Bllend Design & Research Office: Στο επίκεντρο των έργων η Αρχιτεκτονική της ευεξίας
Οι άνθρωποι που χτίζουν τα νέα νότια προάστιαΗ καταλυτική επίδραση που έχει το περιβάλλον στον άνθρωπο και την επίτευξη µιας κατάστασης ευεξίας, βρίσκεται στο επίκεντρο των έργων που σχεδιάζει το Bllend Design & Research Office.
- 26/07/2022
- Κείμενο: Μάκης Αποστόλου
- Φωτογραφίες: Φανή Τουμπουλίδου
Το Bllend Design & Research Office µε έδρα τον Άλιµο, ενσωµατώνει στα έργα του κάθε ποιότητα που οφείλει να έχει ένας χώρος, µε στόχο να ενισχύει την ουσιαστική αλληλεπίδρασή του µε τους ανθρώπους που τον κατοικούν. Αυτή τους την φιλοσοφία γύρω από τη µελέτη και την υλοποίηση έργων αναλύει στο NouPou η design director & co-founder του αρχιτεκτονικού γραφείου, κ. Ελένη Μπρασινίκα, παρουσιάζοντας παράλληλα τις καινοτοµίες που εφαρµόζουν και τα χαρακτηριστικά που τους κάνουν να ξεχωρίζουν.
Το ευ ζην στο επίκεντρο
Το Bllend Design & Research Office είναι ένα πολυεπιστηµονικό γραφείο σχεδιασµού και έρευνας, που στελεχώνεται από Έλληνες και διεθνείς συνεργάτες, παρέχοντας εξατοµικευµένες προτάσεις αρχιτεκτονικού σχεδιασµού, αρχιτεκτονικής τοπίου, interior, furniture & lighting design, xρωµατολογίας και project management. Στο portfolio του περιλαµβάνονται οικιστικά έργα καθώς και εµπορικά / ξενοδοχειακά projects, τα οποία µέχρι σήµερα έχουν λάβει 26 διεθνή βραβεία και διακρίσεις. Μεταξύ αυτών αναφέρονται τα World’s Best 2015 International Property Award Office Interiors Greece, Best Europe 2016 Leisure Project Adaptive Re-USE , Best Multidisciplinary Design & Research Office Greece 2022 από το Build UK Magazine.
Χαρακτηριστικό είναι βέβαια, ότι όλα τα έργα του, παρά την κλίµακα τους, προσεγγίζονται µε µοναδικό ζητούµενο την επίτευξη µια γενικευµένης κατάστασης ευζωίας µέσα από την καθηµερινή βιωµατική και πολυαισθητηριακή αλληλεπίδραση µε τον χώρο. Από τον µικρόκοσµο του εσωτερικού χώρου στον σχεδιασµό χρηστικών αντικειµένων αστικού τοπίου, αστικού σχεδιασµού και µελετών κοινωνικών επιπτώσεων, η µεθοδολογία είναι κοινή: η αφετηρία είναι ερευνητική, λαµβάνει πάντα υπόψη τις διάφορες αλληλεπιδράσεις και συσχετισµούς του ανθρώπου µε τον τόπο, τον χώρο, την ιστορικότητα και την υλικότητα, ενώ στόχος είναι πάντα ο στοχευµένος, ανθρωποκεντρικός σχεδιασµός. Για τον λόγο αυτό η αειφορία και η καινοτοµία λαµβάνουν κεντρική θέση, για να ενισχύσουν την δηµιουργία λειτουργικών και αναγκαίων επίπλων, χώρων, αστικής γειτονιάς, που δηµιουργούν τις ιδανικές προϋποθέσεις για ένα εκπαιδευτικό, διαδραστικό και βιωµατικό περιβάλλον για κάθε άτοµο που έρχεται σε επαφή µε τον χώρο.
«Η µελετητική εµπειρία του γραφείου σε απαιτητικά έργα τα οποία στοχεύουν να ενισχύσουν την επαφή µε τον άνθρωπο, µε στόχο την δηµιουργία µοναδικής εµπειρίας ή θεραπευτικών συνθηκών, έχει εµποτίσει και καθορίσει την κουλτούρα και µεθοδολογική προσέγγιση στον σχεδιασµό αστικής κατοικίας», αναφέρει στο NouPou η Ελένη Μπρασινίκα, προσθέτοντας: «είτε πρόκειται για αστικό περιβάλλον που ακολουθεί µία διαµορφωµένη και επικρατούσα τυπολογία κατοικίας ή σε νέο-δοµηµένες γειτονιές, για νέες κατασκευές ή αποκατάσταση και αναβάθµιση υφιστάµενων, η αφετηρία είναι ο άνθρωπος και η µοναδική σχέση που αναπτύσσει ως βίωµα στον χώρο. Το σώµα, µε όλο του το είναι, συναντά τα στοιχεία του χώρου».
Τα χαρακτηριστικά των έργων του Bllend
Στόχος του Bllend για όλα τα οικιστικά που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και για τα µελλοντικά, είναι να ενσωµατώνει όλες τις ποιότητες που πρέπει να έχει ο χώρος, για να ενισχύσει την ουσιαστική αλληλεπίδραση του ανθρώπου µαζί του. Τα οικιστικά projects του Bllend χαρακτηρίζονται από:
- Σύγχρονη µεθοδολογία σχεδιασµού µε ανθρωποκεντρική αφετηρία.
- Χρήση σύγχρονων δεδοµένων και βάσεων για τον σχεδιασµό αειφόρων κτιρίων µε χαµηλό ενεργειακό αποτύπωµα.
- Χρήση καινοτόµων και πράσινων υλικών που παράγονται µε την προσέγγιση της κυκλικής οικονοµίας.
- Προηγµένη τεχνολογία και πολυ-επιστηµονική προσέγγιση.
Διεθνή πρότυπα σχεδιασµού
Όλα τα νέα κτίρια που αφορούν κυρίως σε πολυκατοικίες στον Άλιµο, τη Βούλα και την Βάρκιζα και υπέρ-πολυτελείς µονοκατοικίες στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Βουλιαγµένη και Βάρκιζα), σχεδιάζονται µε βάση τα διεθνή πρότυπα σχεδιασµού στον κλάδο της δόµησης, µε σκοπό την επίτευξη υγείας και ευεξίας όπως το πρότυπο WELL, το οποίο λειτουργεί συµπληρωµατικά µε το σύστηµα αξιολόγησης αειφόρων κτιρίων BREEAM.
Κάθε έργο ξεκινά µε το αξίωµα «προτεραιότητα ο άνθρωπος» και εισάγοντας µία πολυετή εµπειρία στον σχεδιασµό χώρων ευεξίας, υγείας και κατοικίας, το Bllend επιχειρεί να προσαρµόσει οργανικά διεθνή ερευνητικά και εµπειρικά δεδοµένα στην ελληνική πραγµατικότητα της σύγχρονης κατοικίας, όπως αυτή εξελίσσεται δυναµικά τα τελευταία χρόνια. Όπως επισηµαίνει η κα Μπρασινίκα, «το Bllend σταδιακά έχει εξελίξει το χαρτοφυλάκιο των έργων του, από την µικρή κλίµακα αναβάθµισης και αποκατάστασης οικιστικών projects και επαγγελµατικών κτιριακών εγκαταστάσεων κυρίως στην Αττική, σε οικιστικά και commercial projects στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα οποία απαιτούν εµπειρία, τεχνογνωσία και έµφαση σε νέες µεθόδους παραγωγής, τεχνολογίας υλικών και κατασκευών».
Επέκταση στο εξωτερικό
Σηµειώνεται χαρακτηριστικά ότι κατά την διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, έχει επεκταθεί η επιχειρηµατική και επαγγελµατική δραστηριότητα σε σχεδιασµό, έρευνα, πλάνα εφαρµογής και διαχείριση έργων σε πολύ απαιτητικά έργα στην Βουλγαρία, τη Ρουµανία και τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα.
«Είναι µία καταλυτική εµπειρία που απαιτεί σκληρή δουλειά, µεθοδικότητα, γνώση, προσαρµοστικότητα και εξέλιξη. Οι συνεργασίες όµως και η διαφορετικότητα των προδιαγραφών, απαιτήσεων και µεθόδων οδηγεί σε ένα κράµα που η εφαρµογή του στα ελληνικά δεδοµένα αποτελεί πολύτιµο εργαλείο και τεχνογνωσία. Μέσα από τη συνεργασία επίσης, µε διαφορετικές κουλτούρες και µελετητές, σφυρηλατείται µία διαφορετική προσέγγιση, καθώς πρέπει διαρκώς να διαπραγµατεύονται ισορροπίες ανάµεσα στις προδιαγραφές του έργου -αυστηρά χρονοδιαγράµµατα, οικονοµοτεχνικές απαιτήσεις, περιορισµοί- χωρίς όµως να παρεκκλίνουµε από τον στόχο µας, που είναι να βελτιώνουµε την καθηµερινότητα των ανθρώπων, είτε επισκέπτονται τον χώρο, είτε κατοικούν εκεί», σηµειώνει η αρχιτέκτονας.
Βελτίωση στον τρόπο διαβίωσης
Η κα Μπρασινίκα υπογραµµίζει ότι, «κάθε οικιστικό έργο που βρίσκεται αυτή τη στιγµή στη φάση σχεδιασµού έχει πυροδοτήσει διαφορετική έµπνευση και µια αποφασιστικότητα πρωταρχικά να βελτιώσουµε τον τρόπο διαβίωσης, βάζοντας ένα µικρό λιθαράκι στον νέο αστικό ιστό. Μικρή ή µεγάλη βιώσιµη κλίµακα, affordable sustainability and innovation, συνθήκες φυσικού φωτισµού και human-centric lighting, επανένταξη στο φυσικό περιβάλλον και πρότυπα τα οποία σέβονται την διαφορετικότητα και ενισχύουν το αίσθηµα ασφάλειας, πληρότητας και διάθεσης για ουσιαστική επικοινωνία, είναι πρωταρχικός µας στόχος».
Ειδικότερα, δύο πρότυπες µονοκατοικίες σε Βάρκιζα και Βουλιαγµένη, ενσωµατώνουν έξυπνη διαχείριση LED φωτισµού µε occupancy sensors, οι οποίοι προσαρµόζουν την απόδοση και ένταση του φωτισµού, ανάλογα µε τα διαγράµµατα του φυσικού φωτός και την παρουσία των ανθρώπων στον χώρο. Η φυσική βλάστηση, πάντα µε αυτονοµία παροχής νερού και εκµετάλλευση των οµβρίων µε κρυφές δεξαµενές συλλογής και διαχείρισης υδάτων, είναι ένα εργαλείο που στόχο έχει να αποκαταστήσει την σχέση του ανθρώπου µε το φυσικό περιβάλλον έτσι ώστε να επανακτήσει τους βιορυθµούς υγείας και κατάστασης ευεξίας. Όλα τα υλικά που προδιαγράφονται για την διαµόρφωση των εσωτερικών χώρων είναι πιστοποιηµένα και ακολουθούν την κυκλική οικονοµία αραγωγής και διανοµής.
STUDIOBLLEND -το νέο βήµα
Με γνώµονα λοιπόν, την προδιαγραφή προϊόντων και επίπλων που συνεισφέρουν στην αειφορία των εσωτερικών χώρων, δηµιουργήθηκε και η STUDIOBLLEND, µια start-up εταιρεία η οποία ενσωµατώνει πολυετή εµπειρία στον σχεδιασµό επίπλων και χρηστικών αντικειµένων, συνδυάζει µόνο πιστοποιηµένα υλικά, προηγµένη τεχνολογία, ελληνική παραγωγή και product life cycle. Αφετηρία είναι µία υπόσχεση να γίνει ο εξατοµικευµένος σχεδιασµός, οι υψηλές προδιαγραφές και η καινοτοµία κοινό αγαθό σε κάθε κλίµακα ικιστικού έργου.
Πανδηµία και Ευεξία / Ευζωία
Αναφορικά µε την πανδηµία, η οποία έχει σηµαδέψει τον πλανήτη µας εδώ και περίπου 2,5 χρόνια, η κ. Μπρασινίκα τονίζει στο NouPou ότι, «η θετική πλευρά της περιόδου που έχουµε διανύσει είναι ότι οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο ευαισθητοποιηµένοι για την επίδραση που έχει το περιβάλλον και ο χώρος διαβίωσης ή εργασίας στην διαχείριση της ισορροπίας και την επίτευξη της ευζωίας. Ο καθαρός αέρας, ο φυσικός φωτισµός, η ασφάλεια και η επαφή µε την φύση έχουν αναδείξει ως πρωταρχική σηµασία τον ουσιαστικό σχεδιασµό των χώρων. Ο µικρόκοσµος των εσωτερικών χώρων, αποδεικνύεται καταλυτικός για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ύπαρξης και περισσότερο από πριν βιώνουµε την αναγκαιότητα να παραµείνουµε αφοσιωµένοι στην αρχιτεκτονική και τον σχεδιασµό µε στόχο την επίτευξη της ευεξίας».
Προσθέτει δε ότι «όλα τα έργα σε εξέλιξη στα νότια προάστια, αλλά και σε περιοχές που θα ακολουθήσουν την επέκταση και τον εκσυγχρονισµό των υποδοµών, στόχο έχουν να σφυρηλατήσουν τις συνθήκες που θα ενδυναµώσουν τους κατοίκους ή επισκέπτες να επιτύχουν ισορροπία σε κάθε πτυχή της καθηµερινότητας. Πολύτιµος σύµµαχος δεν µπορεί παρά να γίνει η µελέτη της φύσης και οι εµπειρίες που έχουµε αποκοµίσει».
Λίγα λόγια για την Ελένη Μπρασινίκα
H Ελένη Μπρασινίκα ιδρυτικό µέλος του Bllend και της StubioBllend είναι Design & Research Director µε διεθνή σταδιοδροµία, εµποτισµένη µε την κουλτούρα τριών ηπείρων. Η κ. Μπρασινίκα έχει 20ετή εµπειρία σε έργα υψηλών, διεθνών προδιαγραφών και επιστηµονική κατάρτιση σε τοµείς, οι οποίοι ισορροπούν στην αλληλεπίδραση µεταξύ Architectural & Spatial design, Product Design & Engineering, Lighting Design στη µια πλευρά και Urban Sociology, Ethnographic and Quantitative Research Methods στην άλλη. Εργα της έχουν δηµοσιευτεί σε εγχώριες και διεθνείς εκδόσεις µεταξύ των οποίων PLD (ProfessionaLightingDesign), Words’ Best 2015-16, Most Innovative Interior Designers απο το βρετανικό περιοδικό Build Magazine 2016. ‘Eχει αποσπάσει διεθνής διακρίσεις και βραβεύσεις για διάφορα έργα Interior & Corporate Design, Δηµιουργικής επανάχρησης, Τουρισµό και Furniture Design, ενώ της απονεµήθηκε ο τίτλος Designer of the year 2015, aπό την International Association of Designers µε έδρα το Μιλάνο για την πολύπλευρη συνεισφορά της στον χώρο του Design. Πεδία ερευνητικού ενδιαφέροντος και εξειδίκευσης αποτελούν η Κοινωνιολογία του Χώρου, Μεθοδολογία Ποιοτικής Έρευνας, Εθνογραφία, Luxury client Psychology και Responsive Urban Design, ενώ αποτέλεσε µέλος της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και του SIA (SocialimpactAssessment) για το Residential Development Master Planning του SofiaRingPark στους πρόποδες του όρου Vitosha, στην Σόφια της Βουλγαρίας.