Άλιμος: Δεν μπήκε στην τροπολογία που καταργεί τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων – Τι δηλώνει στο NouPou ο Ανδρέας Κονδύλης
Όσα σχολίασε ο δήμαρχος Αλίμου, Ανδρέας Κονδύλης στο NouPou, για την τροπολογία η οποία καταργεί τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων για τρεις περιοχές, αλλά όχι για τον Άλιμο - Ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις του Δήμου, για να σταματήσει την «καταχρηστική δόμηση»
- 25/04/2023
- Κείμενο: Γεωργία Περιμένη
Με τροπολογία, η οποία πέρασε από τη Βουλή στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, καταργούνται τα «μπόνους» δόμησης στα ύψη των κτιρίων που προβλέπει ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός (ΝΟΚ) για τρεις περιοχές, του Παλαιού Ψυχικού, της Φιλοθέης και της Εκάλης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αλίμου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μάλιστα έχει πετύχει αναστολή οικοδομικών εργασιών σε οικοδομές πάνω από κάποιο συγκεκριμένο ύψος. Παρόλα αυτά, όπως εύκολα παρατηρείται, η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει συμπεριληφθεί στην τροπολογία. Το NouPou επικοινώνησε με τον δήμαρχο Αλίμου, Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος εξήγησε τι συμβαίνει από την πλευρά του δήμου και ποιες είναι οι επόμενες κινήσεις που προγραμματίζει αναφορικά με το θέμα. «Η τροπολογία αυτή αφορά τρεις περιοχές. Όπως καταλαβαίνετε δεν επηρεάζει άμεσα τον Άλιμο, αλλά έμμεσα, καθώς είναι ένα στοιχείο το οποίο αποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είναι ξεκάθαρα προβληματική. Άλλωστε, αν ήταν μια σωστή ρύθμιση, δεν θα χρειαζόταν την παρούσα τροπολογία, που ουσιαστικά την ανακαλεί και ορθώς κατ’ εμέ, έστω γι’ αυτές τις περιοχές. Το ερώτημα είναι γιατί έγινε μόνο για αυτές τις περιοχές».
Ο δήμαρχος Αλίμου επισήμανε επίσης ότι βρίσκεται σε διαρκή συνεννόηση με άλλους δημάρχους του Λεκανοπεδίου Αττικής, για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Σύμφωνα με τον κ. Κονδύλη, πρόκειται να κατατεθεί πρόταση για νομοθετική ρύθμιση για τα κτίρια του Αλίμου. «Επίσης, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε όπου βλέπουμε περιπτώσεις καταχρηστικής δόμησης. Έχουμε προσφύγει εναντίον 13 κτιρίων μέχρι στιγμής και σκοπεύουμε να προσφύγουμε για άλλα 15. Θα συνεχίσουμε, έστω και αν αυτό γίνει ανά μια άδεια και όχι συνολικά. Αν δικαιωθούμε, τότε θα αναδείξουμε το πρόβλημα το οποίο ισχύει για όλη τη χώρα», καταλήγει ο κ. Κονδύλης.
Πριν από μερικές ημέρες, ο δήμαρχος Αλίμου είχε διευκρινίσει στο NouPou: «Δεν στρεφόμαστε κατά των ψηλών κτιρίων, αλλά κατά της καταχρηστικής δόμησης. Κάποιοι, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού που κάποιοι έχουν προστεθεί πρόσφατα με τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, κατασκευάζουν μεγαλύτερα και ογκωδέστερα κτίρια με περισσότερα τετραγωνικά, αυξάνοντας τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη κατασκευή σε οικόπεδο 1.000 μέτρων με συντελεστή 0,8, όπου ο εργολάβος έπρεπε να χτίσει 800 μέτρα και εν τέλει δημιουργήθηκε οικοδομή με περισσότερα από 1.300 μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτοξεύεται ο όγκος της δόμησης σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80%. Αυτό σημαίνει περισσότερο τσιμέντο και δόμηση για την πόλη μας. Η πολεοδομική μελέτη για τον Άλιμο προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτές προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Διότι τα επιπλέον τετραγωνικά δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο πράσινο, περισσότερα σχολεία ή εγκαταστάσεις υποδομής».
Οι αιτήσεις ακύρωσης εκδικάζονται κατευθείαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως υποστηρίζει ο κύριος Κονδύλης είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις λήξης ασφαλιστικών μέτρων για δύο συγκεκριμένα έργα κατασκευής πολυκατοικιών στην περιοχή. Η μία περίπτωση εξελίχθηκε δικαστικά μετά από προσφυγή δήμου και η δεύτερη μετά από προσφυγή κατοίκων, όπου και στις δύο περιπτώσης επιβλήθηκε η αναστολή των εργασιών.
Όπως είχε αναφέρει μάλιστα στο NouPou ο δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος Αλίμου Κώστας Χαρίτος «πρόκειται για ένα πρόβλημα, το οποίο αφορά όλη την Ελλάδα, όχι απλά τον Άλιμο, ούτε την Αθήνα γενικώς. Αυτό συμβαίνει διότι υπάρχει μια διαφωνία, σχετικά με το αν υπερισχύουν κάποιες παλαιότερες διατάξεις, οι οποίες επιτρέπουν τα γίνονται ψηλά τα συγκεκριμένα κτίρια. Από τη μια, οι εκάστοτε πολεοδομίες θεωρούν ότι κάποιες διατάξεις έχουν καταργηθεί και δίνουν σχετικές άδειες, από την άλλη, εμείς οι νομικοί έχουμε άλλη άποψη».
Οι πρώτες κινήσεις του δήμου Αλίμου για να μπει “στοπ” στα κτίρια στα οποία γίνεται καταχρηστική δόμηση
Στην περίπτωση του Αλίμου, όλα ξεκίνησαν όταν ο Δήμος κατέθεσε τον περασμένο Φεβρουάριο έκθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με κατοίκους της περιοχής, σχετικά με υπόθεση που αφορούσε υψηλό κτίριο που ξεπερνά τον Συντελεστή Δόμησης της περιοχής. Με αφορμή αυτό, ο Δήμαρχος Αλίμου Ανδρέας Κονδύλης, είχε κάνει λόγο για «απαράδεκτα ψηλά κτίρια, με αποτέλεσμα τη βαθιά αλλοίωση και υποβάθμιση του φυσικού και οικιστικού περιβάλλοντος, την προσβολή της πολεοδομικής μορφής του Αλίμου, απαξίωση των ακινήτων που έχουν ήδη χτιστεί με “κανονικούς” όρους δόμησης και υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη μας».
Μετά από αυτό, εκδόθηκε η πρώτη δικαστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία αναστέλλει τις οικοδομικές εργασίες για ανέγερση του επίμαχου κτιρίου.