Γλυφάδα: Όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση Δήμου και κατοίκων με τη Lamda Development για τις εργασίες στο Ελληνικό
Στο δημαρχείο της Γλυφάδας συναντήθηκαν δημότες, μαζί με εκπροσώπους του Δήμου, της Lamda Development και κατασκευαστικών του project του Ελληνικού, για να συζητήσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περίοικοι λόγω των εν εξελίξει κατασκευαστικών εργασιών.
- 22/04/2024
- Κείμενο: NouPou.gr
Την Πέμπτη 18 Απριλίου στις 4 το απόγευμα πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο της Γλυφάδας συνάντηση μεταξύ του δήμου, κατοίκων της περιοχής και εκπροσώπων της Lamda Development, καθώς και εργολάβων από τις εταιρίες Τέρνα, Avax και Intrakat. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν να συζητηθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι που ζουν περιμετρικά του project στο Ελληνικό και να βρεθούν άμεσες λύσεις.
Σύμφωνα με τους πολίτες, οι μεγάλοι όγκοι χωμάτων που μαζεύονται εξαιτίας των χωματουργικών εργασιών σε διάφορα σημεία της έκτασης του πρώην αεροδρομίου, είναι το βασικό τους καθημερινό πρόβλημα. Το χώμα με τον αέρα καταλήγει, όπως εξήγησαν, στα μπαλκόνια αλλά και μέσα στα σπίτια τους, προκαλώντας σωρεία προβλημάτων. Ένας ακόμη έντονος προβληματισμός των κατοίκων είναι παράλληλα το θέμα του θορύβου και των πολύωρων εργασιών, που πολλές φορές, όπως καταγγέλουν οι ίδιοι, ξεκινούν από τις 7 το πρωί και ολοκληρώνονται αργά το απόγευμα, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή όχληση στα γειτονικά κυρίως σπίτια.
Η συζήτητη ξεκίνησε με τον δήμαρχο Γλυφάδας Γιώργο Παπανικολάου να παίρνει τον λόγο και να δίνει μια πρώτη περιγραφή των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. Ο ίδιος ξεκίνησε λέγοντας πως «προσπαθούμε να δούμε με θετικό πρόσημο τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται στην περιοχή μας. Πλέον, όμως, έχουμε αρχίσει να ζούμε τη νέα πραγματικότητα και πριν φτάσουμε στη λειτουργία όλων αυτών των μεγάλων έργων, ζούμε το μεταβατικό στάδιο των κατασκευών, το οποίο θα μου επιτρέψετε να χαρακτηρίσω “επώδυνο”. Οι άνθρωποι που ζουν κάτω από τη Βουλιαγμένης είναι χιλιάδες και η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουν είναι με τις επεμβάσεις που γίνονται εντός του παλιού αεροδρομίου και με την κυκλοφοριακή κίνηση που δημιουργείται εξαιτίας τους. Βλέπουμε με μεγάλη αγωνία την εξέλιξη των πρώτων παρεμβάσεων που κάνετε και δεν σας κρύβουμε ότι ανησυχούμε πάρα πολύ. Όχι μόνο λόγω της εικόνας που βλέπουμε σήμερα, αλλά γιατί ξέρουμε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Αν δηλαδή κάποιος μας έλεγε ότι αυτοί οι όγκοι χωμάτων, που δημιουργούν τόσα προβλήματα, σε έναν μήνα θα στρωθούν στο πάρκο, θα παίρναμε μια βαθιά ανάσα και θα κάναμε υπομονή για τριάντα μέρες. Εδώ όμως καταλαβαίνουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και μας προβληματίζει το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».
Ο κ. Παπανικολάου συνέχισε δίνοντας πιο συγκεκριμένα παραδείγματα των όσων καλούνται να αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι, αναφερόμενος στη σημασία της εύρεσης άμεσων λύσεων για την ευημερία των πολιτών. «Ο λόγος που ζητήσαμε να γίνει τώρα η συνάντηση είναι επειδή τις τελευταίες μέρες είχε ένα έντονο αεράκι και δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στα σπίτια και στους κατοίκους. Τώρα που άρχισαν οι ζέστες, θα πρέπει να μπορούμε να ανοίγουμε κανένα παράθυρο, για να παίρνουν αέρα τα σπίτια μας, χωρίς ωστόσο να ακούμε τον θόρυβο από τις εργασίες ή να δεχόμαστε χώματα και λάσπες εντός τους. Και εκτός από τη σκόνη που μας λερώνει το σπίτι, θα πρέπει να μπορούμε να αναπνεύσουμε κιόλας» είπε μεταξύ άλλων. Στη συνέχεια τον λόγο πήραν πολλοί από τους κατοίκους που βρέθηκαν στη συνάντηση για να εκφράσουν ο καθένας το θέμα που αντιμετωπίζει.
Οι εκπρόσωποι της Lamda Development, συμμεριζόμενοι τους προβληματισμούς των κατοίκων, απάντησαν πως θα προχωρήσουν με άμεσες παρεμβάσεις, δίνοντας παράλληλα τις δικές τους εξηγήσεις ως προς τα χωματουργικές εργασίες. «Αυτή τη στιγμή είμαστε στο peak των εκσκαφών. Είχαμε να βάλουμε 2.000.000 κυβικά χώματα, άρα πέσαμε στη χειρότερη χρονική στιγμή και με έναν πολύ κακό αέρα. Σκεφτείτε όμως αν αυτά τα 200.000 δρομολόγια φορτηγών έφευγαν έξω τι θα γινόταν σε όλο το οδικό δίκτυο της Βουλιαγμένης και της Ποσειδώνος. Το σκεπτικό της Lamda ήταν να κρατήσει όλα αυτά τα υλικά μέσα, προκειμένου να γίνουν οι επιχωματώσεις για το πάρκο, με στόχο να γίνουν μεγάλες μεταφορές και να πηγαίνουν απευθείας τα χώματα εκεί που θα επαναχρησιμοποιηθούν. Στα 6.200 στρέμματα, βέβαια, η αποθήκευση των υλικών εκσκαφής εκτείνεται σε όλο το ακίνητο, από τον Άλιμο, μέχρι τη Γλυφάδα. Και θέλουμε να ξέρετε ότι επιβλήθηκαν κυρώσεις σε όλους τους αναδόχους και ήδη από τις επόμενες μέρες θα δείτε αλλαγές», ανέφερε εκπρόσωπος της Lamda.
Ως προς τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσουν, αυτές, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Lamda Development, θα είναι άμεσες: «Στην περιοχή κοντά στην Ευρυάλη και πάνω λειτουργούσαν όπως αποδείχτηκε πολύ λίγες υδροφόρες, γύρω στις 4 με 5 καθημερινά. Θα προχωρήσουμε, λοιπόν, σε τριπλασιασμό των υδροφόρων. Επιπλέον, θα προχωρήσουμε σε υποβιβασμό των χωμάτων, όπου μεγάλες ποσότητες θα μεταφερθούν. Αντιλαμβανόμαστε ότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν αστοχίες, αλλά είμαστε εδώ για να πάρουμε άμεσα μέτρα και να δώσουμε λύσεις».
Με τη συζήτηση να φτάνει στο τέλος της, συμφωνήθηκε ανάμεσα στους κατοίκους και τους εκπροσώπους του Δήμου και του project να γίνει μια δεύτερη συνάντηση σε έναν περίπου μήνα, ώστε να αξιολογηθούν οι ενέργειες που υποσχέθηκε η εταιρία, να συζητηθούν επιμέρους προβληματισμοί και γενικώς να υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία μεταξύ πολιτών και κατασκευαστικών σχετικά με το project που ετοιμάζεται ακριβώς δίπλα τους, καθώς όπως ανέφερε και επρόσωπος της Lamda στους κατοίκους, «Θα είμαστε για πολλά χρόνια γείτονες».