Του σκύλου τα καμώματα: Όταν ο σκύλος σου σπάει τα νεύρα
Η εκπαιδεύτρια σκύλων Μαριλένα Σαρίδη γράφει για όλες εκείνες τις εκνευριστικές συνήθειες των σκύλων που μπορούν να φτάσουν ακόμα και τον πιο υπομονετικό σκυλογονέα στα όριά του.
- 13/01/2015
- Κείμενο: NouPou.gr
Ωστόσο, όλοι εμείς οι αθεράπευτα ερωτευμένοι λοιπόν με τα σκυλιά μας, βιώνουμε κάποιες στιγμές μαζί τους όπου, (έλα παραδέξου το) μας φτάνουν πολύ κοντά στα όρια του νευρικού κλονισμού. Η αλήθεια είναι ότι και εγώ έχω βιώσει τέτοιες στιγμές με την δική μου καλομαθημένη τετράποδη πριγκηπέσα. Ναι το ομολογώ.
Αυτές οι «κακές σκυλοσυνήθειες» είναι που θα ήθελα να προσπαθήσω να σε βοηθήσω να εντοπίσεις (λέμε τώρα) και να διορθώσεις.
Συνήθεια #1 (και χειρότερη)
Τι: Ακατάσχετο γαύγισμα.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Επικίνδυνα Υψηλός. 5/5
Κανείς δεν θέλει να είναι αυτός ο δακτυλοδεικτούμενος σκυλογονέας της γειτονιάς του οποίου ο σκύλος εκνευρίζει τους πάντες με το αδιάκοπο γαύγισμα. Κάποια σκυλιά είναι πιο «φωνακλάδικα» από άλλα. Ισχύει. Άλλα πάλι το κάνουν από βαρεμάρα ή από αγανάκτηση. Γιατί; Γιατί δεν έχουν βγει βόλτα! Κάνε στον εαυτό σου την χάρη, (και στους γείτονες σου) και φρόντισε να βγάζεις περισσότερες και μεγαλύτερες βόλτες τον μικρό σου φίλο, ώστε να ξεδίνει την περίσσια ενέργεια του και να μην ωρύεται αδιαλείπτως. (Εξαίρεση αποτελούν τα σκυλιά που γαυγίζουν λόγω άγχους αποχωρισμού ή υπερβολικού στρες. Γι αυτά τα σκυλιά σου έχω πει τι θα κάνεις.)
Συνήθεια #2
Τι: Κατάληψη επίπλων και θέσεων.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Μέτριος. 2,5/5
Βαθμολογώ μέτρια αυτή την συνήθεια γιατί είναι κάτι που δεν ενοχλεί όλους. Εσύ με τον μεγάλο Δανό, μπορεί να βολεύεστε μια χαρά αγκαλίτσα στον καναπέ σου (του). Όμως όταν έχεις έναν επισκέπτη σπίτι, και καλά να είναι οικείο πρόσωπο όπως ένας επιστήθιος φίλος, αν όμως έχεις την πεθερά σου σπίτι και βρίσκεσαι αντιμέτωπος με το βλέμμα της να σε κεραυνοβολεί επειδή την σπρώχνει ο Δανός σου την ώρα που σκαρφαλώνει στον καναπέ σου (του)…τότε φίλε μου ίσως να αντιμετωπίσεις πρόβλημα. Καλό θα είναι να μην παραχωρείς ασύστολα τον καναπέ σου ή το κρεβάτι σου στον σκύλο σου. Θέσε κανόνες ως προς την χρήση τους έστω, αν δεν θες να κόψεις εντελώς αυτή την συνήθεια. Πώς; Με το να επιτρέπεις να ανεβαίνει ο τετράποδος φίλος σου, μόνο όταν εσύ του δίνεις την εντολή ή τον προσκαλείς. Εξάλλου η απαγόρευση της αλόγιστης χρήσης των επίπλων από τον σκύλο σου βοηθάει και σε άλλα θέματα συμπεριφοράς. Καλύτερα τώρα;
Συνήθεια #3
Τι: Ο πανικός με το κουδούνι της πόρτας.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Υψηλός. 4/5
Ξέρω. Με νιώθεις. Αυτή η έκρηξη πάσης φύσεως εκνευριστικών εκδηλώσεων ενθουσιασμού (ή όχι και τόσο) του σκύλου σου όταν κάποιος, ω Θεέ, χτυπήσει το κουδούνι σου. Γαυγίσματα, σπινιαρίσματα στο πάτωμα, χοροπηδήματα κτλ είναι άκρως επικίνδυνα για τις χορδές των νεύρων σου. Ειδικά αν είναι άνθρωπος που φέρνει το φαγητό σου και εσύ πρέπει, μέσα στον σαματά αυτόν, να κάνεις και τον ακροβάτη καθώς με το πόδι κρατάς τον σκύλο, με το ένα χέρι πληρώνεις και με το άλλο κρατάς το φαγητό. Δύσκολο. Μάθε στον σκύλο σου πως τον συμφέρει να πηγαίνει στην θέση του όταν χτυπάει το κουδούνι γιατί έτσι παίρνει πολλές λιχουδιές και επιβραβεύσεις. Θέλει πολλές επαναλήψεις. Κάνε υπομονή!
Συνήθεια #4
Τι: Υπερβολική ενέργεια.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Μέτριος προς Υψηλός. 3,5/5
Ποιος δεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος με ενεργειακές κρίσεις του σκύλου του; Κανένας νομίζω. Ειδικά εκεί, όπου εσύ γυρνάς σπίτι ένα πτώμα από δουλειά η οποία σε καθυστέρησε πάνω από το καθιερωμένο με αποτέλεσμα να έχεις αφήσει στο σπίτι έναν αβολτάριστο και υπερενθουσιασμένο για την επιστροφή σου σκύλο. Μην βαριέσαι. Πρέπει να τον πας βόλτα να εκτονωθεί αλλιώς την ώρα που θα αράξεις εσύ στον καναπέ αυτός θα σου φέρει το σπίτι ανάποδα ή δεν θα σταματήσει ποτέ να σου φέρνει το παιχνίδι του για να παίξετε. Ποτέ όμως. Εδώ μιλάω από προσωπική εμπειρία.
Συνήθεια #5
Τι: Ζητιανιά Φαγητού.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Υψηλός. 4/5
Πόσο εκνευριστικό μπορεί να είναι το να μην μπορείς να φας ένα φαγητό χωρίς να έχεις αυτά τα μεγάλα και παρακλητικά μάτια να προσπαθούν να σε υπνωτίσουν ώστε να τους δώσεις λίγο από το φαγητό σου, ή να προσπαθούν να τηλεκινήσουν το ίδιο σου το φαγητό στο στόμα τους; Επίσης, θεωρείσαι από τους τυχερούς αν ο σκύλος σου απλά κάθεται δίπλα σου σαν άγαλμα και περιμένει, υπάρχουν και οι άλλοι οι άκρως επίμονοι και θρασύτατοι κλέφτες, οι οποίοι μπορεί να δώσουν και σάλτο πάνω στο τραπέζι ή πάνω στο κεφάλι σου ακόμα προκειμένου να αρπάξουν λίγο φαγητό. Αν ανήκεις σε αυτούς, μην τυχόν και κάνεις το αστείο να πας στην κουζίνα να φέρεις κάτι. Πάει. Έμεινες πεινασμένος. Γι αυτή την απελπιστική συνήθεια, φρόντισε ποτέ μα ΠΟΤΕ να μην δώσεις φαγητό στον σκύλο σου ενώ εσύ τρως στο τραπέζι. Είναι σημαντικό αυτό να μην γίνει απ όταν ο σκύλος είναι κουτάβι. Αλλιώς το έχασες. Αν το έχεις χάσει, ξεκίνα τις διορθώσεις και τις αποχωρήσεις από τον χώρο αν ο σκύλος σου επιμένει. Που θα επιμένει. Οπότε οπλίσου με υπομονή. Θα πάρει το μήνυμα σε κάποια φάση.
Συνήθεια #6
Τι: Τράβηγμα στην βόλτα.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Πολύ Υψηλός. 5/5
Είναι ο πρώτος και πιο συνηθισμένος παράγοντας που χαλάει κάθε διάθεση σου για βόλτα. Ισχύει, γιατί αν πρέπει μετά από κάθε βόλτα να θες έμπλαστρα για τον ώμο σου, τότε σίγουρα θα αποφεύγεις τις καθημερινές βόλτες με τον σκύλο σου. Όμως αν το κάνεις αυτό, τότε σίγουρα θα επωμίζεσαι και σχεδόν όλες τις άνωθεν κακές συνήθειες. Γιατί καλώς ή κακώς, το πόσο καλά εκτονωμένος είναι ο σκύλος σου, καθορίζει και το πόσο ήρεμος θα είναι μέσα στο σπίτι. Όποτε.. αν δεν τα διάβασες εδώ ή αν βαριέσαι ο ίδιος να ασχοληθείς με την λύση του προβλήματος αυτού, τότε θα σε συμβούλευα να απευθυνθείς σε έναν ειδικό ώστε να βοηθήσει.
Συνήθεια #7
Τι: Να μην έρχεται όταν τον φωνάζεις.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Υψηλός. 4/5
Όλοι έχουμε φτάσει στο σημείο να φωνάζουμε σαν τους τρελούς του χωριού, μπας και σταματήσει να μας αγνοεί επιδεικτικά ο σκύλος μας και να έρθει όταν τον καλούμε. Το χειρότερο της υπόθεσης είναι ότι και να ουρλιάζουμε, πάλι δεν κάνουμε τίποτα. Γι αυτή την άκρως εκνευριστική συνήθεια, σύμμαχός σου είναι μόνο οι λιχουδιές και οι επαναλήψεις της άσκησης του καλέσματος. Μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις και έναν μακρύ οδηγό για να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα. Καλή τύχη! (Θα την χρειαστείς.)
Συνήθεια #8
Τι: Μάσημα πραγμάτων.
Βαθμός σπασμένων νεύρων: Πολύ Υψηλός. 5/5
Αχ και να ήξερε ο σκύλος σου ότι αν δεν έτρωγε, μάσαγε και κατάστρεφε τα πράγματά σου, θα είχε πολύ παραπάνω ελευθερία! Μην νομίζεις, αυτός είναι ο ευσεβής πόθος όλων των σκυλογονέων. Να μην μασάει ο σκύλος τους τα πράγματά τους. Οι αιτίες είναι κλασσικά η βαρεμάρα, το άγχος αποχωρισμού και η αλλαγή δοντιών. Φρόντισε να αφήνεις ενδιαφέροντα παιχνίδια στον σκύλο σου και φυσικά να τον ασκείς τακτικά! Αν χρειάζεται, θα πρέπει να τον περιορίσεις όσο λείπεις και όσο κοιμάσαι, μέχρι που ο εγκέφαλος του να «ξεχάσει» αυτή την καταστροφική συνήθεια. Επίσης να θυμάσαι, ένας σκύλος που βαριέται είναι συνήθως ένας ζημιάρης σκύλος..
Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να συνεχίσω να γράφω και άλλες μικρο-σπαστικές συνήθειες αλλά θεώρησα ότι αυτές είναι απ τις πιο συνηθισμένες και ενοχλητικές. Θα ήθελα όμως αγαπημένε μου σκυλογονέα να σου τονίσω και κάτι. Οι ενοχλητικές συνήθειες των σκύλων, συνήθως συνδέονται άμεσα και με ενοχλητικές συνήθειες των κηδεμόνων τους. Τι εννοώ; Πολλοί κηδεμόνες έχουν το κακό συνήθειο να μην θέτουν ξεκάθαρα όρια στα σκυλιά τους με αποτέλεσμα να τα κακομαθαίνουν και να προσπαθούν μετά να μαζέψουν τα αμάζευτα. Μην γίνεις από αυτούς. Η εκπαίδευση ενός σκύλου ξεκινάει από πολύ νωρίς και δεν σταματάει ποτέ.
Πρόσεξε, στο επόμενο θα γράψω για τις δικές σου κακές συνήθειες..