Ακίνητα: Μπαράζ ενστάσεων για τις νέες αντικειμενικές αξίες
Σχεδόν οι μισοί δήμοι της χώρας ζητούν μείωση ή ακόμη και επαναφορά των τιμών των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα που ήταν το 2018 - Κύμα ενστάσεων και από νότιους Δήμους, όπως η Γλυφάδα και ο Άγιος Δημήτριος
- 08/02/2023
- Κείμενο: NouPou.gr
Οι μισοί σχεδόν δήμοι της χώρας –και συγκεκριμένα το 44%– ζητούν κούρεμα των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ή ακόμη και επαναφορά των τιμών στα επίπεδα του 2018. Οι υφιστάμενες τιμές ζώνης τέθηκαν σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2022 και όπως αναφέρουν αρκετοί δήμοι οδήγησαν πολλούς πολίτες στο να χάσουν διάφορα επιδόματα (ελάχιστο εγγυημένο, επίδομα στέγασης), ενώ κάποιοι χάνουν και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, για το οποίο η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού θα πρέπει να μην υπερβαίνει τα 120.000 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, μέχρι χθες το μεσημέρι είχαν κατατεθεί 142 ενστάσεις (σύνολο δήμων 332) και όπως όλα δείχνουν ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί. Σημειώνεται ότι η προθεσμία κανονικά έληγε χθες το βράδυ, ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
Το κύμα των ενστάσεων που καταγράφεται αποδίδεται από κάποιους και στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Ο χορός των ενστάσεων ξεκίνησε από τον Δήμο της Αθήνας, που ζητάει τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%. Ακολούθησαν δεκάδες δήμοι της Αττικής, – μεταξύ άλλων και δήμοι των νοτίων προαστίων – όπως για παράδειγμα: Γλυφάδα, Άγιος Δημήτριος, Καλλιθέα, Μαρούσι, Βριλήσσια, Ζωγράφου, Παλλήνη, Μοσχάτο-Ταύρος.
Όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, «όπου υπάρχει τυχόν βασιμότητα, η αρμόδια επιτροπή θα εισηγηθεί εκ νέου εκτίμηση, με την ίδια –προβλεπόμενη εκ του θεσμικού πλαισίου– διαδικασία, δίχως αναδρομική ισχύ».
Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα εξετάσουν τις γνώμες των δημοτικών συμβουλίων που συνοδεύονται με αποδεικτικά στοιχεία για τις πραγματικές τιμές της αγοράς. Εφόσον γίνει επανάληψη της διαδικασίας και προσδιοριστούν νέες τιμές ζώνης, αυτές θα ισχύσουν από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης και εφεξής.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, επανακαθορισμός των αντικειμενικών τιμών θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων των τοπικών δημοτικών αρχών, με αρμόδια στελέχη να αναφέρουν ότι οι διορθώσεις στις τιμές δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το καλοκαίρι.
Στη λίστα των δήμων που έχουν ζητήσει επαναπροσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε χαμηλότερα επίπεδα στην Αττική, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες περιοχές:
- Αθήνα: Ο Δήμος Αθηναίων έχει ζητήσει τη μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων σε 30 ζώνες της χωρικής του αρμοδιότητας. Ζητάει τη μείωση των αυξήσεων στις τιμές ζώνης κατά 50%.
- Γλυφάδα. Αμεση, καθολική και σημαντική μείωση στις αντικειμενικές αξίες ζητά το δημοτικό συμβούλιο Γλυφάδας, εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαφωνία του για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές, που έφτασαν ακόμη και το 81%.
- Βριλήσσια. Με ομόφωνη απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Βριλησσίων ζητάει από το υπουργείο Οικονομικών τη μείωση των αντικειμενικών αξιών και την επαναφορά τους στα επίπεδα του 2021, καθώς με υπουργική απόφαση του υπουργείου Οικονομικών από 01.01.2022 καθορίστηκαν αυξημένες τιμές για τον υπολογισμό αντικειμενικών αξιών κατά ποσοστά που κυμαίνονται από 18,18% έως και 53,57%, με αποτέλεσμα οι συνέπειες των εν λόγω σημαντικών αυξήσεων να επηρεάζουν αντίστοιχα τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών και κατοίκων της πόλης.
- Μαρούσι.Το δημοτικό συμβούλιο ζητάει ομόφωνα:
– Τη γενική μείωση των αντικειμενικών αξιών στο σύνολο των περιοχών με χρήσεις γης αμιγούς κατοικίας, ώστε οι αντικειμενικές αξίες να επανέλθουν στα επίπεδα του έτους 2018.
– Τη δημιουργία νέας οριοθετημένης ζώνης που αφορά τον παλαιό και τον νέο οικισμό των Εργατικών Κατοικιών, με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά/τ.μ.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, επανακαθορισμός θα γίνει στις περιοχές που θα αποδειχθεί η βασιμότητα των αιτημάτων.
- Ελληνικό: Να μειωθούν άμεσα και σημαντικά οι αντικειμενικές αξίες και στην Αργυρούπολη και στο Ελληνικό, οι οποίες «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και με την τελευταία αναπροσαρμογή αυξήθηκαν έως και 86%.
- Άγιος Δημήτριος: Η μέση αύξηση των αντικειμενικών αξιών ήταν 81% σε σχέση με το 2018 και 63% σε σχέση με το 2019, τονίζει το δημοτικό συμβούλιο και ζητάει τη μείωση των τιμών των αντικειμενικών αξιών, ώστε να επανέλθουν στα επίπεδα που βρίσκονταν μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2018 και να αποτυπώνουν υγιώς την πραγματικότητα στην αγορά, χωρίς στρεβλώσεις.
- Καλλιθέα: Διόρθωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων ζητάει ο δήμος και διεκδικεί από το υπουργείο Οικονομικών να γίνει επαναπροσδιορισμός με μείωση στις τιμές και ορθολογική εφαρμογή του συστήματος των αντικειμενικών αξιών για τα ευάλωτα νοικοκυριά.
- Μοσχάτο-Ταύρος: Οι αυξήσεις των αντικειμενικών τιμών ζώνης κυμαίνονται από 22,7% έως 84% στην περιοχή του Μοσχάτου, ενώ στον Ταύρο κυμαίνονται από 5,5% έως 26,3%. Μετά τις αυξήσεις αυτές, η περιοχή του Μοσχάτου έχει για πρώτη φορά από την ίδρυσή της μεγαλύτερες τιμές ζώνης από όλες τις γειτονικές περιοχές.
- Πετρούπολη: Να επανέλθουν οι αντικειμενικές αξίες στα επίπεδα του 2021 ζητάει ο δήμος.
- Ζωγράφου: Ο δήμος προτείνει μείωση στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες από 10% έως 30%.
- Ραφήνα: Ο δήμος θεωρεί αδικαιολόγητη την αύξηση έως και 56% των αντικειμενικών τιμών και ζητάει οριζόντια μείωση κατά 10% σε όλες τις ζώνες, λόγω των πολύ ιδιαίτερων γενικών (οικονομική κρίση, κρίση COVID-19) και ειδικών συνθηκών (πυρόπληκτες περιοχές) της περιοχής.
- Παλλήνη: Ο δήμος ζητάει τη μείωση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων στα ίδια επίπεδα πριν από την αύξησή τους.
- Ηράκλειο Αττικής: Την επαναφορά των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων στις τιμές που ίσχυαν πριν από την αύξησή τους προτείνει ο δήμος.
Πηγή: kathimerini.gr