Caprice – Sea Satin: Η διαδρομή από τις ένδοξες νύχτες της Μυκόνου στην παραλία της Βούλας
Στο ακίνητο που κατά το παρελθόν βρισκόταν το La Isla Bo πρόκειται να ανοίξει το Caprice - Sea Satin στη Βούλα: Καθώς η ταμπέλα έξω από το εμβληματικό κτίριο της παραλιακής έχει ήδη τοποθετηθεί, θυμόμαστε το business story πίσω από τα δύο θρυλικά μυκονιάτικα brand names.
- 10/10/2024
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Στις αρχές καλοκαιριού του 2015, το μπαρ Caprice της Μυκόνου σταμάτησε να λειτουργεί, μετά από 30 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων το όνομά του στην περιοχή της Μικρής Βενετίας – συνοικία Αλευκάνρα – συνόδευσε πολλές στιγμές διασκέδασης Ελλήνων αλλά και ξένων επισκεπτών και συνδέθηκε άρρηκτα με την τουριστική διαδρομή του νησιού.
Σήμερα τα ονόματα Caprice και Sea Satin τελούν υπό νέους ιδιοκτήτες καθώς τα απέκτησαν οι συνιδρυτές του Nammos, Ζαννής Φρατζέσκος και Σάμι Ιμπραήμ. Πρόσφατα έβαλε και επίσημα ταμπέλα το Caprice Sea Satin στη Βούλα, στο κτίριο που κατά το παρελθόν βρισκόταν το La Isla Bo, μετά από αρκετές καθυστερήσεις που σχετίζονταν με την υποχρέωση του ιδιοκτήτη του ακινήτου να κάνει διαπλάτυνση του πεζοδρομίου επί της λεωφόρου Ποσειδώνος για να μπορούν να διέρχονται με ασφάλεια οι πεζοί. Στο σημείο, η έλλειψη πεζοδρομίου για την κίνηση των πεζών αποτέλεσε την κύρια αιτία για τη διακοπή της ανακατασκευής του κτιρίου για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Τόσο ο ιδιοκτήτης του, Βασίλης Μιχαήλ όσο και ο δήμος αναζήτησαν μία τεχνική λύση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην διαπλάτυνση του πεζοδρομίου, όπως και συνέβη.
Το νέο Caprice Sea Satin, θα λειτουργήσει ως εστιατόριο στη Βούλα, τηρώντας την υποχρέωση που υφίσταται προς τον δήμο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης για ήπια αξιοποίηση, χαμηλής όχλησης, προκειμένου να μην διαταραχθεί ο χαρακτήρας της περιοχής ως τόπος αμιγούς κατοικίας.
Το μπαρ των «αστέρων»
Το Caprice δημιουργήθηκε στη δεκαετία του 1980 από τον Μυκονιάτη Νίκο Γρυπάρη και σύντομα έγινε γνωστό για τα κοκτέιλ του και τη σύνδεση του κτιρίου όπου στεγαζόταν με τον παραδοσιακό χαρακτήρα και την αρχιτεκτονική της Μυκόνου. Στο μπαρ που βρέθηκε κάποια στιγμή στη λίστα με τα καλύτερα 10 του κόσμου από το περιοδικό Newsweek, διασκέδασαν κατά καιρούς αστέρες του Χόλιγουντ, μεταξύ αυτών ο Κέβιν Κόστνερ, ο Λεονάρντο ντι Κάπριο και ο Μάτ Ντέιμον.
Τη φήμη του Caprice ακολούθησε το εστιατόριο Sea Satin, ακριβώς κάτω από τους διάσημους ανεμόμυλους της Μυκόνου, εκεί που οι σαμπάνιες και το γλέντι κυριαρχούσαν σε εποχές χρηματιστηριακής δόξας και εύπλαστης κατά πολλούς οικονομικής ευμάρειας για την Ελλάδα. Ο Γρυπάρης συνεργάστηκε με τον Μίμη Φούκα στο Sea Satin, ο οποίος συνέβαλε στη διατράνωση της φήμης του μαγαζιού τα χρόνια που ακολούθησαν.
Από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές θεωρείται εκείνη όπου ο Πέτρος Κωστόπουλος, άλλοτε ισχυρός εκδότης, ενέδιδε στα κελεύσματα του Φούκα και αναλάμβανε ρόλο dj, ξεσηκώνοντας τους θαμώνες. Που ανάμεσά τους ήταν κατά καιρούς ο Αντώνης Ρέμος και η Γωγώ Μαστροκώστα αλλά και η Σάρα Τζέσικα Πάρκερ ή ο Τομ Χανκς και ο Χάρισον Φορντ. Στο Sea Satin, γυρίστηκε και η τελευταία σκηνή της κινηματογραφικής ταινίας «The Bourne Identity», στην οποία πρωταγωνιστής ήταν ο Ματ Ντέιμον.
Το Sea Satin στο Κολωνάκι
Ο Γρυπάρης εκτός από τη Μύκονο, δημιούργησε Caprice Sea Satin στην οδό Φωκυλίδου στο Κολωνάκι και αργότερα μεταφέρθηκε στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς. Ιδίως το μαγαζί του Κολωνακίου γνώρισε αξιομνημόνευτες νύχτες διασκέδασης γύρω από μεγάλες πιατέλες που κυριαρχούσαν τα φρέσκα ψάρια και το αλκοόλ έρεε ασταμάτητα. Γνωστοί επιχειρηματίες όπως ο Σωκράτης Κόκκαλης, ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο Θωμάς Λιακουνάκος, ο Κώστας Καίσαρης, σύχναζαν στο Κολωνάκι. Ωστόσο, ο Μυκονιάτης επιχειρηματίας προτίμησε να το κλείσει σε περίοδο ακμής, υπό τις πιέσεις του ιδιοκτήτη του ακινήτου για αύξηση του ενοικίου. Κατόπιν αυτού το Caprice Sea Satin μεταφέρθηκε στην Κηφισιά, όπου δεν είχε την προσδοκώμενη επιτυχία.
Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, ο ιδρυτής του Caprice βρέθηκε εκτεθειμένος σε οικονομικά ανοίγματα, γεγονός που συνέτεινε καθοριστικά στη διακοπή της λειτουργίας του. Η τύχη του Caprice έφτασε έως και το κατώφλι του Άρειου Πάγου όπου προσέφυγε ο Νίκος Γρυπάρης το 2015 για να διακόψει τη διαδικασία έξωσης που είχε κινήσει ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, Γιώργος Ζησιμόπουλος, χωρίς να έχει τελικά αποτέλεσμα.
Πλέον οι Φρατζέσκος και Ιμπραήμ, ανοίγοντας στη Βούλα, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν το momentum της μεγάλης ζήτησης και κινητικότητας που παρουσιάζουν τα νότια προάστια, επανασυστήνοντας το διάσημο «brand name» της εστίασης – καθότι περί αυτού πρόκειται -, έχοντας ως ισχυρή παρακαταθήκη τη μεγάλη επιτυχία και τη διεθνή επέκταση του Nammos. Το ακίνητο της Βούλας ανήκει στον Kύπριο εφοπλιστή και κάτοικο της Βούλας, Βασίλη Μιχαήλ.
Ο Ζαννής Φρατζέσκος κατάγεται από τη Μύκονο και μεγάλωσε στη Βούλα, έχοντας δουλέψει ως μπάρμαν στο Caprice, ενώ ο Αιγύπτιος Σάμι Ιμπραήμ εργάστηκε για κάποια χρόνια ως σεφ σε εστιατόρια του νησιού πριν γνωριστεί με τον Φρατζέσκο αλλά και με τον επίσης Μυκονιάτη, Κωνσταντή Κουσαθανά – ο οποίος αργότερα αποχώρησε από το σχήμα – και δημιουργήσουν το Nammos στην παραλία Ψαρού.
Σήμερα, εκτός από τη Βούλα, οι Φρατζέσκος και Ιμπραήμ έχουν επαναλειτουργήσει το Sea Satin στους ανεμόμυλους, το οποίο φέρει την ονομασία Sea Satin Market. Κι αυτό που επιδιώκουν είναι να φέρουν ξανά στην επιφάνεια κάτι από τη Μύκονο του χθες, η οποία ωστόσο έχει αλλάξει αισθητά τα τελευταία χρόνια, επηρεασμένη από την έντονη ανοικοδόμηση και την επενδυτική φρενίτιδα που δημιουργήθηκε στον real estate χάρτη του νησιού.