314 Studio: Το αρχιτεκτονικό γραφείο πίσω από μία «πεταλούδα» στη Βουλιαγμένη
Οι άνθρωποι που χτίζουν τα νέα νότια προάστιαMία «πεταλούδα» ετοιμάζεται να ανοίξει τα φτερά της στη Βουλιαγμένη και πίσω από αυτήν ένα πολυβραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο που μεγαλώνει συνεχώς και αναπτύσσεται. Ο λόγος για το 314 Architecture Studio του Παύλου Χατζηαγγελίδη και τα διάσημα πλέον έργα του, που φιγουράρουν ως μερικές από τις πλέον καινοτόμες προτάσεις στην αρχιτεκτονική των νοτίων προαστίων.
- 14/03/2022
- Κείμενο: Στεφανία Σούκη
- Φωτογραφίες: Μαρία Ξανθοπούλου
Το 314 Architecture Studio ιδρύθηκε από τον Παύλο Χατζηαγγελίδη το 2004 και το όνομά του- 314 προέρχεται ακριβώς από τη μαθηματική σταθερά υπολογισμού της περιμέτρου του κύκλου π=3,14. «Η αναφορά στη σταθερά π σχετίζεται με τη φιλοσοφική διάσταση της έννοιας του κύκλου. Βασικό χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής που παράγει το 314, πέρα από το σεβασμό προς τις περιβαλλοντικές, κοινωνιολογικές και προγραμματικές παραμέτρους της σύνθεσης, είναι η δημιουργία ενός κελύφους, το όποιο προτρέπει το χρήστη να αφεθεί σε διεργασίες ονειροπόλησης και αφαίρεσης», όπως δηλώνει ο ίδιος ο κ. Χατζηαγγελίδης. Έχοντας αρχικά σπουδάσει σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, με μεταπτυχιακό το 2004 στο Middlesex University of London, αργότερα πέρασε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ολοκλήρωσε τις σπουδές του ως αρχιτέκτων μηχανικός το 2012. Σήμερα έργα του έχουν παρουσιαστεί σε αρχιτεκτονικά βιβλία, τηλεοπτικές εκπομπές, ντοκιμαντέρ και στον έντυπο και διαδικτυακό τύπο κυρίως σε διεθνές αλλά και σε ελληνικό επίπεδο, ενώ έχει λάβει μέρος σε συνέδρια, εκδηλώσεις, εκθέσεις και διαγωνισμούς.
Το γραφείο του απέκτησε στέγη πρώτη φορά στην οδό Μάρκου Μπότσαρη, ένα ήσυχο στενό στο κέντρο της Γλυφάδας. Όμως, πλέον, το αρχιτεκτονικό γραφείο 314 στεγάζεται σε δύο ανακαινισμένα ισόγεια κτίρια στη διεύθυνση Γεωργίου Κονδύλη 14 Α, και μπορεί κανείς να ξεχωρίσει εύκολα το στούντιο από την περίτεχνη περίφραξη και τα ολόλευκα κτίρια, χαρακτηριστική απόχρωση των έργων του γραφείου. Η ομάδα μετράει 23 σχεδιαστές και συνεχώς μεγαλώνει.
Τα τελευταία χρόνια το 314 Architecture Studio έχει λάβει υποψηφιότητα σε πολλούς διαγωνισμούς, κερδίζοντας βραβεία, και διακρίσεις. Ενδεικτικά για την
«H_3 κατοικία στην Αθήνα» (που έχει χρησιμοποιηθεί ως κινηματογραφικό σετ για ντοκιμαντέρ της Αργεντινής και του Κατάρ, καθώς και για πολλές τηλεοπτικές διαφημίσεις προϊόντων) έλαβε το 2016 το πρώτο βραβείο στις ελληνικές εκδόσεις KTIPIO για τα «30 Χρόνια Αρχιτεκτονικής», έχοντας ακολουθήσει την επίσημη υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies Van der Rohe 2015, και για τα διεθνή βραβεία 2015 Piranesi, ενώ νωρίτερα, το 2013 είχε ανακηρυχθεί από το παγκοσμίως γνωστό διαδικτυακό αρχιτεκτονικό περιοδικό Archdaily ως ένα από τα 20 πιο δημοφιλή έργα για το 2013.
Το «C_29 κατάστημα οπτικών στη Χαλκίδα» ήταν επίσημη υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies Van der Rohe 2017, ενώ είχε λάβει και το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «best built work 2012-2016» στα βραβεία ΔΟΜΕΣ και ειδική μνεία στα Architizer A Awards 2016. Για το έργο «Les Lumieres a la Campagne» (ανακαίνιση στη Γλυφάδα), το studio έλαβε το δεύτερο βραβείο στα βραβεία ΔΟΜΕΣ 2019 και για το «H_34 διαμερίσματα στη Βούλα» το βραβείο Big See Architecture 2020, ενώ ήταν και επίσημη υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies Van der Rohe 2019 και επίσημη υποψηφιότητα για την 8η Ελληνική Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής. Για την «Η_77 κατοικία στη Βούλα» ξεχωρίζει η επίσημη υποψηφιότητα για τα ευρωπαϊκά βραβεία Mies Van der Rohe 2022 και η διάκριση των Archilovers ως best project για το 2020. Στις λοιπές διακρίσεις για το γραφείο είναι και αυτές για το «1st prize Exploring the boundaries awards» καθώς και το «1st prize 2013 ‘Greek Architects’ website thesis awards».
«Το 314 είναι αρχιτεκτονικό γραφείο με ειδίκευση στην κατοικία, με τη δραστηριότητά του να εντοπίζεται κυρίως σε πολυκατοικίες στα νότια προάστια της Αθήνας», αναφέρει ο κ. Χατζηαγγελίδης. «Άλλα είδη έργων που αναλαμβάνει είναι εξοχικές κατοικίες, ξενοδοχεία, κτίρια γραφείων, εσωτερική διακόσμηση και ανακαίνιση κτιρίων. Το γραφείο, μαζί με τις αρχιτεκτονικές υπηρεσίες παρέχει και προτάσεις εσωτερικής διακόσμησης, προκειμένου το εξωτερικό κέλυφος να εναρμονίζεται με το χαρακτήρα του εσωτερικού».
Ποια ήταν τα σημαντικότερα ορόσημα για το 314;
«Ήταν αρχικά η ολοκλήρωση της πολυκατοικίας Η34 και η εδραίωση της αισθητικής του 314 στα νότια προάστια. Δεύτερο ορόσημο ήταν ουσιαστικά για εμάς η άνθιση σταδιακά του γραφείου, όπου ξεκίνησε ο πειραματισμός με νέες φόρμες και γεωμετρίες. Πλέον η ταυτότητα του πειραματισμού είναι συνυφασμένη με το γραφείο μας και για αυτό το στοιχείο μας προσεγγίζουν και οι περισσότεροι πελάτες μας. Ένα ακόμη ορόσημο ήταν η μετακόμιση του γραφείου στην Κονδύλη, όπου αποκτήσαμε το χώρο για να εντάξουμε νέα μέλη στην ομάδα μας».
Το studio, όπως επισημαίνει ο κ. Χατζηαγγελίδης, προσπαθεί να εξελίσσεται και να καινοτομεί συνεχώς: «Η προσπάθεια αυτή ξεκινά από την την ομάδα και τις μεθόδους της. H ομάδα αποτελείται από νέους αρχιτέκτονες προερχόμενους από διαφορετικά ιδρύματα ελληνικά και ξένα, οι οποίοι είναι πλήρως εξοικειωμένοι με διαφορετικά και απαιτητικά software που μας βοηθούν στο να πετύχουμε τις χαρακτηριστικές μορφές του studio. Οι μορφές πραγματοποιούνται με συνδυασμό κλασικών τεχνικών αλλά και custom κατασκευών για κάθε ένα project. Οι μορφές συχνά αφού έχουν μελετηθεί όσον αφορά το γενικότερο concept αλλά και κατασκευαστικά από τις ομάδες των σχεδιαστών και των στατικών μας, γλύπτονται με καλούπια, ειδικούς σκελετούς και κατασκευές, πλέγματα και άλλες 3D printed ready made κατασκευές».
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 314 Architecture Studio (@314architecturestudio)
Τα σημαντικότερα έργα που «τρέχει» αυτή την εποχή το γραφείο είναι ένα διατηρητέο στην Αθήνα, ένα κτίριο γραφείων στην Λεωφόρο Αθηνών, ένα ξενοδοχείο στην Επίδαυρο, και φυσικά η πεταλούδα στη Βουλιαγμένη, που όταν κατασκευαστεί «θα είναι τεράστιο επίτευγμα, όχι μόνο για το γραφείο, αλλά και για την περιοχή», λέει ο κ. Χατζηαγγελίδης. Εκτός Αθηνών, η εταιρεία, πέραν του ξενοδοχείου στην Επίδαυρο, έχει στα projects της και το ξενοδοχείο στη Μύκονο.
Το studio δεν «κυνηγάει» σε αυτή τη συγκυρία δουλειές στο εξωτερικό, έστω κι αν «κατά καιρούς μας έχουν προσεγγίσει -αλλά υπάρχει πολλή δουλειά στην Ελλάδα, τόσο από Έλληνες, όσο και από πελάτες του εξωτερικού, που ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτή η ανάγκη. Ειδικά η Αθήνα βρίσκεται σε μια εποχή εξωστρέφειας, και συγκεκριμένα στα νότια προάστια υπήρχε ανάπτυξη ακόμα και πριν ανακοινωθεί επίσημα το Ελληνικό. Θεωρούμε ότι το νέο έργο στο Ελληνικό θα εντείνει ακόμα πιο πολύ αυτή την τάση. Σε σχέση με τις τιμές, τα νότια προάστια είναι ένας πολυαναφορικός χώρος, ο οποίος εξελίσσεται συνεχώς προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει ‘’ταβάνι’’ αλλά πολλές ευκαιρίες. Το portfolio του studio και η ποικιλία των project και των πελατών μας αποδεικνύει πως δεν υπάρχουν περιορισμοί και κλίμακες».