Αθηναϊκή Ριβιέρα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες – Ο ρόλος της θέας
Με επίκεντρο περιοχές όπως το Ελληνικό, η Γλυφάδα και ο Άλιμος, η αναθεώρηση των συντελεστών ενισχύει τη φορολογική επιβάρυνση, αλλά και την επενδυτική δυναμική της περιοχής.
- 03/01/2025
- Κείμενο: NouPou.gr
Είναι πλέον εμφανές πως η Αθηναϊκή Ριβιέρα δεν αποτελεί μόνο τουριστικό προορισμό και πόλο έλξης για τους λάτρεις της θάλασσας. Σήμερα, η περιοχή βρίσκεται στο επίκεντρο οικονομικών εξελίξεων, με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών να αντανακλά την αναβάθμιση της ζήτησης και των υποδομών. Παράλληλα, οι αυξήσεις στις αξίες φέρνουν στην επιφάνεια κάποιες ανεπάρκειες στις τοπικές υποδομές, όπως φάνηκε πρόσφατα με τις πλημμύρες στη Λεωφόρο Ποσειδώνος.
Η απόφαση του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2024, εστιάζει σε δύο κρίσιμους συντελεστές: τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) και τον Συντελεστή Οικοπέδου (Σ.Ο.). Οι συντελεστές αυτοί τροποποιήθηκαν ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής λαμβάνοντας υπόψη θέα, υποδομές ή εμπορικότητα. Μάλιστα, με την απόφαση εισάγονται δυο νέοι συντελεστές για περιοχές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (π.χ. μικρότερο Σ.Α.Ο.). Έμφαση δίνεται στις Ζώνες Α και Β, που περιλαμβάνουν περιοχές υψηλής ζήτησης στους δήμους Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας και Αλίμου.
Στη Ζώνη Α, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Λεωφόρος Ποσειδώνος, οι αναθεωρημένοι συντελεστές οδήγησαν σε αξιοσημείωτη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Ενδεικτικά, για ακίνητα με Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου (Σ.Α.Ο.) 0,205, ο Συντελεστής Οικοπέδου (Σ.Ο.) αυξήθηκε από 1,38 το 2022 σε 1,62 το 2024, αυξάνοντας τη φορολογική επιβάρυνση. Επιπρόσθετα, εισήχθησαν νέοι Σ.Α.Ο., όπως 0,052 με Σ.Ο. 6,38 και 0,172 με Σ.Ο. 1,93, που επηρεάζουν κυρίως διαμερίσματα και κατοικίες στον παραλιακό άξονα.
Στη Ζώνη Β, περιοχές όπως η Ζάκυνθου, η Μ. Κάλλας και η Αγ. Γεράσιμου έχουν επίσης υποστεί σημαντικές επιβαρύνσεις. Για παράδειγμα, σε ακίνητα με Σ.Α.Ο. 0,46, ο Σ.Ο. αυξήθηκε από 0,79 το 2022 σε 1,04 το 2024, ενώ προστέθηκαν νέοι Σ.Α.Ο., όπως 0,175 με Σ.Ο. 2,72. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν κυρίως μικρότερα ακίνητα ή οικόπεδα σε περιοχές μεσαίας εμπορικής αξίας, ενισχύοντας τη συνολική φορολογική επιβάρυνση. Στη Ζώνη Γ, που περιλαμβάνει περιοχές όπως η Λεωφόρος Βουλιαγμένης, οι επιβαρύνσεις είναι λιγότερο έντονες. Σημειώνεται δε ότι παρά τις αναπροσαρμογές, οι τιμές Ζώνης παραμένουν αμετάβλητες σε ορισμένες περιοχές του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά, γεγονός που επηρεάζει και τη φορολογητέα αξία των ακινήτων.
Παράλληλα, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει φόρους όπως ο ΕΝΦΙΑ, οι φόροι μεταβίβασης, καθώς και πολεοδομικά τέλη. Ενώ η αναπροσαρμογή ενισχύει τη φορολογική βάση, δημιουργεί παράλληλα προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες, ειδικά σε περιοχές με σημαντικά έργα ανάπτυξης και εμπορικό ενδιαφέρον. Συγκεκριμένα, οι τιμές ζώνες για ακίνητα που βρίσκονται κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης διαμορφώνεται στα 3.250 ευρώ/τ.μ. ενώ για τα ακίνητα που βρίσκονται σε ανώνυμους δρόμους με θέα προς τη θάλασσα αγγίζει τις 8.000 ευρώ/τ.μ.
Η αναβάθμιση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό αποτελεί κομβικό παράγοντα για την αυξημένη ζήτηση ακινήτων. Οι υποδομές, οι νέες χρήσεις γης και η βελτιωμένη πρόσβαση καθιστούν την περιοχή πόλο έλξης για Έλληνες και διεθνείς επενδυτές. Ωστόσο, η ανεπαρκής διαχείριση των υφιστάμενων υποδομών, όπως ο αποχετευτικός αγωγός που οδήγησε σε πρόσφατες πλημμύρες, παραμένει πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Με πληροφορίες από: businessnews.gr | fortunegreece.com | dnews.gr