Ανδρέας Κονδύλης: «Γιατί στείλαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας δεκάδες νέες κατασκευές στον Άλιμο»
«Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη σωρευτική κατάχρηση της νομοθεσίας» - Όσα είπε στο NouPou για την «καταχρηστική δόμηση», για την οποία ο Δήμος Αλίμου έχει κινηθεί και νομικά, ο Ανδρέας Κονδύλης
- 10/04/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Με στόχο να περιορίσει την αθρόα εκμετάλλευση του οικοδομικού κανονισμού κατά την κατασκευή νέων κατοικιών στην περιοχή, ο δήμος Αλίμου αλλά και ο δήμαρχος, Ανδρέας Κονδύλης, έχουν κινηθεί και νομικά το τελευταίο διάστημα, πετυχαίνοντας την αναστολή της οικοδομικής δραστηριότητας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις κατασκευών.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο NouPou ο κύριος Κονδύλης, «Δεν στρεφόμαστε κατά των ψηλών κτιρίων, αλλά κατά της καταχρηστικής δόμησης. Κάποιοι, αξιοποιώντας τις διατάξεις του νέου οικοδομικού κανονισμού που κάποιοι έχουν προστεθεί πρόσφατα με τροποποιήσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας, κατασκευάζουν μεγαλύτερα και ογκωδέστερα κτίρια με περισσότερα τετραγωνικά, αυξάνοντας τη συνολική δομήσιμη επιφάνεια. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί πρόσφατη κατασκευή σε οικόπεδο 1.000 μέτρων με συντελεστή 0,8, όπου ο εργολάβος έπρεπε να χτίσει 800 μέτρα και εν τέλει δημιουργήθηκε οικοδομή με περισσότερα από 1.300 μέτρα. Υπό αυτές τις συνθήκες εκτοξεύεται ο όγκος της δόμησης σε ποσοστό που αγγίζει ακόμα και το 80%. Αυτό σημαίνει περισσότερο τσιμέντο και δόμηση για την πόλη μας. Η πολεοδομική μελέτη για τον Άλιμο προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτές προσπαθούμε να διαφυλάξουμε. Διότι τα επιπλέον τετραγωνικά δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο πράσινο, περισσότερα σχολεία ή εγκαταστάσεις υποδομής».
Κονδύλης: «Προσπαθούμε να ανακόψουμε τη σωρευτική κατάχρηση της νομοθεσίας»
«Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούμε τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια με κάποιες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και στη συνέχεια προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη, να ανακόψουμε τις περιπτώσεις εκείνες, όπου παρουσιάζεται σωρευτική κατάχρηση των διατάξεων της νομοθεσίας. Έως τώρα έχουμε προσφύγει εναντίον 13 οικοδομικών αδειών και θα προσφύγουμε και για ακόμη 15 προσεχώς», επισημαίνει ο δήμαρχος Αλίμου.
Οι αιτήσεις ακύρωσης εκδικάζονται κατευθείαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως υποστηρίζει ο κύριος Κονδύλης είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ζήτημα εξετάζεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Οι διατάξεις περί όρων δόμησης είναι του 2012, αλλά ο νέος οικοδομικός κανονισμός και οι σχετικές τροποποιήσεις είναι του 2020».
«Η περιοχή είναι αμιγώς αστικής και γενικής κατοικίας χωρίς άλλες χρήσεις και οι προσφυγές αφορούν αποκλειστικά σε κατοικίες».
Δύο αποφάσεις αναστολής και μερικής αναστολής των εργασιών
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Αλίμου έχουν ήδη εκδοθεί δύο αποφάσεις λήξης ασφαλιστικών μέτρων για δύο συγκεκριμένα έργα κατασκευής πολυκατοικιών στην περιοχή. Η μία περίπτωση εξελίχθηκε δικαστικά μετά από προσφυγή δήμου και η δεύτερη μετά από προσφυγή κατοίκων, όπου και στις δύο περιπτώσης επιβλήθηκε η αναστολή των εργασιών. «Στην περίπτωση της προσφυγής από πλευράς του δήμου έχουμε την πλήρη αναστολή των εργασιών και στη δεύτερη περίπτωση, αυτή των κατοίκων, έχουμε απόφαση για μερική αναστολή προκειμένου να μην πραγματοποιηθούν εργασίες σε ύψος που υπερβαίνει τα 14 μέτρα. Οι αντίστοιχοι εργολάβοι έχουν την επιλογή αναπροσαρμογής των αδειών ή την επιλογή να περιμένουν το δικαστήριο».
Εντός της εβδομάδας που πέρασε, εκδικάστηκε και μία προσφυγή ακύρωσης για οικοδομή στο λόφο Πανί. Η συγκεκριμένη είναι μία από αυτές για τις οποίες έχει εκδώσει το δικαστήριο αίτηση αναστολής των εργασιών.