος.
- Έλλειψη άσκησης, βόλτας
Η βόλτα και η εκτόνωση είναι το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή ενός σκύλου. Η έλλειψή τους δημιουργεί θέματα όχι μόνο συμπεριφοράς αλλά και υγείας. Κάποιοι σκύλοι χρειάζονται περισσότερη και άλλοι λιγότερη, αλλά όλοι την έχουν ανάγκη. Είναι ανήσυχος ο σκύλος σου; Έχει υπερένταση; Κάνει ζημιές; Είναι υπέρβαρος; Όλα αυτά είναι σημάδια ότι χρειάζεται περισσότερη άσκηση.
- Έλλειψη σωστής κτηνιατρικής παρακολούθησης
Ανήκεις μήπως στην κατηγορία των ανθρώπων που περιμένουν να αρρωστήσει ο σκύλος τους πριν πάτε στον κτηνίατρο; Πολλοί κηδεμόνες αποφεύγουν τις επισκέψεις, είτε τις αμελούν είτε τις αναβάλλουν λόγω οικονομικών θεμάτων. Πολλοί σκέφτονται ότι ο σκύλος τους είναι μια χαρά και ότι δεν χρειάζεται να πάει στον κτηνίατρο. Ο ετήσιος έλεγχος όμως, ένα απλό τσεκ απ, μπορεί να προλάβει πολλά θέματα υγείας τα οποία μπορούν να αντιμετωπιστούν νωρίς και ολοκληρωτικά.
- Μη αποπαρασίτωση
Ζούμε σε μία χώρα με πολλούς μήνες ζέστης και υγρασίας. Οι συνθήκες είναι οι κατάλληλες για ψύλλους, τσιμπούρια και τη φλεβοτόμο σκνίπα, υπεύθυνη για τη μετάδοση του καλαζάρ. Όχι, δεν μεταδίδουν τα κουνούπια το καλαζάρ και όχι, δεν το μεταδίδουν όλα τα είδη σκνίπας. Μίλα με τον κτηνίατρό σου και ακολούθησε ένα πρόγραμμα αποπαρασίτωσης, ιδανικά μηνιαίο και ιδανικά για κάθε μήνα του χρόνου. Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία. Μόλις 10 ευρώ το μήνα σώζουν ζωές και προλαμβάνουν πολλά κτηνιατρικά έξοδα.
- Κακή στοματική υγιεινή/Έλλειψη οδοντιατρικής φροντίδας
Πολλοί θεωρούν ότι η άσχημη μυρωδιά από το στόμα του σκύλου τους είναι φυσιολογική, ότι είναι θέμα ηλικίας κλπ. Αυτό είναι τις περισσότερες φορές λάθος. Μπορεί να οφείλεται σε κάτι απλό όπως πέτρα, αλλά μπορεί να είναι και κάτι πιο σοβαρό. Η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα καρδιάς, νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Πρόσεχε τα δόντια του (κυκλοφορούν ειδικές οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες) και προσπάθησε να του δίνεις σωστές και κατάλληλες τροφές.
- Λάθος επιλογή τροφής
Όλες οι τροφές που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι για όλους τους σκύλους. Πριν αγοράσεις κάτι, κοίταξε τη συσκευασία, διάβασε τις πληροφορίες που παρέχονται, δες τα συστατικά, διάβασε τις κριτικές. Να θυμασαι και να έχεις υπόψιν: Τα συστατικά είναι πολύ σημαντικά. Κακής ποιότητας τροφή μπορεί μακροχρόνια να οδηγήσει σε διάφορα θέματα υγείας, πχ δερματικά αλλά ακόμα και καρκίνο.
Επίσης, μην υπερ-ταΐζεις τον σκύλο σου. Το φαγητό δεν είναι αγάπη. Η παχυσαρκία στους σκύλους έχει αυξηθεί κατακόρυφα και προκαλεί και αυτή θέματα υγείας. Η κάθε τροφή αναφέρει τη συνιστώμενη ημερησία ποσότητα. Προμηθεύσου τον κατάλληλο δοσομετρητή και ακολούθησε τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία. Πρέπει επίσης να είμαστε προσεκτικοί με τις λιχουδιές και τα κόκαλα, όπως επίσης με τις ανθρώπινες τροφές, κάποιες από τις οποίες είναι πολύ τοξικές και μπορούν να αποβούν μοιραίες.
- Έλλειψη σωστού οικονομικού προϋπολογισμού
Το να έχεις σκύλο έχει έξοδα. Είτε πρόκειται για τα σταθερά έξοδα, όπως η τροφή, διάφορα είδη (παιχνίδια, λιχουδιές) και τα κτηνιατρικά έξοδα, είτε για έκτακτα όπως εκπαίδευση, φύλαξη για τις ημέρες που θα απουσιάζεις ή επείγοντα, όπως η μια αρρώστια ή ένας τραυματισμός. Ενίοτε τα έξοδα αυτά είναι μεγάλα. Θα πρέπει να είμασττε σίγουροι ότι έχεουμε την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε προκύψει.
- Μη αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς
Πολλές φορές θεωρούμε ότι μια προβληματική συμπεριφορά ενός σκύλου είναι τυχαία και ότι θα «περάσει» από μόνη της. Τα προβλήματα συμπεριφοράς ξεκινάνε απλά και τις περισσότερες φορές κλιμακώνονται και μπορεί να γίνουν πολύ δύσκολα και επικίνδυνα. Το ίδιο συμβαίνει και με τις φοβίες, που τείνουμε να τις ευτελίζουμε και να τις θεωρούμε απλές ενώ στην πραγματικότητα, χωρίς τη σωστή αντιμετώπιση, γίνονται χειρότερες όσο περνάει ο καιρός και οδηγούν σε χειρότερα θέματα συμπεριφοράς ή ακόμα και θέματα υγείας! Μην παραβλέπεις ποτέ τα προβλήματα συμπεριφοράς! Πρόλαβέ τα στην αρχή και συμβουλέψου έναν επαγγελματία εκπαιδευτή προτού ξεφύγουν από τον έλεγχό σου.
- Έλλειψη σωστής προστασίας και σήμανσης του σκύλου
Καθημερινά βλέπουμε πολλές αγγελίες για χαμένα ή ακόμα και κλεμμένα σκυλιά! Έχεις λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και σήμανσης τους σκύλου σου; Κάποια πράγματα είναι απλά και αυτονόητα, όπως το να μην το αφήνεις χωρίς επίβλεψη, δεμένο έξω από κάποιο μαγαζί, ή να τον έχεις στη βόλτα χωρίς οδηγό.
Αν παρ’ όλα αυτά χάσεις τον σκύλο σου ξέρεις τι πρέπει να κάνεις; Ένα από τα σημαντικότερα λάθη ιδιοκτητών σκύλων είναι η έλλειψη σωστής σήμανσης, δηλαδή η έλλειψη ταυτότητας στο περιλαίμιο του σκύλου. Ο σκύλος πρέπει να φοράει πάντα περιλαίμιο με ταυτότητα στην οποία θα αναγράφονται καθαρά το όνομα του σκύλου και ένα ή ακόμα και δύο τηλέφωνα επικοινωνίας. Επιπλέον, θα πρέπει να έχει microchip – το οποίο είναι και υποχρεωτικό από το νόμο. Ακολούθησε λοιπόν αυτά τα απλά αλλά απολύτως απαραίτητα βήματα για να γίνει ο εντοπισμός του σκύλου σου πιο εύκολος στην περίπτωση που χαθεί.
*Ο ΣΠΑΖ (Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων) είναι αναγνωρισμένο μη κερδοσκοπικό σωματείο με έδρα τη Γλυφάδα.