Τα 10 σημάδια που δείχνουν ότι δεν πρέπει να πάρεις σκύλο
Κάθε, μα κάθε, σκύλος αξίζει μια οικογένεια και ένα σπίτι. Όμως αξίζει κάθε άνθρωπος ένα σκύλο;
- 19/05/2017
- Κείμενο: NouPou.gr
Ξέρω τι σκέφτεσαι. «Και ποια είσαι εσύ που θα μου πεις αν θα πάρω σκύλο ή όχι;» Εντάξει είναι λογικό να τσινήσεις με τον τίτλο. Αλλά πίστεψέ με, έχω συλλέξει αρκετά επιχειρήματα πλέον ώστε να μπορώ να σου στοιχειοθετήσω ορθά το θέμα αυτού του άρθρου.
Όσοι με ξέρουν, γνωρίζουν καλά πόσο προωθώ τις υιοθεσίες σκύλων (όχι τις αγορές), πόσο παροτρύνω τον κόσμο να ανοίξει τα σπίτια και τις καρδιές τους για κάποιο παρατημένο κουτάβι ή ενήλικο σκύλο. Όμως, ουκ ολίγες φορές έχω προτείνει σε ανθρώπους, ύστερα από συζήτηση μαζί τους, να υιοθετήσουν μια γλάστρα ή να αρχίσουν κάποιο χόμπι, ώστε να τους αποτρέψω από το να πάρουν ένα σκύλο. Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί αρχικά ότι θα πρέπει να καθαρίζουν, να ταΐζουν, να βγάζουν βόλτα και να παίζουν κα-θη-με-ρι-νά με τον σκύλο τους. Αδυνατούν να καταλάβουν την σημασία της εφ’ όρου ζωής δέσμευσης που αποτελεί ένας σκύλος.
Για να μην βρεθείς λοιπόν στην δυσάρεστη θέση να μετανιώνεις για κάτι που δεν έχει κάρτα αλλαγής (sorry), διάβασε τα παρακάτω σημάδια και αν κάπου αναγνωρίσεις τον εαυτό σου, τότε λυπάμαι, αλλά καλύτερα να μην πάρεις σκύλο.
#1. Θέλεις να πάρεις σκύλο για προστασία. Στο κήπο όμως.
Ναι, θέλεις την προστασία αλλά δεν έχεις σκεφτεί ότι μαζί με την προστασία έρχονται και οι ευθύνες ενός σκύλου, οι βόλτες του και η ευζωία του. Το να πάρεις ένα σκύλο για να τον έχεις παρατημένο στον κήπο σου και δεν πρόκειται να σε προστατέψει (ποτέ) αλλά και δεν ζει ευτυχισμένος ο σκύλος. Ειλικρινά τώρα, πιστεύεις ότι αν θέλει κάποιος να μπει στο σπίτι σου, δεν μπορεί να κοιμίσει ή να ξεκάνει τον σκύλο σου και να μπει μετά ανενόχλητος; Επομένως ποιός ο λόγος; Επένδυσε τα λεφτά σου σε κάτι πραγματικά χρήσιμο και αποδοτικό όπως είναι ένα καλό σύστημα συναγερμού.
#2. Θέλεις το σπίτι σου να αστράφτει από καθαριότητα.
Ε sorry, αλλά αυτό είναι αδύνατο να συμβαίνει με ένα σκύλο που ζει σαν μέλος της οικογένειάς σου, δηλαδή μέσα στο σπίτι. Σίγουρα κάπου θα αφήσει λίγη τρίχα ή κάπου θα πατήσει με μία λερωμένη πατούσα. Ειδικά δε τα κουτάβια τα οποία μέχρι να εκπαιδευτούν ώστε να κάνουν τις ανάγκες τους έξω στην βόλτα, είναι σίγουρο ότι θα σου κάνουν αρκετά ατυχήματα μέσα στο σπίτι. Αν αυτή η σκέψη σε φρικάρει και πιστεύεις ότι δεν θα έχεις την υπομονή για να εκπαιδεύσεις τον σκύλο σου ως προς την τουαλέτα του αλλά ούτε θα έχεις την ανοχή με την αναγκαστική βρωμίτσα που συνοδεύει ένα σκύλο, τότε άστο καλύτερα.
#3. Θέλεις ένα σκύλο που σου φάνηκε «cool».
Αληθινή ατάκα που έχω ακούσει: «Έχω παρακολουθήσει κάτι φοβερά βιντεάκια με …….. (βάλε όποια ράτσα σκύλου θέλεις εδώ) και έχω πορωθεί θέλω να πάρω τέτοιο σκύλο.» Έτσι απλά. 3 Πουλάκια κάθονταν. Καμία έρευνα, καμία ώριμη σκέψη, καμία λογική. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να σχολιάσω κάτι. Καταλαβαίνεις.
#4. Το παιδί σου θέλει σκύλο.
..και ορκίζεται ότι αυτό θα το φροντίζει, αυτό θα το βγάζει βόλτες και θα το ταΐζει. Ok, μπορεί να το κάνει. Για τους πρώτους 2 μήνες. Άντε 3. Μετά να ξέρεις ότι όλη η ευθύνη και οι αρμοδιότητες του σκύλου θα πέσουν στη πλάτη σου. Καλά για να λέμε την αλήθεια, εξ’ αρχής η ευθύνη του σκύλου θα είναι δική σου. Επομένως, να είσαι σίγουρος για το τι κάνεις πριν ενδώσεις στις παρακλήσεις του παιδιού σου.
#5. Λατρεύεις τα κουταβάκια. Τα ενήλικα σκυλιά, όχι τόσο.
Άλλη μία από τις τρομερές ατάκες που έχω ακούσει. Αλήθεια.Ενημερωτικά, όλα μα όλα τα κουταβάκια κάποια μέρα θα μεγαλώσουν και θα γίνουν σκύλαροι ή σκυλάκια και αυτά. Δυστυχώς τα κουταβάκια παραμένουν κουτάβια για ελάχιστο καιρό ενώ ένας άτακτος ενήλικος σκύλος θα σου μείνει για αρκετά χρόνια. Αναλογίσου λοιπόν αν είσαι προετοιμασμένος για την δεύτερη κατάσταση και αν θα έχεις την όρεξη και τον χρόνο να «στρώσεις» έναν ενήλικο σκύλο για σύντροφό σου.
#6. Βαριέσαι την ζωή σου ή έχεις χωρίσει και έχεις ψυχολογικά.
Οι σκύλοι σίγουρα είναι διασκεδαστικοί, δίνουν νέο νόημα στην ζωή και γεμίζουν την καρδιά σου με ένα άλλο είδος αγάπης. Αλλά ταυτόχρονα, έχουν ευθύνες, απαιτούν εκπαίδευση, χρόνο, χώρο και χρήμα! Μην πάρεις μια επιπόλαιη απόφαση απλά και μόνο επειδή είσαι «κάπως» μια συγκεκριμένη περίοδο της ζωής σου. OK;
#7. Ταξιδεύεις περισσότερο απ’ ότι είσαι σπίτι.
Αν η ζωή σου είναι με μια βαλίτσα στο χέρι, τότε φίλε μου δύσκολα τα πράγματα για σένα. Σίγουρα κάποιες μικρόσωμες ράτσες ταξιδεύουν πιο εύκολα από άλλες. Αλλά και πάλι, όπως και να έχει, είναι ταλαιπωρία και για το σκύλο και για εσένα. Απ’ την άλλη τι χρωστάει το άμοιρο ζώο να αλλάζει χέρια, σπίτια και πανσιόν επειδή εσύ λείπεις συνέχεια. Ε;
#8. Είσαι περισσότερες ώρες στην δουλειά σου παρά στο σπίτι.
Ισχύει ότι και με τα ταξίδια αλλά είναι ακόμα περισσότεροι οι άνθρωποι που υποπίπτουν σε αυτό το παράπτωμα. Θεωρούν πως, «έλα μωρέ κάπως θα τα βολέψω με τις ώρες που λείπω!».. και τελικά δεν τα βολεύουν ποτέ απλά ο σκύλος μένει 10-12 ώρες μόνος του, με αποτέλεσμα να γίνει καταστροφικός απ’ την βαρεμάρα και να μάθει για πάντα να κάνει τσίσα σε πάνα (στην καλύτερη). Αν σκέφτεσαι κάτι τέτοιο.. άλλαξε σκέψη. Σε παρακαλώ.
#9. Μα το μίνι Yorkshire της γειτόνισσάς σου είναι τόσο γλυκούλι!
Μωρέ ναι, μπορεί να είναι τόσο γλυκούλι, μια σταλιά σκυλάκι αλλά όσο μπόι του λείπει, το αναπληρώνει σε φωνή. Λίγο νευρικά, λίγο φωνακλάδικα τα μίνι σκυλάκια γενικώς μπορούν πολύ εύκολα να αναπτύξουν το σύνδρομο του μικρού σκυλιού. Αυτό δυστυχώς καλλιεργείται από τους κηδεμόνες τους και αποτελούν μία όχι και τόσο καλή επιλογή για σκύλο, ειδικά αν έχεις μικρά παιδιά. Για σκέψου το λίγο καλύτερα τώρα λοιπόν.
#10. Ο/Η σύντροφός σου επιμένει να πάρετε σκύλο και εσύ βαριέσαι την μουρμούρα.
Σε καταλαβαίνω να βαριέσαι τους καυγάδες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάρεις ένα σκύλο με βαριά καρδιά. Γιατί αυτό θα βγει. Αργά ή γρήγορα θα βγει και αυτός που θα την πληρώσει θα είναι ο σκύλος φυσικά. Όσο και αν σου ορκίζεται ο/η σύντροφος ότι αυτός/αυτή θα τα κάνει όλα, σου το υπογράφω ότι δεν πρόκειται να πάει έτσι σε ένα σπίτι που μένουν δύο άνθρωποι και ένας σκύλος. Γι’ αυτό καλύτερα να ξεκαθαρίσεις την θέση σου και να το ξανασυζητήσεις όταν και αν θα το νιώσεις και εσύ. Η απόφαση θα πρέπει να είναι 100% κοινή.
Κοντεύω να γίνω γραφική με το να επαναλαμβάνω συνέχεια την σημασία της λέξης δέσμευσης στην σχέση σου με ένα σκύλο. Αλλά είναι η μεγαλύτερη πληγή που αντιμετωπίζουμε στο χώρο τον φιλοζωίας. Ανεύθυνοι κηδεμόνες σκύλων συμβάλλουν στην γιγάντωση του προβλήματος υπερπληθυσμού των αδέσποτων ζώων. Προς τούτο, θα ήθελα να σε παρακαλέσω να αναλογιστείς σοβαρά όσα σου έγραψα παραπάνω και να είσαι 100% σίγουρος πριν κάνεις την οποιαδήποτε κίνηση. Για το καλό των σκύλων ρε γαμώτο!
Η Μαριλένα Σαρίδη είναι εκπαιδεύτρια σκύλων και μπορείς να μάθεις περισσότερα για την δουλειά της στο www.happydogtrainer.gr ή στην σελίδα της στο Facebook.