Εμπορικά κέντρα Γλυφάδας: Οι διάσημες εμπορικές κοιτίδες του ’80 και η δεύτερη νιότη τους
Το μεγαλύτερο αφιέρωμα που έγινε ποτέ για τη ΓλυφάδαΤα εμπορικά κέντρα της Γλυφάδας αποτέλεσαν κοιτίδες εμπορικής δραστηριότητας, αλλά και τον πρόδρομο των σημερινών malls και πολυκαταστημάτων - Η κατάσταση στην οποία βρίσκονται αυτή τη στιγμή τα πιο γνωστά από αυτά και η περίοδος δεύτερης νιότης λόγω της αυξημένης ζήτησης για χώρους γραφείων αλλά και καταστημάτων το τελευταίο διάστημα
- 23/10/2023
- Κείμενο: Γιώργος Λαμπίρης
Μία εμπορική γειτονιά με αρκετές ιδιομορφίες και χαρακτηριστικά στοιχεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες περιοχές αντίστοιχου χαρακτήρα της Αττικής. Η Γλυφάδα παρουσίαζε ανέκαθεν το δικό της πρόσωπο από πλευράς εμπορικής ανάπτυξης, καθότι για μεγάλο χρονικό διάστημα κυρίαρχη παρουσία στους κεντρικούς της δρόμους και κατά κύριο λόγο στην λεωφόρο Αγγέλου Μεταξά, διατηρούσαν και συνεχίζουν έως και σήμερα να διατηρούν τα ανοιχτά εμπορικά κέντρα. Κοιτίδες εμπορικής δραστηριότητας που αποτέλεσαν τον πρόδρομο των σημερινών malls και πολυκαταστημάτων, τα οποία σε αρκετές των περιπτώσεων συνεχίζουν να διατηρούν μέρος από τη ζωντάνια του χθες.
Όπως επισημαίνουν πρόσωπα που σχετίζονται με την αγορά του real estate, τα εμπορικά κέντρα διάγουν σήμερα μία περίοδο δεύτερης νιότης καθότι λόγω της αυξημένης ζήτησης για χώρους γραφείων αλλά και καταστημάτων το τελευταίο διάστημα, ελάχιστες ιδιοκτησίες παραμένουν αναξιοποίητες. Το πιο σημαντικό στοιχείο μάλιστα, σύμφωνα με τον Αντώνη Νίνο, μεσίτη και εκ των συνιδιοκτητών του City Plaza στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, είναι ότι αρχικά τα περισσότερα εμπορικά κέντρα δημιουργήθηκαν με το σκεπτικό να φιλοξενούν καταστήματα όχι μόνο στο ισόγειο αλλά και στους ορόφους τους. Κάτι που στην πορεία άλλαξε, όταν οι ιδιοκτήτες τους αντιλήφθηκαν πως τα εμπορικά καταστήματα σε όροφο δεν απέδιδαν και δεν προσέλκυαν το ενδιαφέρον των περαστικών, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να μετατραπούν σε γραφεία.
Τα εμπορικά κέντρα της Γλυφάδας
Τα κυριότερα και πιο γνωστά από τα εμπορικά κέντρα της Γλυφάδας είναι το Eurocenter στη Μεταξά, το Florida Μall στον ίδιο δρόμο, η Πρεμιέρα στη συμβολή των οδών Μεταξά και Λαμπράκη αλλά και το City Plaza επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης απέναντι από το κατάστημα της Lidl. Μεταξύ των εμπορικών κέντρων της περιοχής είναι και το Plaza επί της Μεταξά στο κέντρο της Γλυφάδας, το Oscar που συνυπάρχουν στην ίδια οδό αλλά και το εμπορικό κέντρο Εσπερίδες στην ομώνυμη πλατεία. Αυτό που συνέβη στην περίπτωση της Γλυφάδας κατά τη δεκαετία του ‘80, ήταν ότι αναπτύχθηκαν τα συγκεκριμένα κέντρα εμπορίου εντός του αστικού και εμπορικού της ιστού, αποτελώντας μία από τις πρώτες οργανωμένες μορφές λιανεμπορίου που κυριάρχησαν την ίδια περίοδο και σε άλλες συνοικίες της Αττικής όπως το Ψυχικό, το Χαλάνδρι, το Μαρούσι ή και η Βούλα.
To Galleria
Μεταξύ αυτών που ξεχωρίζουν στην περιοχή είναι το εμπορικό κέντρο Galleria, το οποίο αποτέλεσε ένα υστερομοντέρνο κτίριο που δημιουργήθηκε βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα. ‘Ηταν το πρώτο εμπορικό κέντρο που κατασκευάστηκε στην περιοχή και αποτέλεσε τρόπον τινά ένα επαναστατικό δημιούργημα για την εποχή του. Επιδίωξη ήταν να αποτελέσει μία συνεκτική εμπορική εστία, φιλοξενώντας καταστήματα σε όλους τους ορόφους του. Μάλιστα ήταν από τα εμπορικά κέντρα που υπήρχε πρόβλεψη και δημιουργήθηκε υπόγειος χώρος στάθμευσης αλλά και βοηθητικές εγκαταστάσεις και αυτές στα υπόγεια του κτιρίου. Η βασική αρχιτεκτονική του προσέγγιση βασίστηκε στη δημιουργία όψεων που επενδύθηκαν με υαλοπετάσματα, κάτι που κατά την περίοδο των αρχών της δεκαετίας του 1980 όταν και δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο εμπορικό κέντρο, ήταν αρκετά σύνηθες.
Το Florida Mall
Μία ακόμα από τις ενδεικτικές περιπτώσεις εμπορικών κέντρων στην περιοχή είναι το Florida Mall, το οποίο ανήκει στην ομώνυμη κατασκευαστική εταιρεία, Florida Mall, της οικογένειας Λισγαρή. Στο Florida διατηρεί την έδρα της μεταξύ άλλων η ιδιοκτήτρια εταιρεία, η οποία εκτός από την εκμετάλλευση των χώρων του συγκεκριμένου κτιριακού συγκροτήματος επιδίδεται και στην ανάπτυξη κατοικιών με σημαντική παρουσία στο χώρο και ειδικότερα στα νότια προάστια. H κατασκευή του ολοκληρώθηκε το 1993 και δημιουργήθηκε στη θέση του παλαιού ξενοδοχείου Florida που κατεδαφίστηκε, από το οποίο άντλησε την ονομασία του το εμπορικό κέντρο. Σημειώνεται ότι η συνολική επιφάνεια του οικοπέδου στο οποίο ανεγέρθηκε το Florida Mall ανέρχεται στα 3.600 τετραγωνικά μέτρα.
Το City Plaza επί της Βουλιαγμένης
To City Plaza κατασκευάστηκε το 1988 και αμέσως μετά δόθηκε σε χρήση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως τοπόσημο όχι μόνο λόγω της θέσης του αλλά κυρίως λόγω του χαρακτηριστικού και πρωτοποριακού σχεδιαστικά φαρμακείου με την ονομασία «Placebo».
Το εμπορικό κέντρο φιλοξενεί αυτή τη στιγμή περίπου 120 καταστήματα και χώρους γραφείων μεταξύ των οποίων οι αλυσίδες Κωτσόβολος, Σκλαβενίτης και Marks & Spencer αλλά και το διάσημο φαρμακείο που βασίστηκε σε σχέδια του αρχιτέκτονα Σοφοκλή Μορφόπουλου.
Ο Αντώνης Νίνος, εκ των συνιδιοκτητών του City Plaza και ιδιοκτήτης της μεσιτικής εταιρείας Broker House Real Estate, αναφέρει ότι το εν λόγω εμπορικό κέντρο άρχισε να κατασκευάζεται σε μία περίοδο όπου ήταν αρκετά δημοφιλής η συγκεκριμένη μορφή εμπορικών χώρων. «Στην πορεία τα εμπορικά κέντρα γνώρισαν ακμή τα ισόγεια καταστήματα και παρακμή οι όροφοι. Όταν το καταλάβαμε αυτό κάναμε τους ορόφους γραφεία και τα ισόγεια διατηρήθηκαν ως καταστήματα», λέει χαρακτηριστικά.
Αρχιτέκτονας του City Plaza ήταν ο Aπόστολος Δωρίτης και κατασκευαστής ο Άγγελος Αποστολάτος, πρώην δήμαρχος της Βούλας.
«Βασικό ζήτημα για τη βιωσιμότητα ενός εμπορικού κέντρου σήμερα αποτελεί η ορθή και τακτική του συντήρηση. Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τη μίσθωση των ιδιοκτησιών, τα πάντα εξαρτώνται από την τοποθεσία. Αυτή τη στιγμή πάντως σχεδόν όλοι οι χώροι σε εμπορικά κέντρα στην περιοχή είναι κατειλημμένοι, λόγω της υψηλής ζήτησης που παρουσιάζεται. Οι τιμές είχαν καταρριφθεί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στην περίοδο της δεκαετούς οικονομικής κρίσης. Πλέον υφίσταται ζήτηση και για μικρότερους χώρους γραφείων, οι οποίοι λειτουργούν ως φορολογικές έδρες επιχειρήσεων». Σημειώνεται ότι ο βασικός μέτοχος του ακινήτου που στεγάζει το εμπορικό κέντρο City Plaza είναι το Ευγενίδιο Ίδρυμα.