Από ποιους δρόμους θα περνά ο ποδηλατόδρομος στον δήμο Ελληνικού
Ο δήμαρχος Ελληνικού-Αργυρούπολης τάχθηκε κατά του έργου του Αστικού Περιπάτου, καθώς αυτός δεν θα διασχίζει το παραλιακό μέτωπο στο ύψος του συγκεκριμένου δήμου - Αναλυτικά οι δρόμοι από τους οποίους θα περνά ο ενοποιημένος ποδηλατόδρομος και πεζόδρομος στον δήμο του Ελληνικού - Δεν θα διασχίζει το παραλιακό μέτωπο, αλλά θα περνά μέσα από κατοικημένη περιοχή
- 12/07/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στον Άλιμο, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, υπογράφεται η σύμβαση για τη δημιουργία του ενοποιημένου ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου μήκους 18 χλμ, που θα ενώνει το παραλιακό μέτωπο από την Καλλιθέα μέχρι το δημαρχείο του δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης (υπάρχει επιπλέον το τμήμα από το λιμάνι του Πειραιά έως το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, μήκους περίπου 4 χλμ., που θα υλοποιηθεί ως ξεχωριστό έργο κατασκευής ποδηλατοδρόμου – πεζοδρόμου από τον Δήμο Πειραιά ενώ γενικά η υλοποίηση του έργου με την εμπλοκή δήμων, της Περιφέρειας και άλλων φορέων είναι περίπλοκη).
Υπενθυμίζουμε πως, με αφορμή την εκδήλωση για τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου και πεζόδρομου της Αθηναϊκής Ριβιέρας, ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εναντιώνεται ξεκάθαρα στο μεγάλο έργο. Οι πρώτες πληροφορίες ήθελαν όλους τους δημάρχους του παραλιακού μετώπου – συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του Δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης να δίνουν το «παρών» στην εκδήλωση. Όμως, όπως φαίνεται από την ανακοίνωση, ο Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης, Γιάννης Κωνσταντάτος, δεν έχει την πρόθεση να παραστεί καθώς το συγκεκριμένο έργο αποφασίστηκε και διαμορφώθηκε, όπως καταγγέλλει, χωρίς τη συμμετοχή του Δήμου.
Από πού θα περνάει ο ποδηλατόδρομος στον δήμο Ελληνικού
Ο δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης εντάσσεται στην 6η Ζώνη κατασκευής του αστικού περιπάτου – ποδηλατόδρομου. Όπως αναφέρει στο αναλυτικό ρεπορτάζ του για το NouPou ο Γιώργος Λαμπίρης, στο πρώτο τμήμα μέχρι την παραλία του Αγίου Κοσμά, ο ποδηλατόδρομος και ο πεζόδρομος οδεύουν παράλληλα, ανατολικά από τις γραμμές του τραμ και παράλληλα με την οδό ήπιας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται να κατασκευαστεί.
Στο δεύτερο τμήμα, προβλέπεται η διέλευση του πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου εντός της περιοχής κατοικίας του Μικρού Ελληνικού στην 1η οδό, καθιστώντας την ήπιας κυκλοφορίας με ταυτόχρονη διέλευση πεζών, ποδηλάτου και μηχανοκίνητου (μόνο για την είσοδο – έξοδο των οχημάτων εντός των κατοικιών) και στη συνέχεια κατευθύνονται παράλληλα με την λεωφόρο Ποσειδώνος.
Στο τμήμα παράλληλα με τη λεωφόρο έχει διατηρηθεί νησίδα κυμαινόμενου πλάτους περίπου από 3 μέτρα έως και 6 μέτρα, διασφαλίζοντας την απαραίτητη απόσταση των ποδηλατών από τη λεωφόρο. Για την αποφυγή εμποδίων, ο ποδηλατόδρομος εισέρχεται στην οδό Ευρυάλης – Ροντήρη – Βέλη για να διασχίσει τη λεωφόρο Ποσειδώνος και τη Διαδόχου Παύλου και να βρεθεί ξανά νότια του τραμ στην επόμενη Ζώνη της Γλυφάδας. Η ποδηλατική διαδρομή – πεζόδρομος της Ζώνης 6 είναι περίπου 4,2 χιλιόμετρα.