Εκρηκτική αύξηση σε κλίνες και διανυκτερεύσεις στη βραχυχρόνια μίσθωση αναδεικνύει νέα έρευνα
Η εκρηκτική άνοδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης καταλυμάτων στην Ελλάδα φέρνει στο προσκήνιο σοβαρές κοινωνικοοικονομικές προκλήσεις. Σύμφωνα με μελέτη της Grant Thornton, οι κλίνες και οι διανυκτερεύσεις διπλασιάστηκαν τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας εντάσεις στην αγορά ακινήτων και στις τοπικές κοινωνίες.
- 06/09/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Σημαντική άνοδος παρατηρείται στη βραχυχρόνια μίσθωση καταλυμάτων στην Ελλάδα, όπως αποκαλύπτει η επικαιροποιημένη μελέτη της Grant Thornton για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2019-2023, οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 28%, ενώ ο αριθμός των διαθέσιμων κλινών υπερδιπλασιάστηκε, φτάνοντας τις 857.000 το 2023 από 427.000 το 2019.
Η μελέτη, η οποία παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της νέας πρωτοβουλίας «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», φέρνει στο φως τις κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτής της ραγδαίας ανάπτυξης. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι την ίδια περίοδο, οι κλίνες των ξενοδοχείων αυξήθηκαν μόλις κατά 3,5%, φτάνοντας τις 886.000, γεγονός που αναδεικνύει την έντονη δυναμική της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όσον αφορά τα ακίνητα που λειτουργούσαν ως καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 2023 ανήλθαν σε 193.000, από 172.500 το 2022 και 117.300 το 2019.
Η πρωτοβουλία «ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του ΞΕΕ, Αλέξανδρο Βασιλικό, στοχεύει στην ανάδειξη των σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που προκαλεί η ανεξέλεγκτη επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο κύριος Βασιλικός τόνισε την ανάγκη για δίκαιη ρύθμιση του φαινομένου, ώστε να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή.
Η μελέτη της Grant Thornton υπογραμμίζει ότι η μέση τιμή των βραχυχρόνιων μισθώσεων είναι από 200% έως 900% υψηλότερη σε σχέση με τις μακροχρόνιες μισθώσεις. Επιπλέον, η βραχυχρόνια μίσθωση συμβάλλει στη μείωση της διαθεσιμότητας ακινήτων για μακροχρόνια μίσθωση, προκαλώντας εκτοπισμό των μακροχρόνιων ενοικιαστών και αύξηση του κόστους στέγασης.
Άλλα προβλήματα που αναφέρονται στη μελέτη περιλαμβάνουν τη διατάραξη της αίσθησης κοινότητας και την επιβάρυνση των τοπικών υποδομών, λόγω υπερχρήσης, καθώς και την αύξηση του όγκου απορριμμάτων κατά 20% σε σύγκριση με τους μακροχρόνιους ενοικιαστές. Παράλληλα, η αξιοποίηση λύσεων ανακύκλωσης στη βραχυχρόνια μίσθωση είναι 40% χαμηλότερη σε σχέση με τα ξενοδοχειακά καταλύματα.
Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των κατοικιών της χώρας, συγκεκριμένα το 66,8%, είναι ακίνητα παλαιού τύπου και μειωμένης ενεργειακής απόδοσης. Αντίθετα, το ξενοδοχειακό δυναμικό της χώρας αποτελείται από ακίνητα υψηλής ενεργειακής κλάσης σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70%
Συνολικά, η μελέτη της Grant Thornton φωτίζει τις πολύπλευρες προκλήσεις που δημιουργεί η ταχύτατη ανάπτυξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και καλεί για την υιοθέτηση κατάλληλων ρυθμιστικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας.
Πηγές: moneyreview.gr | capital.gr | businessnews.gr | skai.gr